City break în Florența: ce să faci o zi în capitala Renașterii

City break în Florența: ce să faci o zi în capitala Renașterii
 
 

Florența este unul dintre cele mai frumoase orașe din Italia așa că, bineînțeles, nu se putea să nu îl vizitez. Deși nu am avut prea mult timp la dispoziție să explorez în detaliu capitala Renașterii și nici vremea nu a fost de partea mea, am reușit totuși să văd principalele atracții turistice din Florența, într-o ipostază mai deosebită. Deși era mijlocul verii, am fost "norocoasă" să prind o furtună teribilă fix în ziua pe care o dedicasem acestui oraș, de aceea toată lumea din poze este înarmată cu umbrele și pelerine de ploaie, accesorii pe care eu le uitasem la hotel. Totuși, nu am lăsat ploaia să-mi strice aventurile prin acest oraș spectaculos.

Centrul istoric

Sufletul orașului se află pe străduțele întortocheate din centrul istoric al Florenței. Aici aleile pe care au pășit cei mai importanți oameni ai istoriei încă păstrează farmecul medieval, asta dacă faci abstracție de firmele luminoase și nenumăratele mașini. Aici am găsit, literalmente la fiecare colț de stradă, câte o clădire istorică frumoasă. Astfel, în orașul faimos pentru muzeele sale, centrul său vechi s-a dovedit a fi cel mai interesant muzeu... în aer liber.

City break Florența

M-am adăpostit de ploaie în Piazza della Santissima Annunziata, de unde am admirat uriașul Dom printre celelalte clădiri, am văzut o mulțime de statui și am făcut o pauză în Piazza di Santa Maria Novella, unde am admirat biserica cu același nume.

Centrul Vechi din Florența

Domul din Florența și Baptisteriul

Bineînțeles că nu se putea să ratez cele mai cunoscute atracții turistice din FlorențaCatedrala Santa Maria del Fiore sau Domul orașului, Baptisteriul și Campanila lui Giotto, toate aflate în Piazza Duomo. Uriașa catedrală se putea întrezări de la mare distanță, dar abia în momentul în care am ajuns lângă ea am realizat cât este de spectaculoasă. Domul din Florența este una dintre cele mai importante clădiri renascentiste, la care au lucrat trei arhitecți faimoși. Este a treia cea mai mare biserică din Italia, cu 152 de metri în lungime și 90 de metri în lățime.

Domul din Florența

Lângă se află Campanila lui Giotto, aproape la fel de impresionantă, cu nu mai puțin de 414 trepte. A treia clădire ce completează acest complex incredibil este Baptisteriul Sf. Ion, realizat în același stil renascentist. Minunata clădire are formă octogonală, iar fațada intricată din marmură este decorată cu mozaicuri. Atracția principală a clădirii este un set de panouri create Ghiberti pentru ușile dinspre catedrală. Numite Porțile Paradisului, casetele din bronz sunt adevărate capodopere pe care trebuie să le admiri cu atenție.

Campanila lui Giotto

Piazza della Signoria

Florența are o mulțime de piețe extraordinare, unde nu trebuie decât să faci o pauză pentru a admira în liniște clădirile spectaculoase. Dar, niciuna nu se compară cu Piazza della Signoria, un alt muzeu în aer liber, unde vei găsi copii ale unora dintre cele mai faimoase statui din lume. Piazza della Signoria este centrul Florenței încă din secolul al XIV-lea, aici regăsindu-se și unele dintre cele mai importante edificii din oraș.

Piazza della Signoria

Astfel, în Piazza della Signoria vei găsi Palazzo Vecchio, unul dintre cele mai importante palate din Florența. Astăzi, uriașa clădire medievală găzduiește o parte dintre comorile orașului, inclusiv Geniul Victoriei al lui Michelangelo. Tot în Piazza della Signoria se află și Loggia dei Lanzi, o galerie exterioară cu sculpturi, cu o serie de piese importante, precum Perseus cu capul Meduzei a lui Cellini. Eu am petrecut zeci de minute în această piață admirând statuile impunătoare, inclusiv Fântâna lui Neptun și copia după David al lui Michelangelo.

David

Ponte Vecchio

Un alt loc faimos ce nu putea să lipsească din city break-ul meu în Florența este Ponte Vecchio, cel mai frumos pod peste râul Arno. Ponte Vecchio este un pod medieval cu o multitudine de magazine, în special de bijuterii. De fapt, încă de la început Ponte Vecchio găzduia magazinele bijutierilor florentini. Astăzi, podul este una dintre cele mai îndrăgite atracții turistice din Florența, mai tot timpul invadată de turiști.

Ponte Vecchio

Dacă te uiți cu atenție, deasupra magazinelor, vei vedea culoarul realizat de arhitectul Vasari pentru familia Medici, care avea nevoie de o modalitate rapidă și sigură de a ajunge de la Palazzo Vecchio la Palatul Pitti. Astăzi, culoarul poartă numele de Corridoio Vasariano și găzduiește o colecție neprețuită de portrete semnate de maeștri precum Rembrandt, da Vinci, Rafael, Michelangelo sau Velasquez.

Ponte Vecchio - interior

Palazzo Pitti

După ce am ieșit din mulțimea de pe Ponte Vecchio m-am îndreptat spre Palatul Pitti, un edificiu gigant în care te poți pierde cu ușurință o zi întreagă. De această dată m-am mulțumi să-l admir doar de la exterior, dar cu siguranță îl voi explora îndeaproape în următoarea excursie în Florența, la fel și Grădinile Boboli, care se află în spatele palatului. Chiar vizavi de clădire am descoperit și casa în care a trăit Dostoevsky la mijlocul secolului al XIX-lea și unde a terminat romanul Idiotul.

Palazzo Pitti

Malul râului Arno

Cum timpul meu în Florența se apropia de final, am decis să fac o plimbare pe malul râului Arno, de unde am putut să admir arhitectura splendidă a orașului.

Râul Arno

Ploaia se oprise deja și puteam să admir nestânjenită Ponte Vecchio, Galeria Uffizi, Muzeul Galileo și multe alte bijuterii arhitectonice. În plus, Florența se mândrește și cu o mulțime de poduri frumoase pe care am avut astfel ocazia să le văd.

Florența

Piazzale Michelangelo

City break-ul meu în Florența s-a încheiat într-o piață care a devenit rapid locul meu favorit din oraș, mai exact în Piazzale Michelangelo. Deși se află ceva mai departe de centrul Florenței și pentru a ajunge la ea trebuie să urci pe un deal, efortul merită pe deplin.

Piazzale Michelangelo

Din Piazzale Michelangelo poți admira cele mai frumoase panorame peste Florența. Și ce poate fi mai frumos decât acoperișurile seculare sclipind în lumina trandafirie a apusului? Indiferent cât timp petreci în Florența, trebuie să ajungi în acest loc spectaculos.

Panoramă Florența

Harta atracțiilor turistice din Florența

Tu ai vizitat acest oraș magic? Ce alte atracții turistice din Florența îmi recomanzi să vizitez în următoarea mea vacanță aici?

Booking.com


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers