Cimitirul Vesel, unul dintre cele mai inedite monumente din patrimoniul romanesc

Cimitirul Vesel, unul dintre cele mai inedite monumente din patrimoniul romanesc
 
 

Sapanta este un mic sat din Maramures, de numai 3.267 locuitori, gazduieste si ingrijeste cu daruire unul dintre cele mai inedite monumente din patrimoniul cultural national: Cimitirul Vesel. Mesterul Ioan Pătraş, cel care a transformat definitiv un ritual solemn intr-o arta, a avut grija ca micul catun maremuresan sa devina o destinatie turistica internationala.

Ce anume are deosebit Cimitirul Vesel?

Cu un amestec de arta unic si traditie populara, inca de la primii pasi facuti fiecare vizitator este atras de catre culorile vesele, renumitul Albastru de Sapanta si mai ales de epitafurile pline de morala de pe crucile celor ce conform traditiilor dacice au trecut intr-o alta lume.

Cele 800 de cruci pictate de-alungul timpului reusesc in cateva versuri satirice adresate celor ce o privesc si o scena semnificativa a vietii celui decedat, sa dea o alta fata celui mai nefericit moment cunoscut de om, moartea.

Cui ai recomanda sa viziteze Cimitirul Vesel?

Opera a mestrului Stan Patras, Cimitirul Vesel ocupa locul I in topul celor mai vizitate destinatii funerare europene,unde Cimitirul Vesel, monument cultural protejat de catre UNESCO, a captat atentia prin originalitate si chiar exclusivism, cunoscut fiind faptul ca este singurul loc de acest fel in care nu stii daca sa plangi sau sa razi.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Cimitirul Vesel?

Situate in Maramures la poalele Muntilor Gutai, pe DJ 183, Cimitirul Sapanta si Manastirea Sapanta Peri au devenit o data cu anul 1990, una dintre cele mai mari atractii, atat pentru turistii straini cat si pentru cei romani, istoria localitatii fiind strans legata de biserica.

La nici 200 de metri de cimitir puteti vizita Casa Memoriala Stan Ioan Patras, casa cu doua camere si curte, odinioara atelier al artistului ce a dat nastere ideii de cimitir vesel si acum a ucenicului sau Dumitru Pop. Muzeul prezinta istoria familiei Patras dar in acelasi timp puteti admira costume populare specifice Localitatii Sapanta si obiecte de artizanat cum ar fi oale de lut, icoane si tablouri de lemn faurite de-a lungul timpului de catre mester.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Cimitirul Vesel

Cimitirul Vesel se afla pe DJ183,care face legatura intre Sighetul Marmatiei si  - Negresti - Oas si are indicatore in zona,nu se poate sa il ratezi! Manacarea in zona este traditionala maramureseana, servita de gospodine imbracate in portul nostru traditional iar daca doriti sa ramaneti peste noapte in zona,atat in Sapanta puteti gasi cazare la diversele pensiuni cat si in Sighetul Marmatiei unde puteti vizita alte obiective,ca si in alte zone ale Maramuresului, Ocna-Sugatag,statiune cu ape sarate,Barsana cu a sa manastire atat de frumoasa, zona Vaserului de pe Viseu si multe altele... 

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Marius Luca si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Cimitirul Vesel

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers