City Break: Decin, Cehia

City Break: Decin, Cehia
 
 

Trebuie să recunosc că până acum o lună, când circumstanțele au făcut să petrec aici 3 zile, nici măcar nu știam de existența acestui oras, care merită vizitat măcar într-o scurtă escală. Decin este situat la granița Cehiei cu Germania, pe malul Elbei, în zona numită Bohemian Switzerland, la aprox 70 km de Dresda și 120 km de Praga. Practic orașul este alcătuit din orașul vechi, situat pe malul drept al Elbei, și Podmokly, situat pe malul stâng, anexat ulterior. Decin este considerat a fi poarta din Nordul Boemiei, deoarece permite accesul spre Parcul Național Elveția Boemiei (Bohemian Switzerland National Park).

Orașul este unul liniștit și drăguț, cu piste de biciclete și alei pietonale, unde după ora 20 nu mai vezi multă lume pe stradă, după obiceiul german. Este o destinație perfectă pentru familii.

Cum ajungi în Decin

Din Timișoara am luat trenul spre Decin, cu schimb în Arad și Budapesta; durata drumului este de aprox 14h și costul 160€ dus-întors.

La gară sunt autobuze cu care poți ajunge în divesre părți ale orășelului, dar lejer se poate ajunge și pe jos; de la gară spre orașul vechi unde e situat castelul, principalul obiectiv turistic al orașului, se fac 15 min pe malul Elbei.

Cazarea în Decin

Noi am fost cazați la Zámecká Sýpka, într-una din anexele castelului, în ceea ce era pe vremuri fostul depozit de cereale; spațiul este perfect pentru organizarea de conferințe și alte manifestări științifice, deoarece o parte a castelului aparține facultății CTU din Praga.

Transportul în Decin

Puteți vizita lejer orașul pe jos sau cu bicicleta. Principalele obiective turistice sunt situate în partea veche a orașului la distanțe mici, iar pentru cele situate pe malul stâng al Elbei, bicicleta e ideală, mai ales dacă aveți norocul să vă bucurați de vreme bună, pentru că, dacă e să parafrazăm un localnic, este posibil ca în toată Cehia să fie vreme bună, iar în Decin să plouă. Laughing

Castelul Decin și Rozariumul

Castelul Decin

Unul dintre cele mai vechi castele din nordul Boemiei, se află pe stânci, la confluența râului Ploučnice și Elba. Castelul Decin a fost construit în sec X ca fortificație de lemn a provinciei Decin, iar apoi, în sec XIII, a fost transformat în castel regal și a suferit diverse transformări de-a lungul timpului până a ajuns la forma actuală. În sec XIX, cunoaște perioada de aur, sub dinastia Thun-Hohensteins (1628–1932), când devine centrul vieții culturale și politice. Unul dintre cei mai faimoși artiști care au vizitat castelul este Frederic Chopin care a compus aici Děčín Waltz.

În 1932, castelul este vândut și devine proprietatea Republicii Cehoslovacia, care îl transformă în așezare militară, iar în anii care urmează diverse armate au poposit aici: cehoslovaci, germani, ruși. De-abia în 1991 castelul este revendicat de administrația orașului și încep lucrările de reabilitare. Castelul a fost afectat de toate evenimentele istorice la care a fost martor, astfel că se mai păstrează doar anumite piese din mobilierul inițial printre care și pianul la care a cântat Frederic Chopin. Aripa de sud e încă în reabilitare.

Din câte am înțeles există mai multe tipuri de tururi de vizitare a castelului; noi am ales The Golden Age of Děčín Castle; prețurile variază în funcție de tipul de bilet: aprox 2€/ copil, 8€/familie; din păcate nu este permisă fotografierea interiorului.

Deși se întinde pe o suprafață micuță, Rozariumul are un farmec aparte datorită arhitecturii baroce și a prezenței diferitelor specii de trandafiri.

Rozarium

Împrejurimile castelului

Pe lângă ce a mai rămas din grădinile castelului, cei dornici de plimbare se pot relaxa într-un parc drăguț de lângă castel în care se găsesc și chiparoși de 300 ani vechime, în apropierea căruia se află un lac cu rațe și lebede. Spre malul Elbei, un mic tunel a fost săpat în stâncă pentru a permite accesul spre podul de lanțuri de peste canalul de lângă castel.

Imprejurimile castelului

Pastýřská stěna

Pastyrska stena

Pastýřská stěna se află pe malul stâng al Elbei pe o stâncă de aprox 150 m înălțime, oferind o priveliște spectaculoasă asupra Decinului și a castelului situat vis-à-vis; inițial un pub construit la sfârșitul sec XIX, astăzi arată ca un mic castel, care funcționează ca restaurant, cu meniu divers, printre care și mâncăruri tradiționale delicoase.

Hřensko

Hrensko

Cam la 20 min de mers cu mașina din Decin, se află Hřensko, un sătuc situat la granița cu Germania, la confluența râului Kamenice cu Elba; este locul de acces spre Parcul Național České Švýcarsko (sau așa-zisa Czech Switzerland), parc adiacent Sächsische Schweiz (Saxon Switzerland National Park) din Germania. Principalele atracții turistice sunt: cheile râului Kamenice și Pravčická brána, un pod natural din piatră, care apare în filmul Cronicile din Narnia (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe).

Din păcate, am avut timp să vizităm doar cheile râului Kamenice. Intrarea pe chei se face pe jos, printr-o pădure frumoasă, ca apoi cărarea să te poarte pe marginea râului, pe poteci bine marcate și amenajate; după vreo 30 min de mers pe jos, accesul nu mai este posibil decât cu barca; există 2 trasee de chei: cheile lui Edmund (Quiet), cu lungimea de 960m, parcurgerea lor durează aprox 20 min, și cheile lui Edmund, 450 m, aprox 15 min; pentru a ajunge de pe un chei pe altul, mai aveți de străbătut prin pădure aprox 30 min pe potecă; noi am parcurs întregul traseu. Un gondolier te poartă într-o barcă de aprox 15-20 persoane pe cursul apei, flancată de pereți de stânci de 50-150 m înălțime; unii gondolieri știu engleză și fac o descriere poetică a cheilor, ba chiar cântă la muzicuță. Dacă aveți parte și de vreme bună, această experiență va fi una cu adevărat încântătoare.

Alte obiective turistice:

  • Zoo Decin
  • Sinagoga
  • Rozhledna Chlum
  • Muzeul regional
  • Vechiul pod al orașului
  • Plimbarea cu vaporașul pe Elba
  • Pravčická brána

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers