Complexul carstic de la Ponoarele, judetul Mehedinti

Complexul carstic de la Ponoarele, judetul Mehedinti
 
 

In luna mai, luna in care in cadrul Facultatii de Geografie la care studiez se desfasoara aplicatiile de teren am parcurs un traseu destul de diversificat si plin de obiective de admirat dintre care unul de o speculozitate deosebita atat pentru turisti cat si pentru oamenii de stiinta a fost complexul carstic de la Ponoare, in judetul Mehedinti.

Noapte precedenta vizitarii acestui obiectiv am innoptat la Brebina, o localitate langa Baia de Arama, cel mai important oras din Podisul Mehedinti. Localitatea Ponoare se afla aproximativ la 5 km de acest oras iar complexul carstic se afla situat langa DJ 670, podul lui Dumnezeu care face parte din complexul carstic fiind chiar traversat de catre autovehicule.

ponoarele

Podul natural numit si podul lui Dumnezeu este printre primele 3 poduri la nivel mondial si al doilea din Europa, fiind singurul functional. Acesta s-a format prin prabusirea tavanului pesterii si este denumit si podul lui Dumnezeu datorita legendelor despre acesta cum ca nu s-au inregistrat accidente mortale aici datorita faptului ca Dumnezeu vegheaza asupra lui.

ponoarele

Pestera de la pod se extinde pe o suprafata foarte mare si adaposteste un numar mare de lilieci dar se poate intra in aceasta doar cu echipament special, eu nu am putut intra nici macar putin datorita faptului ca era mult namol.

ponoarele

Deasupra pesterii se afla campul cu lapiezuri care adaposteste cele mai mari lapiezuri din Romania astfel incat acest camp poate fi numit un adevarat laborator in aer liber unde se gasesc numeroase fenomene carstice specifice Podisului Mehedinti. Campul cu lapiezuri este un bun loc de popas si admirare a privelistii sau de o pauza de masa bine meritata.Dupa acest camp se afla lacul Zaton de asemenea lac carstic format din Zatonul Mare si Zatonul Mic care prezinta o cantitate de apa mare in perioada ploioasa si de topire a zapezilor, in rest aratand ca un mic rau ,situatie pe care am intalnit-o si eu. Am petrecut aproximativ 2 ore in acest complex carstic, timp in care am vizitat obiectivele mentionate si am mancat putin pentru a fi pregatiti sa o luam la drum.

Datorita climei submediteraneene in apropiera localitatii se afla cea mai mare padure de liliac salbatic din Romania care este rezervatie forestiera in jurul ei la inceputul lunii mai organizandu-se festivalul infloririi liliacului, festival pe care nu l-am prins deoarece am plecat chiar in ziua aceea spre Drobeta Turnu Severin. Padurea de liliac este formata si din alte specii de plante specifice climei submediteraneene si rare la noi in tara cum ar fi mojdreanul, garnita, carpinita sau visinul turcesc.

Festivalul infloririi liliacului atrage o multime de turisti datorita manifestarilor si evenimentelor cu caracter folcloric organizate pe perioada acestuia.

ponoarele

Tot in aceasta localitate, ca obiectiv turistic am admirat si biserica de langa pod, care vazuta de pe campul cu lapiezuri ofera o priveliste minunata si o fotografie pe masura. Biserica se spune ca a fost construita de localnici pentru a ridica blestemul Sf. Nicodim de la Tismana care atunci cand a venit sa construiasca o manastire aici a fost alungat.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers