Comuna Jurilovca, un loc puternic marcat de obiceiurile si traditiile lipovene

Comuna Jurilovca, un loc puternic marcat de obiceiurile si traditiile lipovene
 
 

Nu voi vorbi despre un oras, ci despre o comuna: JURILOVCA. Comuna Jurilovca este situată în partea de centru sud a judeţului Tulcea, pe malul lacului Razelm. Satele componente ale comunei sunt: Jurilovca, Vişina, Sălcioara. Cetatea antică Orgame/ Argamum şi plaja de la Gura Portiţei, pescuitul sportiv şi plimbările pe lacul Razim sunt câteva din oportunităţile turistice din Jurilovca. Comunitatea este puternic marcată de obiceiurile comunităţii de lipoveni, pescuitul fiind activitatea tradiţională de secole.

Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în pragul veacului XIX, prima atestare documentară datează din 1826. Deşi la începuturile sale un mic cătun, aşezarea s-a dezvoltat devenind la sfârşitul secolului XIX un centru important al pescuitului în zona Deltei, în prezent fiind cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, centru de colectare şi prelucrare a pestelui, precum şi un punct de atracţie turistică.

Ruşii lipoveni sunt o etnie de sorginte slavă orientală şi au apărut pe teritoriul României, îndeosebi în Dobrogea, începând cu mijlocul secolului al XVII-lea, după schisma bisericii ortodoxe ruse. Imediat după sinodul din 1654, în care Patriarhul Nikon a reformat biserica rusă, au fost adoptate o serie de măsuri restricitve din partea autorităţilor laice şi religioase ruse, care au culminat cu venirea la putere a lui Petru cel Mare (1682-1725) şi introducerea, de către acesta, a unor măsuri de europenizare. Refuzul unor credincioşi de a accepta înnoirea a făcut ca aceştia să fie supuşi unor măsuri administrative foarte restrictive şi obligaţi să poarte o vestimentaţie specifică.
Nefiind de acord cu toate aceste restricţii, staroverii (credincioşii de rit vechi) au luat calea pribegiei, răspândindu-se în întreagă lume (Polonia, Canada, Alaska, Japonia), inclusiv la gurile Dunării, în Dobrogea. Aceasta din urmă destinaţie a fost preferata pentru că, la origine fiind pescari din zona râurilor Don şi Nipru, ei au putut relua practicarea acestei meserii.

Dobrogea – "peninsula interesantă" în viziunea lui Romulus Seişanu, sau "Ţara curioasă" aşa cum o vede scriitorul Barbu Delavrancea, "băltoasă şi nesănătoasă" descrisă sumbru de D.A.Sturdza în prelegerile controversate privind revenirea Dobrogei la România prezintă chiar şi la momentul actual, un interes deosebit pentru geologi, geografi, artişti, Urmându-şi acelaşi ”drum fără pulbere” de-a lungul mileniilor, Dunărea cea albastră se oferă infinitului Mării Negre, poposind, ca pentru un ultim sărut, în întortocheata reţea a Deltei. Nu este aşadar de mirare, de ce aici, în enigmatica şi ospitaliera Dobroge, s-au aşezat, de-a lungul secolelor, populaţii felurite, alcătuind astfel um mozaic etnocultural complex, fapt relevat de Barbu Şt. Delavrancea: "Ţara curioasă, cu cele 12 ori 14 naţionalităţi ale sale".

Totuşi tătarul nu se ceartă cu mocanul, nici acesta cu lipoveanul, neamţul nu se supără pe turc, iar părintele catolic este prieten la cataramă cu hogea turc. La această complexitate etnografică specifică Dobrogei contribuie şi populaţia de ruşi-lipoveni, care constituie o comunitate etnică distinctă. Localitatea Jurilovca este o aşezare importantă a ruşilor-lipoveni, una dintre localităţile de referinţă ale acestei etnii-reşedinţă de comună. Aşezată în partea de S-E a judeţului Tulcea, în punctul de racord dintre promontoriul continental şi lacul Goloviţa, Jurilovca se bucură de vecinătatea vestigiilor antice ale cetăţii Orgame (Argamum) de pe Capul Doloşman-promontoriul care împreună cu insula Bisericuţa strangulează complexul lagunar Razim-Sinoe.

Ce anume are deosebit orasul Comuna Jurilovca?

Unica este frumusetea salbatica a acestor locuri, nealterata de industrie sau turism excesiv. Lacul Razelm este cel mai mare lac de apa dulce din Romania.
In statiunea Gura Portitei poti trai momente inedite: poti inota in mare, iar la numai 50 de metri poti pescui in Lacul Razelm, in august noaptea te poti simti pe un taram de basm cand inoti printre licurici marini, o data am fotografiat o tornada pe mare la Gura Portitei si o alta pe Lacul Razelm in dreptul Cetatii Heracleea.

Doar pe Capul Dolosman, un promotoriu stancos, unic in Romania, mai poti inca intalni maslinul dobrogean, o specie rara din flora spontana a Romaniei, aflat pe cale de disparitie. Pe islazul comunei Jurilovca, in extremitatea estica a Padurii Babadag se intalneste bujorul romanesc, cu o valoare ecologica deosebita prin frumusete, raritate dar si prin faptul ca se intalneste doar in zona sud-estica a Romaniei, nici unde in alta parte in lume.

Care sunt cele mai importante obiective turistice din Comuna Jurilovca?

În Jurilovca, turismul de agrement s-a dezvoltat rapid. În timpul anului unii turişti vin pentru pescuit sportiv (staţiunea Lunca), alţii căutând Jurilovca doar ca destinaţie estivală (Gura Portiţei), fără a exclude posibilitatea pescuitului.

Staţiunea Lunca oferă facilităţi de cazare foarte bune, punând la dispoziţia turiştilor 22 de apartamente de trei stele şi opt camere duble.
Staţiunea este special concepută pentru pescuit sportiv de crap, ştiucă, şalău, somn, platică şi altele.

Capul Dolosman – un promontoriu stâncos, singura faleza de acest tip din România, unde se află şi situl arheologic, Insula Bisericuţa şi grindul Lupilor – ambele declarate rezervaţii naturale – se numără printre obiective turistice naturale din Jurilovca.

Obiective turistice:

Gura Periboina situată pe lacul Sinoie este una din cele două legături ale lagunelor cu Marea Neagra.
Insula Bisericuta - o insulă stâncoasă situată la 2,5 km S-E de Capul Doloşman. Pe insulă se găsesc urmele unui castru roman, este loc de cuibărit şi trecere pentru păsări şi, un fapt foarte puţin cunoscut, se găsesc fosile (de organisme nevertebrate). Fiind zonă strict protejata (a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării), vizitarea insulei este interzisă, dar poate fi admirata navigand in jurul ei.
Capul Dolosman - un promontoriu stâncos, situat la confluenţa lacurilor Razim şi Goloviţa, cu o faleză stâncoasă (calcar şi gresii) cu înălţimea maximă de 29 m şi lungimea de aproximativ 2,5 km; este singura faleză stâncoasă din zona litorală a României. În acest loc au fost identificate vestigiile anticei colonii greceşti Orgame/ Argamum.
Cetatea antică Orgame/ Argamum este prima aşezare de tip urban de pe teritoriul României, menţionată într-un izvor antic; Hecateu din Milet, menţionează existenţa coloniei milesiene Orgame - la jumătatea secolului VII i.Hr. După anexarea Dobrogei de către romani, aceştia o vor numi Argamum. Relicvele aşezării greceşti reprezintă o altă destinaţie turistică, făcând parte din porturile construite de greci la Marea Neagră, alături de Calatis, Tomis şi Histria. Împreună cu insula Bisericuţa, aflată la câţiva kilometri în faţa sa, în apele lacului Razelm, ar putea constitui - şi datorită ineditului peisajului care le încadrează - unul din punctele de atracţie ale turismului nord-dobrogean. Argamum este prima aşezare de pe teritoriul românesc atestată într-un izvor antic (Hekataios Milesius), care a avut o existentă îndelungată.

Bazilica principală de aici este de formă rectangulară, despărţită în trei nave, prin trei şiruri de coloane. Zidurile erau construite din piatră îmbinată cu mortar. Absida edificiului este semirotundă în interior şi poligonală la exterior. Pe latura de sud a bazilicii, într-o perioadã mai târzie, au fost adăugate trei încăperi şi un baptisterium. Cercetările au dovedit că întregul complex se suprapune pe o altă bazilică de secol V, parţial dezvelită şi cercetată.
Cetatea Heracleea a fost ridicata de puterea imperiala bizantina si de cea genoveza la sfarsitul sec. al XIII-lea si inceputu; sec. al XIV- lea, avand rol militar defensiv de supraveghere a drumurilor pe uscat dar mai ales pe apa intr-o perioada in care gurile Cernet si Dunavat nu erau inca blocate iar Lacul Razelm era golf la Marea Neagra.

Gura Portitei - o fâşie de nisip între MARE şi LAC (Marea Neagră şi Lacul Goloviţa) - foarte cunoscută pentru complexul turistic ce îl găzduieşte. Până în urma cu 40 de ani, aici exista o legatură între LAC şi MARE, care a fost închisă artificial; tot aici se află o staţie meteo, un canton al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi, la aproximativ 1 km, un far de semnalizare maritimă.

În staţiunea Gura Portiţei, serviciile turistice au fost dezvoltate în special de aceeaşi companie care a înfiinţat o crescătorie de peşte în zonă. Aici există 74 de camere duble cu un total de 148 de locuri, într-un hotel de trei stele şi 128 locuri într-un complex de căsuţe. În relaţie directă cu fluxul de turişti s-a dezvoltat şi transportul pe lacul Goroviţa, existând mai mulţi prestatori de astfel de servicii. De asemenea, sunt organizate circuite turistice pe ruta Razim-Sinoie (complex de lacuri), ajungându-se uneori până la Delta Dunării.

Cum iti poti petrece timpul liber in Comuna Jurilovca?

Pescuitul este ocupatia de baza a locuitorilor din Jurilovca dar si atractia principala a turistilor care viziteaza zona. Plimbarile lungi si linistite pe malul lacului si pe lac te incarca cu o energie primara pe care ti-o da pamantul, apa, soarele si vantul, energie care iti da putere atunci cand simnti ca stresul cotidian te ingenuncheaza. La Gura Portitei plaja este superba si curata, apa limpede de poti vedea vietatile marine cum inoata pe langa tine, deseori poti admira delfinii care inoata pe langa geamanduri. Daca marea este involburata si nu te poti avanta sa inoti, pe plaja este amenajata o piscina superba, curata si dotata cu cele necesare relaxarii, de asemenea pe plaja este un loc unde ai acces liber la aparatele de fitness. In fiecare seara pentru cei tineri se organizeaza discoteca pe plaja iar la sfarsit de saptamana grupul folcloric Juraveli al rusilor-lipoveni din Jurilovca incanta turistii pe plaja la foc de tabara.

Recomandarea mea de suflet este flora si fauna acestor locuri pe care o poti descoperi vizitand aceasta comuna unica in Romania. Aici se impleteste armonios unicitatea compexului lagunar Razelm - Sinoie cu frumusetea nealterata a Marii Neagre si cu complexitatea faunistica Podisului Babadag.

Daca ai doar o ora sa vizitezi Comuna Jurilovca ce ne-ai recomanda?

In orice anotimp ai ce sa vizitezi in Jurilovca. Primavara, in mai, te poti bucura de " focul vegetal" de la marginea estica a Padurii Babadag, bujorul romanesc ce-ti incanta privirea si sufletul si nici unde in alta parte in lume nu-l poti gasi.
Vara, cand te topesti de cald, dupa o baie revitalizanta in lac, poti poposi la Complexul Lunca sa asculti fosnetul stufului si cantecul broscutelor pe frunzele nuferilor.

Toamna este ideala pentru o partida scurta de pescuit, pentru ca este anotimpul perfect cand pestele "musca" si te poti baza pe o torba cu "prada". Tarna te poti plimba pe lacul Inghetat iar vantul care suiera iti da senzatia ca esti in indepartata Siberia. In orice anotimp cele doua cetati ce strajuiesc Jurilovca te primesc sa le descoperi istoria.

Da cateva sfaturi celor care vor sa viziteze Comuna Jurilovca

De la Bucuresti poti ajunge la Jurilovca atat cu trenul dar si cu microbuzul. Cu trenul poti merge pana la Baia sau pana la Babadag de acolo exista legaturi cu microbuzele catre Jurilovca intre orele 11 si 15, de asemenea exisata microbuze Bucuresti- Babadag. Din Constanta din autogara Tomis Nord sunt doua microbuze catre Jurilovca la ora 12 si la ora 15,20

Din Tulcea sunt doua microbuze catre Jurilovca la ora 9 si la ora 15,30.
Te poti caza la pensiuni, la hoteluri, la casute (la Portita) sau la particulari in Jurilovca, cel mai avantajos este la sa te cazezi la particulari.

Daca ajungi in Jurilovca pentru orice informatie te poti adresa personalului de la PAPI (Punct de Accesc Public la Informatie) institutie ce este deschisa zilnic de la 8 la 16 si isi are locatia in centru langa primarie in incinta Caminului Cultural.
VIZITATI JURILOVCA, MERITA!

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Belu Sofica si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Comuna Jurilovca

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers