Cipru într-o săptămână: 10 locuri minunate pe care trebuie să le vizitezi

Cipru într-o săptămână: 10 locuri minunate pe care trebuie să le vizitezi
 
 

Cipru, fermecătoarea insulă din Marea Mediterană, a sedus și a inspirat generații întregi de călători. Locul în care s-a născut zeița Afrodita, acest tărâm este un amestec rafinat de influențe otomane, grecești, persane, britanice și ruse, care a contribuit la istoria și cultura fascinantă a Ciprului. Iată care sunt cele mai importante atracții turistice din Cipru.

Larnaca

Larnaca

Fotografie preluata de pe theguesthouselarnaca.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cel mai popular oraș din Cipru, Larnaca este și principala stațiune turistică de pe insulă. Atmosfera relaxantă este motivul principal pentru care Larnaca este atât de îndrăgită de turiștii străini, precum și serviciile ireproșabile și plaja minunată. Dar, dacă vrei să descoperi farmecul local atunci trebuie să explorezi vechiul cartier turcesc numit Skala și să descoperi superba biserică Agios Lazaros. În vestul orașului poți vizita un lac cu apă sărată unde, primăvara, își fac veacul o mulțime de păsări flamingo simpatice.

Mormintele Regilor

Mormintele Regilor

Fotografie preluata de pe mapio.net. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mormintele Regilor, aflate lângă orașul Paphos, sunt, de fapt, o necropolă uriașă ce datează din secolul al IV-lea î.Hr. Mormintele au fost cioplite în piatră și decorate cu coloane dorice. În ciuda numelui, nu există dovezi că vreun membru al familiei regale este înmormântat în acest loc. În schimb, necropola era locul de veci pentru aristocrații din vechiul Ptolemaic. Aceste morminte sunt unice în Cipru, fiind influențate de tradiția egipteană când se credea că mormintele ar trebuie să semene cu o casă.

Castelul Sf. Ilarion

Castelul Sf. Ilarion

Fotografie preluata de pe historyunearthed.wordpress. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Una dintre cele mai frumoase ruine de castele din Marea Mediterană, Sf. Ilarion este un bastion al vechilor cruciați în jurul căruia sunt țesute o mulțime de legende și mituri. Labirintul uriaș de holuri și încăperi șerpuiește pe munte și este un adevărat paradis pentru pasionații de istorie. Cei care reușesc să urce până în vârf vor fi răsplătiți cu panorame incredibile peste o bună bucată din insulă.

Plaja Nissi

Plaja Nissi

Fotografie preluata de pe citizenshipincyprus.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cea mai populară din Cipru, plaja Nissi se află în stațiunea Ayia Napa și este faimoasă pentru viața de noapte vibrantă. Tinerii se înghesuie pe nisipul fin alb pentru a se delecta cu cocktailuri delicioase în timp ce un DJ întreține atmosfera zi și noapte. Apa nu foarte adâncă și perfect curată face din plaja Nissi locul ideal pentru bălăcit, în timp ce pasionații de sport pot prctica windsurfing și paragliding. Numele plajei provine de la o micuță insulă nelocuită, aflată nu departe de coastă, ce poate fi vizitată pe jos prin apa puțin adâncă.

Satul Omodos 

Omodos

Aflat în Munții Troodos, lângă Nicosia, satul Omodos este cea mai populară destinație pentru pasionații de vinuri. Aici ai ocazia sa deguști din cele mai variate soiuri din vinuri locale precum Mavro și Xynisteri, în timp ce restaurantele oferă meniuri tradițional cipriote. Mănăstirea din Omodos ce datează din secolul al XVII-la găzduiește mai multe muzee, inclusiv unul cu icoane.

Casa lui Dionis

Casa lui Dionis

Fotografie preluata de pe italythenandnow.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cea mai populară atracție turistică din orașul Paphos este Casa lui Dionis, unde turiștii pot admira o colecție uriașă de mozaicuri în culori vibrante. Parte din Situl Arheologic Paphos, ce conține o sumedenie de ruine greco-romane, Casa lui Dionis este un exemplu excelent al măiestriei din acea perioadă. Clădirea este numită după zeul Dionis ce apare în multe dintre mozaicurile din casă, care înfățișează scene din mitologia greacă.

Nicosia

Nicosia

Nicosia, capitala cipriotă, este împărțită în două. Nicosia de Sud, care se mai numește și Lefkosia, aparține părții grecești a Republicii Cipru, în timp ce Nicosia de Nord sau Lefkoșa, este parte a regiunii turcești a Ciprului. Din 2003, situația politică și administrativă a devenit mai relaxată, astfel încât poți trece dintr-o parte într-alta doar prezentând rapid pașaportul în timp ce te plimbi pe strada Ledra, unde un punct de trecere a frontierei împarte vechiul centru în două.

Castelul Kolossi

Castelul Kolossi

Fotografie preluata de pe energeticlimassol.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul Kolossi este unul dinte cele mai mici și fermecătoare castele din Europa. Aflat lângă orașul Limassol, Kolossi este o fostă fortăreață a cruciaților precum și un testament al importanței Ciprului pentru europeni în timpul Cruciadelor. Ocupat inițial de Cavaleii Ordinului Sf. Ioan, castelul a fost folosit drept garnizoană având o locație excelentă de unde se putea supraveghea întreaga coastă. Astăzi, Castelul Kolossi este îndrăgit mai ales datorită proporțiilor sale mici și a poziționării sale deasupra micuțului sat adormit cu același nume.

Limassol

Limassol

Limassol este al doilea oraș ca mărime din Cipru și găzduiește Portul Limassol, cel mai mare centru de transport de pe insulă și un punct important în comerțul din Mediterana. În ultimii ani, Limassol a devenit și un important centru turistic și cultural, în special datorită ruinelor antice de la Kourion și a Teatrului Limassol. Acest oraș fascinant găzduiește și două dintre cele mai importante evenimente din Cipru: Carnavalul, ce are loc în perioada februarie – martie, și Festivalul Vinului, în septembrie.

Palaepaphos

Palaepaphos

Fotografie preluata de pe aphroditestour.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Palaepaphos este unul dintre cele mai venerate situri din Cipru. Odinioară, sanctuarul antic al Afroditei și locul în care s-a dezvoltat cultul acestei zeițe, Palaepaphos a devenit, sub suveranitatea micenienilor, centrul religios și cultural al Ciprului în anul 1200 î.Hr. Apoi vechii romani au pus bazele Koinon Kyprion și au construit aici Casa Ledei în secolul al II-lea, cu mozaicuri delicate înfățișând-o pe mitica Leda cu a sa lebădă. Tot aici poți admira ruinele Bisericii Panagia Katholiki ridicată în secolul al XII-lea și distrusă un secol mai târziu, precum și Casa Lusignian, care servea ca centru administrativ al orașului în perioada medievală.

Tu ce alte locuri minunate din Cipru ne-ai recomanda?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers