Creasta Cocosului, emblema Maramuresului

Creasta Cocosului, emblema Maramuresului
 
 

Maramuresul a fost binecuvantat cu un cadru natural deosebit, iar numarul anual de turisti demonstreaza acest lucru. Pentru mine, zona montata este de departe cea mai fascinanta oferindu-mi nu doar liniste si o priveliste minunata, dar si o buna ocazie de a-mi canaliza energia intr-o activitatea interesanta plina de aventura.

Creasta Cocosului, Maramures

Masivul Gutai este unul din cele mai cunoscute lanturi montane din Maramures, dar contrar asteptarilor, atractia principal in aceasta zona nu este Varful Gutai, cel mai inalt pisc al masivului, ci o formatiune stancoasa numita sugestiv Creasta Cocosului datorita formei sale. Stanca in sine este o atractie pentru alpinisti, dar cadrul natural si aerul curat sunt perfecte chiar si pentru cei care nu doresc sa isi testeze limitele urcand pe creasta. De ani buni Creasta Cocosului a devenit un brand local iar turistii sunt incurajati sa porneasca intr-o aventura unica pentru a intelege mai bine conexiunea localnicilor cu natura.

Creasta Cocosului, Maramures

Pentru mine, Creasta Cocosului nu este doar o formatiune stancoasa ci o intreaga experienta care incepe cu mult inainte de a ajunge la destinatie. Cel putin odata pe an reusim sa ne mobilizam si  a formam un mic grup de excursionisti pentru a urca pe Creasta Cocosului. Traseul in sine nu este nici foarte lung si nici foarte dificil, exceptie facand urcarea principala, chiar inainte de destinatie. Prima parte este mai mult o plimbare prin natura. Punctele principale de acces sunt de la Hanul lui Pintea sau de la Mina Suior, dar traseele se intalnesc dupa scurt timp.

Creasta Cocosului, Maramures

Poiana Boului constituie prima parte a traseului, oferind calatorului o plimbare relaxanta, dar exista si o provocare, si anume turmele de oi pe care incercam sa le evitam ca sa nu atragem atentia cainilor. De altfel ciobanii sunt obisnuiti cu turisti asa ca nu am avut niciodata probleme sa trecem pe langa turme. Cu cat ne apropiem de iesirea din poiana, incepem sa vedem Creasta Cocosului, dar inca mai este destul de mers.

Creasta Cocosului, Maramures

In continuare drumul incepe sa urce iar in stanga noastra ni se dezvaluie o priveliste minuata, dar care ii poate face chiar si pe cei mai curajosi excursionisti sa tremure putin. Pentru un scurt timp putm vedea o panta abrupta si la zeci de metri sub noi o padure deasa de brazi. Vazand acea "mare de brazi" intelegi pentru un moment cat este de mare lumea care ne inconjoara. Ne facem insa curaj si ne apropiem cat putem de margine pentru a face o poza.

Creasta Cocosului, Maramures

Nu dupa mult timp ajungem sa vedem masivul Gutai in toata splendoarea lui. Nimic nu mai sta intre noi decat o poiana nu foarte mare. Odata ce ajungem in poiana incep sa ne ajunga din urma grupuri de turisti care au pornit mai tarziu. Ii salutam politicos pe toti si ne vedem de drum ajungand la un ultim popas inainte de urcare. Aici o parte din grup merge dupa apa de izvor in timp ce restul fac o pauza pe un bolovan urias numit "Masa lui Pintea". Dupa cum se poate observa, numele Pintea apare foarte des in folclorul local, acest lucru datorandu-se popularitatii personajului. Haiducul Pintea a fost echivalentul lui Robin Hood in Maramures, iar legendele sunt inca vii, chiar si dupa aproape 300 de ani de la moartea acestuia.

Creasta Cocosului, Maramures

Dupa scurtul popas incepe ascensiunea finala, cea mai dificila si solicitanta parte a excursiei. Creasta Cocosului face parte din Rezervatia Naturala Creasta Cocosului, care are ca si scop protejarea faunei si florei din zona. Pentru a proteja rezervatia, un ONG a facut o carare in trepte pentru turisti, pe care acestia sunt incurajati sa nu o paraseasca. Traseul turistic este foarte bine pus la punct, avand marcaje noi, harti al tot pasul si informatii utile despre rezervatie. In sir indian urcam fiecare pana la jumatate, unde iesim din padure. Odata cu trecerea de la padure la zona alpina avem parte din nou de o priveliste foarte frumoasa. Urcand ultima panta admiram poienile prin care am trecut, dar si celebrele lacuri "Taul Chendroaiei" si "Taul Morareanilor". In scurtele pauze ne oprim sa culegem niste afine.Laughing

Creasta Cocosului, Maramures

Ajunsi pe coama masivului Gutai suntem brusc coplesiti de panorama si de linistea naturii. In stanga noastra, la cativa metrii vedem Creasta Cocosului iar departe in partea dreapta vedem Varful Gutai. Primul lucru pe care il facem este pauza de masa unde gustam din bunatatile fiecaruia si mancam de parca nu am mancat nimic intreaga zi. Dupa pauza de masa ne ridicam sa facem poze si  a ne urcam si noi putin pe creasta. Fiecare se catara cat poate, dar cu totii ne simtim bine. Inainte sa plecam ne oprim zece minute si admiram in liniste privelistea. In tot acest timp lasam natura sa ne incarce cu energie pozitiva sis a ne scape de grijile cotidiene. La coborare impartasim cu totii experientele unei excursii reusite si ne facem planuri pentru urmatoarele.

Creasta Cocosului, Maramures

Creasta Cocosului este aventura perfecta nu doar pentru ce dornici de alpinism ci si pentru persoanele care stiu sa aprecieze frumusetea si linistea naturii si vor sa petreaca o zi inconjurati de energie pozitiva, departe de agitatia orasului. 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers