Crăciun Andaluz la Mediterană

Crăciun Andaluz la Mediterană
 
 

Crăciunul Spaniolilor la Vest de Mediterană se petrece sub soare de 20 de grade Celsius.

Lor li se pare un frig serios iarna asta a lor care nouă ne-ar fi primăvară, așa că se înfofolesc cu fulare și cizme dar beau vin roșu cu gheață pe malul mării la o terasă. Prima tură de cadouri vine sub brazi de plastic în Ajun, ca a doua să vină ceva mai târziu, în 7 Ianuarie, atunci când trec cei trei magi cu jucării pentru copii. Printre activităţi în perioada asta, se punctează plimbările seara pe bulevard unde se înfulecă niște castane prăjite și se cumpără nenumărate bijuterii, din aur, din argint și mai ales din plastic de la standurile amenajate festiv unul lângă celălalt de la un capăt al bulevardului la celălalt. Spania e țara femeilor cu infinite brățări pe mâini; inele, cercei și gablonțuri care zorzăne atunci când gesticulează şi când fac glume cu vânzătorul de cărți, de măsline sau de jamón. De sărbători își pun Poinsettia în geam, luminițe colorate și păpuși în formă de magi care să se cațere pe o scară de la un etaj la altul, laolaltă cu Moș Crăciun.

Poinsettia în geam

În afară de faptul că se-mbracă gros și mai vezi câte-o instalație electrică la ferestre, alte indicii nu mai ai că ar fi totuși Decembrie, eventual mai poţi să-ţi dai seama după modul în care își urează Feliz Año când își iau la revedere dacă nu se mai văd până-n Ianuarie și poate după programul de la televizor, cu beteală roşie sclipitoare şi copii care cântă şi dansează flamenco pe scenă în așteptarea lui Papá Noel.

Almeria

Almeria

Din când în când s-ar putea să se-ngrămădească niște nori apocaliptici pe cer și să crezi că se lasă cu furtună, dar se lasă numai cu apus de tras în poze și niște valuri pentru surfing. În toiul zilei, dacă nu bate vreun vânt mai încăpățânat să demonstreze c-ar fi iarnă, se poate sta la soare, cu tălpile goale prin nisip, iar uneori te poți uita la alții mai curajoși care fac baie-n valuri reci ca gheața. Dacă vii mai sus de pe emisferă și ești obișnuit cu troiene de sărbători, o să te simţi ca de 1 mai, doar că fără mici și fără iarbă verde, așa că e de dormit, mâncat, plimbat prin soare și fotografiat trandafirii japonezi care înfloresc peste tot.

Andaluzia

Alemeria

Magii aruncă cu caramele-n aer pe 6 Ianuarie, spre delirul copiilor și al părinților deopotrivă, care se adună cu mic, cu mare, cu bunici și elefanți, la trecerea caravanei regilor, pline cu saci de bomboane pentru cine-a fost cuminte și a scris scrisori magilor; runda a doua de cadouri sub brad. Aşadar, dacă vrei mai cald decât acasă și băut cerveza pe malul mării de Crăciun, e de mers în Andaluzia și stat până îți iei doza necesară de vitamina D, plus că înveţi să spui Feliz Navidad cu z pe care-l sâsâi ca-n telenovele în timp ce-ţi aşezi ochelarii de soare mai bine.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers