Crăciun în Moldova. Tradiții și obiceiuri

Crăciun în Moldova. Tradiții și obiceiuri
 
 

Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a creştinilor şi este celebrată pe tot cuprinsul ţării. Sărbătoarea Naşterii Domnului este momentul în care se reunesc în jurul bradului toţi membrii familiei. Totodată Crăciunul este sărbătoarea pentru care sunt reînviate şi aduse în actualitate tradiţii ancestrale, păstrate cu sfinţenie de strămoşii noştri. Practicile şi obiceiurile diferă, în funcţie de zona geografică şi etnologică, dar esenţa rămâne aceeaşi.

În Moldova, una dintre cele mai vechi tradiţii de Crăciun este păstrarea luminii. Sărbătoarea Naşterii Domnului este strâns legată de solstiţiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an. Deşi acest obicei mai este păstrat de foarte puţini locuitori ai zonei, în unele sate, oamenii încă mai trudesc pentru păstrarea luminii. În seara de Ajun, moldovenii aprind un rug din buşteni pentru a ţine cât mai mult lumina.

Crăciunei pentru Crăciun

Un alt obicei al zonei din preajma Crăciunului este lăsat în seama gospodinelor. În Ajun femeile coc bucăţi de aluat, modelate în formă de opt incomplet. Preparatul poarte numele de colăcei, iar bucăţile de pâine sunt agăţate pe perete, lângă icoane, unde rămân până la echinocţiul de primăvară, în 23 martie. Colăcelul copt în Ajunul Crăciunului este luat apoi de bărbatul casei când iese la arat. După ce prima brazdă este trasată, bărbatul rupe Crăciunelul în trei bucăţi, dintre care una o pune sub brazdă. O altă bucată o dă animalelor din gospodărie, iar pe cea de-a treia o mănâncă el.

craciunei

Fotografie preluata de pe ziarulnational.md. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

12 feluri de mâncare pentru cei 12 apostoli

Membrul familiilor din Moldova care trudeşte cel mai mult pentru păstrarea tradiţilor este gospodina. Un alt obicei important, respectat cu sfinţenie în sudul Modovei este tradiţia Cei 12 Apostoli. În zilele premergătoare Crăciunului gospodinele pregătesc nici mai mult nici mai puţin decât 12 feluri de mâncare. Preparatele sunt aşezate pe masă în seara de Ajun, amintind astfel de Cina cea de Taină. În ziua de Crăciun, după ce se întorc de la biserică membrii familiei se aşează la masă. Tot în Ajunul Crăciunului femeile mai coc un colac, sub formă de coroană, simbolizând coroana lui Iisus. Acesta, la fel ca şi Crăciuneii, este păstrat până în primăvară când este dat animalelor care trudesc la câmp.

Obiceiuri şi tradiţii din Bucovina

Bucovina este locul în care obiceiurile de Crăciun sunt conservate cel mai bine. Aici, un rol foarte important îl au colindele. Acest obicei s-a păstrat cu multă acurateţe în toata Bucovina şi se crede că acestea sunt rostite pentru ca diavolii să dispară şi satul să rămână curat în noaptea de Crăciun. Colindele rostite de Crăciun sunt considerate cele mai vechi forme literare de pe teritoriul României, fiind atestate încă din Evul Mediu. Ritualul colindatului se desfăşoară după legi şi reguli păstrate cu sfinţenie chiar şi în ziua de azi, iar pregătirile pentru seara de Ajun încep încă de la lăsatul Postului.

Plugusor

Fotografie preluata de pe www.inbucovina.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Masa de Ajun, un obicei pe cale de dispariţie

Obiceiul colindatului în Bucovina este completat de tradiţia mesei din seara de Ajun. Un adevărat ritual la care participă toţi membrii familiei. Meniul este format din 12 feluri de mâncare de post, aşezate pe masa acoperită cu o faţă de masă sub care se pune fân. Pe colţurile mesei se aşează căpăţâni de usturoi, iar felurile de mâncare se aşează în linie. Festinul nu începe fără rostirea de către capul familiei a unei rugăciuni, după care sunt invocate spiritele morţilor pentru a participa la ospăţ. La cina din seara de Ajun există interdicţia de a se consuma toată mâncarea. Resturile sunt păstrate până de Bobotează, iar atunci sunt date animalelor. Acest obicei se mai păstrează izolat în satele de munte din Bucovina.

Masa de Craciun

Revenind la obiceiul colindelor, în Bucovina, în ziua şi în noaptea Ajunului de Crăciun doar copiii şi flăcăii vestesc Naşterea lui Iisus. În unele sate se mai practică şi colinda bătrână. Cetele de colindători sunt formate din oameni căsătoriţi, iar cu această ocazie ei strâng fonduri pentru biserica din localitate. În dimineaţa Crăciunului începe colindatul cu steaua, care presupune formarea unor grupuri de câte trei copii, care poartă o stea din hârtie colorată şi coroane pe cap. În unele sate în această perioadă mai pot fi întâlnite cete de irozi.

Tu ce tradiţii specifice sărbătorilor de iarnă vei păstra în acest an?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers