Comuna Rimetea – o emblemă a vieţii rurale din România

Comuna Rimetea – o emblemă a vieţii rurale din România
 
 

Veşnicia s-a născut la sat şi Rimetea este unul dintre cele mai bune exemple pentru această vorbă. Este un sat cum puţine se mai găsesc în România. Undeva la întâlnirea dintre cultura etnicilor maghiari, majoritari în această localitate, cu influenţele româneşti şi germane, Rimetea s-a trasnformat în ultimii ani dintr-un sat agricol într-o destinaţie de turism rural.

Scurt istoric al comunei Rimetea

Atestată în anul 1257, Rimetea este o comună din judeţul Alba, cu o istorie îndelungată. Parte din Scaunul Secuiesc al Arieşului, a înflorit sub o sumedenie de influenţe culturale, devenind chiar un mic oraş în secolul 17. Anii 90 au fost însă cei care au adus o nouă perioadă de înflorire comunei şi când, alături de agricultură, localnicii s-au apucat şi de practicarea turismului rural.

Casele de secol 17 şi după au fost renovate de localnici, tocmai pentru a putea susţine iniţiativele turistice ale comunei Rimetea. Eforturile de restaurare depuse au primit şi susţinerea ONG-urilor locale şi uite aşa comuna Rimetea a primit din partea Comisiei Europene premiul Europa Noastră, în anul 1999, pentru conservarea patrimoniului.

Aşadar, Rimetea este astăzi acel loc în care vei găsi camping pentru corturi, căsuţe de închiriat şi localnici gata să te întâmpine pentru a descoperi farmecul autentic al locului.

Case traditionale din Rimetea

Atracţii turistice din comuna Rimetea

Principalele atracţii turistice din comuna Rimetea sunt aşadar casele tradiţionale. Cele care au făcut parte din proiectul de restaurare au fost decorate cu medalii cu inscripţia Europa noastră, un rol important avândul fundaţia Transylvania Trust, cea care a susţinut localnicii dornici de a-şi restaura casele istorice.

Cea mai veche casă din Rimetea aparţine unui miner şi a fost construită în anul 1668. Tot în sat mai pot fi admirate: Muzeul Etnografic, o moară de apă funcţională, biserica unitariană şi mănăstirea ortodoxă. La acestea se adaugă însemnele de pe vechile porţi cu diverse obiecte cu care respectiva gospodărie trebuia să contribuie în caz de incendiu (o găleată, o scară şi altele).

Atracţii turistice din apropiere de Rimetea

Vedere de pe Piatra Secuiului

Piatra Secuilui este cel mai cunoscut obiectiv din apropiere de Rimetea. Vârful este accesibil din centrul satului, pe traseul marcat cu bandă albastră şi care durează aproximativ o oră şi jumătate.

Cetatea Colţeşti sau Cetatea Trascăului se află la doar 3 km de Rimetea, în satul vecin, Colţeşti, şi este o cetate de origine medievală. Aceasta a fost construită după 1291, cea mai veche parte a sa fiind donjonul impunător.

Salina Turda se află la mai puţin de 30 km de Rimetea şi este un centru de tratament, dar şi un muzeu al mineritului, şi în acelaşi timp un spaţiu de petrecerea a timpului liber. Un amalgam de experienţe şi de activităţi într-un decor de... sare.

Ce alte atracţii turistice ne recomanzi în apropiere de Rimetea? 


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers