Complexul Magura, cea mai mare expozitie de sculptura in piatra, aflata in natura, din intreaga tara

Complexul Magura, cea mai mare expozitie de sculptura in piatra, aflata in natura, din intreaga tara
 
 

Multe sunt locurile frumoase din Romania.Eu sunt mare admiratoare de natura si arta.Acest loc le imbina intr-un mod unic si fericit,astfel incat iti satisface atat nevoia de a respira aer curat in mijlocul padurii,de a admira cea mai mare expozitie de sculptura in piatra (in natura) din tara,de a face o mica excursie pe dealurile din jur,unde sunt presarate cele 250 de sculpturi,dar si dorinta de reculegere in cadrul unui asezamant monahic foarte vechi.Este o manastire cu 2 biserici,prima datand din secolul XVI, a doua din secolul XIX, fiecare dintre ele cu legenda sa.In aceasta manastire exista icoane pictate de Tattarescu,moastele mai multor sfinti.

Locul este atat de frumos,incat se pare ca a fost prima optiune pentru ridicarea in acest loc a castelului Peles. Legenda spune ca la intrarea in manastire, calul lui Carol I si-a rupt piciorul.A fost considerat semn de la Dumnezeu.Si eu cred ca a fost semn de la Dumnezeu:e mare pacat de stricat armonia acestui loc!

Ce anume are deosebit Complexul Magura?

Am pornit in aceasta mica excursie in ultimile zile de noiembrie ,stiind ca e ultima sansa de a ma bucura de splendorile toamnei la munte. Locul este magnific,nu este aglomerat,te poti bucura in liniste de totul.Cred ca unicitatea rezida in insasi ingemanarea intre acest lacas monahal situal intr-un peisaj splendid,cu o curte interioara generoasa si tabara de sculptura,care a fost creata pe terenurile manastirii.

Biserica mica,construita in secolul XVI are urmatoarea legenda:
Doamna Neaga s-a refugiat din calea turcilor cu cei 5 copii la o sihastrie de aici.Unul dintre copii a murit si a fost inmormantat .Ulterior,in 1589,Doamna Neaga a ridicat pe acest loc biserica,numele de Ciolanul venind probabil de la oscioarele pruncului ingropat. La 100 metri de aceasta biserica s-a construit la inceputul secolului XIX biserica noua.

Tabara se sculptura este situata pe dealurile din fata manastirii,loc splendid ales in zona in care ciolplitul in piatra este o traditie veche.Piatra este adusa de la carierele Naeni si Ciuta,din vecinatate.Fiecare an este asezat intr-o poienita,astfel incat pentru a vedea toate cele circa 250 de sculpturi trebuie sa faci o mica excursie.

Cui ai recomanda sa viziteze Complexul Magura?

Locul este extrem de frumos,este o incantare pentru cei ce vor sa descopere arta frumos integrata in natura, astfel realizata incat pare ca face parte din aceasta, nu o agreseaza,nu o strica.

In plus,iubitorii de miscare vor fi incantati sa faca o drumetie tematica.Pe nesimtite trec cateva ore de urcus pe pante domoale,prin padure,pentru a descoperi poiana dupa poiana,lucrare dupa lucrare.

O buna parte a timpului poate fi alocata vizitarii manastirii,a expozitiei din incinta.Si nu in ultimul rand a reculegerii.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Complexul Magura?

Am avut o experienta absolut fabuloasa.Am plecat din Bucuresti catre Buzau si apoi Ciolanu.prima oprire a fost la manastire.Traseul este foarte frumos,cu serpentine destul de multe,dar peisajurul este splendid.

Cand am oprit masina,brusc,ca turnata de o mana nevazuta,in fata noastra la 50 de metri pe drum,s-a asezat o ceata deasa.Ca un semn:pana aici! E timpul de oprire!Ne-am uitat in spate,nu era ceata.Cat am parcat,si in spate era aceeasi ceata.Am intrat in manastire,se vedea bine toata incinta, chiliile, bisericile. In cateva minute ceata era peste tot. Ceea ce aveam de facut, era sa descoperim loc dupa loc. Am vizitat manastirea si apoi am trecut peste sosea in tabara de sculptura. 

Am avut senzatia ca aceste lucrari,pur si simplu cer sa fie admirate individual,fiecare in mediul ei.Oricum cu greu puteai distinge prin ceata mai multe in acelasi timp.

Cu multa bucurie,practic descopeream lucrare dupa lucrare,avand sentimentul amestecat al explorarii cu orientare turistica. Si experienta nu s-a terminat aici. Intr-un tarziu,obisiti,uzi,am hotarat sa continuam drumul,chiar daca ceata era si mai deasa.Am condus cu ochii lipiti de parbriz,pe serpentine foarte accentuate.Asa,ca la un semn,la fel de brusc cum s-a asezat,ca taiata cu o ata,ceata s-a ridicat lasand o priveliste superba: un drum serpuit printr-o padure ruginie. La cativa kilometri se gaseste Complexul Magura,foarte frumos,intr-o locatie de exceptie.Popasul merita.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Complexul Magura

Drumul este foarte bun si frumos desi putin mai lung,daca se merge prin Buzau-Vernesti-Magura.
Complexul Magura, asezat in padure,are o locatie frumoasa,cu posibilitati de cazare,masa in interior sau pe timp frumos in afara,sub pergole, in chioscuri.Cu posibilitati de relaxare in natura.Se mananca foarte bine si rezonabil (ca pret) Am aflat ca acesta este unul din putinele,daca nu singurul restaurant din regiune,caruia nu i s-a gasit niciodata vreo abatere de la normele sanitare.

Daca vreti sa faci fotografii in manastire trebuie sa fiti pregatiti de o diversiune.Nu stiu de ce,dar nu e voie.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Valentina Tobi si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Complexul Magura

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers