Conacul Bellu – un tărâm de basm

Conacul Bellu – un tărâm de basm
 
 

Nu departe de București, în micul oraș Urlați, în mijlocul unui parc cu copaci umbroși, veți găsi un muzeu de o frumusețe aparte, o poartă spre lumea nobililor din secolele trecute, una dintre cele mai frumoase atracții turistice din zonă.

Bine semnalizat încă de la intrarea în oraș, pe un drum lateral scurt, se ajunge la porțile parcului, unde te întâmpină un foișor înconjurat de flori și iarbă, recent restaurat și transformat și el într-un muzeu micuț, anexă a Conacului Bellu, un soi de expoziție documentară care etalează exponate utile pentru înțelegerea personalității lui Alexandru Bellu, ctitorul conacului. Sunt expuse fotografii realizate de el, aparatură fotografică ce i-a aparținut, minunate și valoroase costume populare și icoane pe sticlă. Urcând cele trei niveluri ale turnului se deschide o priveliște minunată asupra zonei, ce poate fi admirată și de pe terasa foișorului.

Conacul Bellu

Descendent al unei vechi familii boierești de aromâni (înrudită cu alte familii nobile binecunoscute, printre care Cantacuzino și Sturza) venită pe meleagurile noastre din localitatea macedoneană Pella și stabilită în această frumoasă zonă la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Alexandru Bellu se îndrăgostește de dealurile Urlațiului și se decide să construiască aici un conac - pe la mijlocul secolului al XIX-lea – unde să se dedice în liniște pasiunilor sale de colecționar de artă și artist fotograf. O parte din aceste colecții și fotografii pot fi astăzi admirate în muzeul ascuns printre copaci și flori și găzduit în clădirea rămasă din mai vastele domenii de altădată, clădire la care se ajunge foarte repede de la foișor, pe un drum ce șerpuiește în umbra răcoroasă, printre triluri de păsări ce nu fac decât să coloreze sonor liniștea parcă fermecată.

Monument istoric, construită în stil tradițional românesc, "casa mică" – așa cum se numea pe vremuri - te surprinde cu frumusețea simplă, cu cerdacul pavat cu pietricele de râu și plin de flori, cu băncuțe țărănești de lemn pe care te poți odihni contemplând frumusețea luminoasă și tăcută.

Conacul Bellu

În muzeu, diversele piese de mobilier ce au aparținut familiei Bellu se completează armonios cu obiecte de artă decorativă de o mare frumusețe și un desăvârșit rafinament, picturi, gravuri, argintărie și porțelanuri fine, statuete și covoare rare ce crează o atmosferă eclectică, din lumea de mult apusă a boierilor. Printre tablourile de mare valoare, se numără picturi de Theodor Aman și litografii de Carol Popp de Szathmary.

Camerele se înșiră una după cealaltă, de o frumusețe simplă și, în același timp, rafinată, piesele de mobilier lucrate și ornamentate manual, diversele obiecte decorative aranjate cu simplitate și bun gust, tablouri și fotografii, un minunat gramofon - perfect conservat - te însoțesc în sufrageria bogat decorată, purtând patina epocilor apuse.

Conacul Bellu

Minunatul salon oriental te încântă cu mobilier specific, covoare orientale și obiecte rare, toate învăluite în arome puternice de mosc, santal, eucalipt, ce crează o atmosferă plurisenzorială și intimă, de exotism și mister. Pernele răspândite pe jos, scaunele joase, narghilelele și papucii din lemn intarsiat, toate te fac să visezi la poveștile din "1001 de Nopți". Gazda muzeului se îngrijește ca aceste arome să întrețină atmosfera și nu mai lipsește decât o melodie orientală, care să completeze în mod fericit această încăpere atât de specială.

La fel de special și de rafinat este și salonașul japonez din Conacul Bellu ce etalează frumoase stampe și gravuri, vase, mobilier și statuete de o deosebită frumusețe și finețe. La el se ajunge trecând prin dormitorul casei, unde piesa de rezistență este patul cu baldachin și catifea purpurie, lângă care te surprinde în mod plăcut un balansoar pentru copil, din lemn de esență nobilă, intarsiat cu sidef.

Același aer de pace și frumusețe te încântă peste tot și vasele cu flori naturale (mereu împrospătate cu grijă de custodele muzeului) reușesc să îți creeze sentimentul că te afli parcă într-o casă din care gazdele de-abia au ieșit la o plimbare și se vor întoarce curând.

Conacul Bellu

Beciul Conacului Bellu adăpostește crama boierească, impresionantă și frumos restaurată, unde sunt etalate unelte tematice și prese viticole din piatră (din secolele II-III), utilaje diverse folosite la producerea vinului, butoaie de depozitare, printre care și unul cu blazonul familiei Bellu.

Dacă drumul te duce în zonă, nu ezita să te abați preț de o oră și să te lași purtat pe aripi de poveste la Conacul Bellu, căci nu vei putea afla niciun alt mod mai benefic și mai liniștitor pentru a petrece un timp încărcat de cultură, farmec și frumusețe.

Tu ai vizitat Conacul Bellu? Povestește-ne despre experiența ta!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers