City-break Valencia: City of Arts and Sciences, o încântare pentru ochi şi minte - galerie foto

City-break Valencia: City of Arts and Sciences, o încântare pentru ochi şi minte - galerie foto
 
 

Unul din punctele de maximă atracţie a Valenciei este City of Arts and Sciences (Oraşul Artelor şi Ştiinţelor) devenit şi simbolul modern al oraşului. Şi pentru mine a fost în capul listei locurilor pe care abia am aşteptat să le văd. Şi mi-a plăcut foarte mult!

Am vizitat acest modern complex arhitectural în două zile, una mohorâtă şi una cu mult soare. Primul contact cu City of Arts and Sciences a fost sub un cer foarte înnorat ceea ce a făcut ca atmosfera gri să îmi lase o impresie de "frumos, dar neimpresionant". În schimb totul s-a schimbat la a doua întâlnire, când cerul albastru a scos în evidenţă frumuseţea fiecărei clădiri. Lumina puternică şi cerul albastru mă făceau să stau lipit cu ochii de fiecare clădire.

Citz of Arts and Sciences Valencia

Oraşul Artelor şi Ştinţelor din Valencia este un complex modern format din şase clădiri dedicate artelor, ştiinţelor şi naturii. Fiecare clădire are o formă şi un scop diferit. Sunt sigur că totul a fost gândit şi construit cu scopul de a impresiona privirea şi de face obiectivele camerelor foto tuturor turiştilor să nu se dezlipească de acest spectacol de sticlă şi beton. Fiecare clădire oferă propriul spectacol vizual, unic şi diferit.

Citz of Arts and Sciences Valencia

Citz of Arts and Sciences Valencia

Unde se află Oraşul Artelor şi Ştinţelor din Valencia?

Oraşul Artelor şi Ştinţelor din Valencia este situat în partea de Est a Valenciei, la capătul Grădinilor Turia. Noi am ajuns în vreo 2 ore în plimbare lejeră din centru (staţia de metrou Colon) prin Grădinile Turia.

Când discutăm de vizitarea complexului avem în vedere două lucruri :

  • vizitarea la pas a complexului pentru a admira clădirile şi bineînţeles pentru a face poze
  • vizitarea expoziţiilor sau spectacolelor care au loc

Dacă vei să intri îţi recomand să îţi cumperi Valencia Tourist Card sau să îţi cumperi direct online bilete combinate. Poţi cumpăra bilete de pe site-ul oficial.

Vezi harta cu locurile vizitate in Valencia în format mai mare

Palatul Artelor Reina Sofia

Citz of Arts and Sciences Valencia

Palatul Artelor Reina Sofia arată ca un vapor pregătit să străpungă valurile, sau eu aş zice ca o navă cosmică. Unghiurile drepte se îmbină cu arcuri de cerc şi dau o impresie generală de mişcare. Uitându-te la clădire ai impresia că vrea să plece, parcă tocmai îşi ia avântul necesar drumului.

Palatul Artelor Reina Sofia adăposteşte mai multe săli unde se ţin diverse spectacole de teatru şi operă.

Citz of Arts and Sciences Valencia

Emisfera

Citz of Arts and Sciences Valencia

Emisfera este următoarea clădire care îţi iese în cale. A fost prima clădire din complex inaugurată în 1998. Are forma unei jumătăţi imense a unui ochi uman, retina fiind sfera din centru. Când se reflectă în apă, forma se dublează şi descoperi un ochi complet. Laughing

Aici poţi asista la trei spectacole vizuale deosebite care se desfăşoară pe cei 900 de m2 ai ecranului sferic: Planetariul, un cinema Imax si si un show cu lasere.

Citz of Arts and Sciences Valencia

Muzeul Ştiinţelor Prinţul Filip

Citz of Arts and Sciences Valencia

Muzeul Ştiinţelor Prinţul Felipe în partea dreaptă, în depărtare se zăreşte Emisfera şi Palatul Artelor Reina Sofia

Muzeul Ştiinţelor Prinţul Felipe, cea mai mare clădire din întregul complex, găzduieste spaţii cu expoziţii interactive şi educative privind ştiinţa şi tehnologia. Aici este şi o sală de concerte şi alte săli pentru întâlniri şi expoziţii.

Citz of Arts and Sciences Valencia

Expoziţia Mercedes în faţa Muzeului Ştiinţelor

Forma clădirii mi-a evocat imaginea unui schelet de dinozaur. Am citit apoi că s-au inspirat din forma unui schelet de balenă, deci nu am fost departe Cool. Vărfurile clădirii parcă împung cerul.

Locaţia este perfectă pentru expoziţii. Noi am putut admira în acest decor futuristic o expoziţie cu multe maşini Mercedes.

Citz of Arts and Sciences Valencia

Faţada Muzeului Ştiinţelor

Umbrarul

Citz of Arts and Sciences Valencia

Umbrarul oferă un loc perfect pentru o plimbare

Vis-a-vis de Muzeul Ştiinţelor se află Umbrarul. Este conceput special pentru plimbare. În capătul dinspre Agora găseşti şi un mic parc cosmic unde noi am admirat planetele.

Sub Umbrar se află o parcare subterană imensă unde poţi lăsa maşina dacă doreşti. Mi-au plăcut panourile cu poze sugestive şi informaţii privind fiecare clădire din City of Arts and Sciences care se află pe aleea de lângă Umbrar.

Citz of Arts and Sciences Valencia

Panourile de pe aleea de lângă Umbrar oferă informaţii utile privind fiecare clădire din complex

Podul Assut de L'Or şi Agora

Citz of Arts and Sciences Valencia

Cel mai înalt punct din Valencia este vărful de 125 de metri al podului

Podul Assut de L'Or a fost finalizat in 2008. Mi s-a părut că are forma unei harpe cu vărful înspre cer. Cu cei 125 de metri înălţime, vârful podului este cel mai înalt punct din Valencia.

Citz of Arts and Sciences Valencia

Agora este în partea dreaptă a imaginii

După ce treci podul şi reuşeşti să îţi desprinzi privirea de la arcul înalt de 125 de metri pe care acesta îl descrie pe cer, ajungi în faţa Agorei. Aceasta a fost ultima clădire inaugurată în complex, în anul 2009. Aici se organizează concerte, expoziţii şi evenimente sportive.

Oceanograful din Valencia

Citz of Arts and Sciences Valencia

Ultima clădire de văzut în Oraşul Artelor şi Ştinţelor din Valencia este Oceanograful. Cu ai săi 110 000 de metri pătraţi este cel mai mare Oceanograf din Europa, titlu pe care şi l-a însuşit în anul 2002 când s-a deschis. Despre Oceanograf te invit să citeşti mai în detaliu în articolul dedicat.

Din păcate timpul ne-a permis să vizităm doar Oceanograful căruia i-am dedicat aproape şase ore. Sper ca data viitoare când ajung în Valencia să vizitez Muzeul Ştinţelor Prinţul Felipe şi să văd măcar unul din spectacolele vizuale din Emisferă!

Poze cu City of Arts and Sciences din Valencia

 

Plimbarea prin Oraşul Artelor şi Ştiinţelor din Valencia se poate face în câteva minute sau în câteva ore. Fiecare clădire oferă un spectacol vizual vizitatorului, şi dacă ai noroc să fie cerul senin totul devine perfect. Oraşul Artelor şi Ştiinţelor este obligatoriu de văzut în Valencia!

 

Citeşte ghidul complet pe care ţi l-am pregătit pentru un city-break reuşit la Valencia :


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers