City break: Belgrad, Serbia

City break: Belgrad, Serbia
 
 

Acum mai bine de o lună am avut ocazia să petrec câteva zile într-un oraş pe care nu l-am vizitat până acum, deşi este foarte aproape de Timişoara. Am ajuns în Belgrad fără să am mari aşteptări, cu gândul la istoria zbuciumată din trecutul nu aşa îndepărtat. Am găsit un loc plin de istorie, vibrant şi cu oameni frumoşi şi deschişi. Cu siguranţă vizita în Belgrad mi-a conturat o nouă imagine despre vecinii noştri şi abia aştept să cunosc şi alte locuri din Serbia.

Cum ajungi în Belgrad

Distanţa rutieră Timişoara- Belgrad este de aproximativ 160 km. Nu vă pot oferi informaţii referitoare la condiţia drumurilor, pentru că am ales să mergem cu trenul. Biletul dus-întors a costat aprox 60 lei şi l-am achiziţionat de la Agenţia CFR cu câteva zile înainte de plecare. Nu există tren direct pe ruta Timişoara-Belgrad Dunav; trebuie să schimbaţi în Vrsac, unde aveţi de aşteptat cam o oră până vine legătura. O veste bună este că puteţi alege între a lua trenul de 7 dimineaţa sau pe cel de ora 16. Durata totală a călătoriei este în jur de 5 ore.

Cazare în Belgrad

Am găsit cazare la Hotel Kasina, situat pe bulevardul principal, la 5 minute de strada pietonală Knez Minailova şi vis-à-vis de vestitul Hotel Moskva. Camerele au fost drăguţe, curate, dotate cu tot ceea ce era necesar. Dacă doriţi să beneficiaţi de o privelişte superbă vă recomand să alegeţi o cameră situată la un etaj cât mai sus.

Preţul pe 4 nopţi de cazare cameră single confort: 180 €.

Singurul lucru care ne-a încurcat un pic a fost că la hotel nu se putea plăti decât în dinari.

Mâncare

Bucătăria sârbească nu este cu mult deosebită de cea din zona Banatului românesc, poate doar ciorba e puţin mai picantă… Evident că am mâncat Pljeskavica atât la farfurie, cât şi în chiflă. Am aflat cu această ocazie ingredientele pentru Pljeskavica tradiţional sârbească:ceapă, smântână, un fel de mirodenii picante din pastă de ardei şi bineînţeles carne. Preţul unei mese la restaurant este unul accesibil (600-1000 dinari, în funcţie de opţiune).

Transport în Belgrad

Ca orice turist dornic de aventură, am luat oraşul la picior, mai ales că principalele obiective turistice sunt relativ aproape de zona centrală. Am luat taxiul doar de la şi spre gară, costul fiind de 500 dinari drumul.

Fortăreaţa Kalemegdan

Fortăreaţa Kalemegdan

Inima oraşului şi principala atracţie turistică, Fortăreaţa Kalemegdan stă mândră de mai bine de 2 milenii pe dealul situat la confluenţa râului Sava cu Dunărea. Zidurile ei îmbracă diverse stiluri arhitecturale, dovadă a schimbărilor permanente prin care a trecut. Cetatea a fost cucerită în repetate rânduri de: greci, romani, celţi, huni, bizantini, bulgari, unguri, sârbi, turci, austrieci. Cu toate acestea a supravieţuit numeroaselor războaie şi s-a reinventat de fiecare dată, fiind un simbol al oraşului.

Complexul Kalemegdan se întinde pe o suprafaţă considerabilă de peste 50 ha şi cuprinde parcuri, muzee, statui, monumente, bisericuţe, dar şi o superbă panoramă asupra Belgradului. Este atât o zonă de relaxare, cât şi una romantică, fiind locul preferat de întâlnire al tinerilor.

În parcul din jurul fortăreţei sunt artizani cu tot felul de suveniruri şi produse locale. Găsiţi orice de la magneţi de frigider până la gustoasa rachia cu miere de albine. Totodată există numeroase expoziţii permanente de fotografie sau documentare pe diverse teme sociale.

Accesul este liber în incinta fortăreţei; doar vizita în muzee fiind cu taxă.

Vă recomand să vă alocaţi cel puţin câteva ore pentru a vă putea bucura în tihnă de unul dintre locurile cu cea mai mare încărcătură istorică din Europa.

Muzeul Tesla

Muzeul Tesla

Cu siguranţă toată lumea ştie despre bobina Tesla. Puţini ştim însă mai multe despre acest vizionar cu numele Nikolai Tesla. O vizită la acest muzeu vă oferă atât o lecţie de cultură generală, cât şi una despre umanitate.

Este fără îndoială unul dintre cele mai impresionante muzee pe care le-am vizitat. Deşi este micuţ, iar la prima vedere puteţi fi dezamăgiţi… aveţi răbdare. Odată ce începe să ruleze filmuleţul introductiv, vei avea parte de una dintre cele mai captivante experienţe, pe care nu o vei uita foarte curând. Cea mai valoroasă piesă a muzeului este urna funerară cu rămăşiţele lui Nikolai Tesla.

Ghizii sunt extraordinari; vorbesc cu mândrie şi sinceritate despre Nikolai Tesla, răspund la orice întrebare, iar demonstraţiile te lasă fără suflare.

Taxa intrare: în jur de 3 € şi include ghid.

Orar de vizitare: 10:00-18:00, închis lunea. Pentru a evita situaţii neplăcute, consultaţi orarul de vizitare.

La pas prin oraş

La pas prin oraş

Pentru a ne putea face o impresie despre Belgrad şi despre locuitorii lui, am hotărât să mergem pe jos, mai ales că am prins şi zile cu soare. Plimbându-te pe pietonala Knez Minailova, uiţi că în urmă cu 15 ani oraşul a fost în ruine. Clădirile istorice sunt frumos reablitate, e plin de cafenele, iar artiştii stradali te încântă cu muzică. În capătul străzii, în direcţia fortăreţei, sunt multe standuri cu diverse produse handmade frumos lucrate, la preţuri accesibile.

Belgradul are multe parcuri frumos amenajate unde oamenii se plimbă liniştiţi. Din când în când câte o statuie comemorativă îşi face apariţia, semn al trecutului.

Începand cu orele serii, oraşul e plin de viaţă. Belgradul este numit oraşul tinereţii deoarece 40% din populaţie are vârsta între 18-44 ani. Strahinjića Bana Street e foarte populară printre iubitorii de distracţie datorită numărului mare de cluburi, baruri şi cafenele.

Sightseeing by bus

Sightseeing by bus

În ultima zi a mult prea scurtei noastre şederi am hotărât să mergem cu autobuzul de sightseeing pentru a vedea şi partea nouă a oraşului. Aceasta se extinde pe malul stâng al Savei şi este dovadă a evoluţiei tehnice a oraşului. Cu această ocazie am văzut şi câteva din clădirile bombardate încă existente.

Sunt multe locuri din Belgrad pe care nu am reuşit să le vizitez: Biserica Sf. Sava - cea mai mare biserică ortodoxă din lume, Insula Ada, Palatul Alb

Va fi o adevărată plăcere să ma întorc!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers