Crăciun în Trasilvania. Tradiţii şi obiceiuri

Crăciun în Trasilvania. Tradiţii şi obiceiuri
 
 
 

Miros de brad, aroma de cozonaci, sarmale şi vin fiert. Nu este Crăciun în Transilvania fără mese îmbelşugate, cadouri sub brad şi sunet de colinde. Sărbătoarea religioasă este precedată de o perioadă cuprinsă între şase şi patru săptămâni, în funcţie de apartenenţa la religie a comunităţilor din Transilvania. Însă, indiferent de etnie şi religie, Crăciunul este sărbătoarea magică mult aşteptată de cei mici şi care reuneşte familia în jurul bradului.

În satele din Trasilvania pregătirile de Crăciun încep la mijlocul lunii noiembrie, odată cu lăsata secului şi instalarea postului. În această perioadă nu se mănâncă produse din carne, lapte şi ouă, bărbaţii nu mai merg la câmp, iar femeile se dedică în mod deosebit croirii straielor de sărbătoare.

Traditii de Craciun

Fotografie preluata de pe www.panoramio.com (Marian Ban). © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Această zonă a ţării a rămas fidelă obiceiurilor din bătrâni care încă mai sunt păstrate cu sfinţenie. Fie că vorbim de celebrarea Sântului Nicolaie, când în casele trasilvănene se prepară plăcinte după reţete moştenite de la bunici sau de obiceiul tăiatului porcului în ziua lui Ignat, săptămânile care preced marea sărbătoare a creştinilor sunt pline de semnificaţii şi încărcătură spirituală. Practic, nu există casă în care atmosfera magică a acestei sărbători să nu fie simţită.

Plimbatul jăratecului

Un obicei transilvănean, împrumutat de la saşi şi specific acestei perioade, este plimbatul tăvii cu jăratec. Tradiţia vizează capul fiecărei familii şi cere ca cel mai bătrân dintre bărbaţii casei să umble cu o tavă pe cap. În tavă, femeia aşează jăratec peste care sunt puse câteva crenguţe de brad. Bărbatul, cu tava în cap, trebuie să se plimbe prin toate încăperile casei şi colţurile gospodăriei. Aroma de cetină îi va feri de toate cele rele şi va aduce belşug, linişte şi bunăstare.

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »

Iată, vin colindători!

În Transilvania, cea mai cunoscută tradiţie este cea a colindatului. Cetele de colindători, formate de obicei din flăcăi neînsuraţi bat din poartă în poartă să vestească Naşterea Domnului. Grupurile de colindători sunt întotdeauna formate dintr-un număr par de persoane, altfel, colindul nu va aduce noroc. Efoturile acestora sunt răsplătite cu fructe, nuci, prăjitură şi vin fiert. Cetele de stelari urmează grupurilor de colindători, dar colindul nu este complet fără ca la poarta caselor să nu ajungă şi cei care aduc obiceiul Viflaimului. Ultimul grup de colindători poartă deasupra lor o biserică în miniatură, iar pe aceştia gazdele sunt obligate să le răsplătească doar în bani, pentru a-şi feri gospodăriile de ghinion.

Explorează Budapesta în 4 zile!

Explorează Budapesta în 4 zile!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 140 Eur
vezi detalii »

Colindatori maramures

Fotografie preluata de pe isha.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Crăciun în Maramureş

În nordul ţării, în această perioadă a sărbătorilor de iarnă, timpul pare că s-a oprit în loc în urmă cu un secol. Aici, traiul de zi cu zi sau cel din preajma sărbătorilor a ţăranilor români a rămas la fel ca în urmă cu un secol. Perioada săbătorilor de Crăciun este una dintre cele mai frumoase pentru a decoperi farmecului acestui loc. În Maramureş, sărbătoarea Crăciunului e plină de obiceiuri frumoase, încărcate de semnificaţii pe care oamenii din toate părţile vin să le cunoască. Aici, de Crăciun, lumina nu se stinge niciodată, iar nicio casă nu rămâne necolindată.

Craciun in maramures

Fotografie preluata de pe www.maramures.transilvania-localitati.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cetele de colindători pornesc să vestească Naşterea Domnului încă din seara de Ajun. Fiecare casă trebuie să fie luminată şi să aibă porţile deschise, altfel, flăcăii nu vor şti unde să colinde. Sărbătoarea continuă şi a doua zi. În 25 decembrie, după săvârşirea Litiei, în curtea bisericii bărbaţii trebuie să vestească Viflaimul. După sfârşitul Liturghiei din 25 decembrie, bărbaţii trebuie să joace Viflaimul. Practic, întreaga comunitate participă la punerea în scenă a momentului Naşterii lui Iisus.

Tu ce tradiţii din zona în care locuieşti vei păstra în acest sezon?

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.