City Break la Szeged

City Break la Szeged
 
 

Când spunem city break majoritatea oamenilor se gândesc la capitale sau orașe cel puțin inundate de turiști. Eu propun Szegedul pentru un weekend reușit! Pe scurt avem un centru mic și cochet, avem prețuri decente, cea mai mare grădină zoologică din Ungaria, muzeul parc de patrimoniu maghiar și celebra pescărie cu delicioasele preparate.

Szeged Zoo

Szeged Zoo

Pentru un city break scurt de weekend propun o dimineață la zoo, o seară în centrul Szegedului, o altă dimineață la muzeul parc și o cină timpurie la pescărie.

Dacă sună bine pornim din centrul Szegedului spre Szeged Zoo. Indiferent cu ce mergi, este foarte aproape de centrul orașului, cam 10 minute de mers cu mașina. Din câte am văzut pe site-ul lor există și bus care merge acolo în cazul în care nu dețineți mașină personală. Grădina dispune de spații mari de parcare fără plată deci adăugăm la punctaj!

Fiind cea mai mare grădină zoologică din Ungaria, întradevăr sunt foarte multe animale iar cele 45 de hectare oferă un spațiu decent pentru cei 600 de "locatari" – în limita în care se poate încadra decența atunci când vorbim despre grădini zoologice. Cu aproximație sunt în jur de 130 de specii de viețuitoare de la reptile, la feline, păsări, animale domestice și de apă.

Szeged Zoo

Un aspect plăcut al Zoo-ului este faptul că funcționează și în regim de centru de recuperare și salvare, fiind inclus în programul internațional de salvare a speciilor pe cale de dispariție. Din câte am văzut în paleta lor de oferte sunt incluse și programe educaționale pentru copii susținute de personal specializat.

Printre preferații mei: Red Panda cu calmul specific și frunzele lui de bambus, pasiv și iubitor de leneveală, apoi verișorii noștri mai îndepărtați – maimuțicile, și când zic maimuțici, spun asta pentru că au niște specimene foarte mici și extrem de sociabile, 30 de minute nu m-am dezlipit de ele!

O experiență interesantă a fost și întâlnirea cu grațioasele girafe -  în opinia mea niște animale atât de gracile și sensibile! Nu atât de delicate, dar cu priviri curioase și fețe haioase sunt alpaca – din familia lamelor doar că mai drăguțe.

Plimbarea prin grădină îți poate răpi lejer jumătate din zi, este mare, bine organizată și accesibilă ca preț – biletul pentru adult este undeva sub 25 de lei.

Plimbare Prin Centrul Szegedului

Plimbare Prin Centrul Szegedului

Deși al treilea ca mărime din Ungaria, Szegedul este un orășel relativ micuț însă foarte cochet și plin de viață! Terase pline de oameni de toate vârstele, trafic moderat, curațenie și feeling de aerisit, proaspăt renovat și îngrijit.

Mi-ar place să îl felicit pe arhitectul orașului, a reușit prin excelență să păstreze arhitectura și structura veche a orașului și să îmbine în cel mai plăcut mod elementele de modernitate precum pavajul, iluminatul stradal și rastelurile de biciclete.

Și pentru că majoritatea orașelor speciale sunt traversate de o apă, Szegedul la rândul său se bucură de oglindirea în Tisa alături de parcurile și străduțele liniștite atât de caracteristice locului.

Parcul și Muzeul de Patrimoniu Maghiar Ópusztaszer

Parcul și Muzeul de Patrimoniu Maghiar Ópusztaszer

La 30 km în Nordul Szegedului găsim Ópusztaszer National Heritage Park mai exact un soi de hibrid între un muzeu de istorie maghiară, muzeu al satului, expoziții de artă, arhitectură organică și toate presărate cu fel de fel de activități.

Au un spațiu destinat turnirurilor, au magazine cu aspect de perioadă interbelică, angajați ai muzeului costumați în haine tradiționale și mașinuțe de golf cu facelift de epocă ce pot fi închiriate cu 40 de lei pe 30 de minute.

Prețul biletului standard este de 40 de lei, iar pentru cel ce include și panorama mai adăugăm 15 lei.

Lejer poți să îți petreci o jumătate de zi plimbându-te atât prin parcul muzeului cât și în interior. Ce mi-a plăcut foarte mult a fost porțiunea dedicată anilor 1900 perioada timpurie – o întreagă "stradă" care te poartă în perioada de Epocă cu specificul de magazine, meserii, activități stradale, porturi și obiecte. Excelent!

Ca cireașă de pe tort, una dintre iurtele din muzeu găzduiește o secțiune de Seqoia ce datează aproximativ din anul 200, are un diametru de 6 metri  și cântărește 8 tone – este impresionantă.

Hanul Pescăresc Fehértói

Hanul Pescăresc Fehértói

La numai 8 km de Szeged în drum spre Budapesta, restaurantul este by far best option de mâncat în Szeged! Și nu e tot – meniu în română, chelneri care vorbesc destul de bine română și mâncare cel puțin excelentă. În Timișoara cred că sunt rari oamenii care nu știu de el!

Și dacă mergeți acolo încercați ciorba de pește și păstrăvul, iar dacă peștele nu e cel mai bun prieten al vostru, stați liniștiți că există mai multe preparate non-pește printre care și supa de gulaș – pregătiți-vă să luați și la pachet. În ceea ce privește prețurile, nu sunt deloc mari iar porțiile sunt rezonabile.

Dacă v-am convins, încă este timp să plănuiți următorul weekend la Szeged!

Poze deosebite din Szeged


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers