Crăciun în Banat. Tradiții și obiceiuri

Crăciun în Banat. Tradiții și obiceiuri
 
 
 

Sărbătorile lunii decembrie vin cu o suită de datini populare încă perpetuate în majoritatea zonelor țării. Sărbătoarea Nașterii Domnului este un moment important pentru toți creștinii. Spațiu multicultural de excepție datorită diversității etnice, Banatul surprinde prin multitudinea de datini şi obiceiuri păstrate încă vii în zonă.

În preajma sărbătorilor de iarnă Banatul arată tot ce are mai frumos. Multiculturalitatea este cuvântul de ordine, iar tradițiile, fie că vorbim despre cele ale sârbilor, maghiarilor sau bănățenilor, se îmbină într-un spectacol folcloric de excepție. Dar să le luăm pe rând. În marea majoritate a localităților din Banat, Crăciunul este marcat printr-o tradiție străveche: irozii. Copii etnicilor maghiari, bulgari, sârbi și ai românilor formează cete de colindători și pornesc prin sat să vestească Nașterea Domnului.

Iată, vin colindători!

Colindul rămâne un numitor comun al Sărbătorilor de iarnă pentru multitudinea de datini și obiceiuri ale zonelor etnogeografice. Cete de colindători vestesc cea mai mare sărbătoare a creștinilor în toate zonele țării, iar Banatul nu face excepție. Aici, din seara de Ajun și până după Anul nou, sunt readuse în actualitate tradiții precum mersul cu Steaua, Irozii, Viflaimul și în unele zone izolate Pițărăii. În partea de nord-est a Banatului colinda se face cu duba. Convingerea fermă a locuitorilor acestei zone este că cel care va primi colinda va fi binecuvântat tot anul care vine.

irozii

Fotografie preluata de pe noul-univers-christalin.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 155 Eur
vezi detalii »

Pentru bunăstare și an rodnic, în Banat există obiceiul împodobirii mesei de Crăciun. Sub fața de masă pe care sunt așezate bucatele se obișnuiește să se pună boabe de grâu, porumb, floarea soarul și paie. După Crăciun acestea sunt date animalelor din gospodărie pentru a fi sănătoase și productive în anul care urmează. Tot în semn de bunăstare, cel care intră primul în casă în ziua de Crăciun este un bărbat.

Explorează Budapesta în 4 zile!

Explorează Budapesta în 4 zile!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 140 Eur
vezi detalii »

Crăciunul țiganilor, la Măgura

În unele zone ale Banatului, Ignatul este considerat Crăciunul țiganilor. Se spune că în această zi etnicii rromi trebuie să vadă sânge. Astfel, aceștia își mânjesc obrajii cu sânge de porc, pentru ca în anul care vine să fie feriți de boli. Cei care nu au porc de tăiat își înțeapă degetul pentru a ieși sânge. Pe de altă parte, în această zi, femeile opresc untura de la porcii negri, cu care ung morții bănuiți că s-ar putea întoarce din lumea de dincolo sub formă de muroi.

Crăciunul la puterea a doua

În Banat, Crăciunul este sărbătorit de două ori, iar asta datorită comunităților de sârbi care sărbătoresc Nașterea Domnului pe rit vechi, în 6 ianuarie. Un obicei al acestei comunități este aprinderea Badnjakului. Acesta este un trunchi de stejar tânăr pe care sârbii din Banat îl ard în sobă sau în curtea bisericii. Flăcările simbolizează căldura dragostei lui Hristos. Un alt obicei a sârbilor din Banat este aducerea paielor în casă, care semnifică ieslea în care s-a născut pruncul Iisus. Primul musafir care calcă pragul casei în ziua de Crăciun trebuie să fie bărbat, iar asupra acestuia se aruncă grâu. Musafirul trebuie să adune nucile aruncate în paie de către gazdă.

bulgari

Fotografie preluata de pe www.adevarul.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Nici comunitatea bulgarilor din Banat, cea mai numeroasă din țară, nu se lasă mai prejos. Aceștia își îmbracă straiele populare. Hainele bulgarilor sunt foarte grele, dar sunt purtate cu mare bucurie atât de cei mici, cât și de cei mari. Colindul este un obicei păstrat cu mare sfințenie de bulgarii din Banat. De Crăciun, aceștia colindă Bethleemul. Colindătorii se organizează în cete formate de câte cinci persoane. Doi dintre tineri sunt îmbrăcați în îngeri, iar ceilalți trei în păstori și poartă cu ei o bisericuță din lemn în miniatură. În gospodăriile în care sunt primiți aceștia anunță printr-o scenetă nașterea Mântuitorului.

Tu ce tradiții specifice Crăciunului vei păstra în acest an?

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.