Chipul lui Decebal – cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei

Chipul lui Decebal – cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei
 
 

Chipul lui Decebal este o sculptură în stâncă pe malul Dunării, localizată între Eşelniţa şi Dubova, în apropiere de Orşova. Cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei a fost finanţată şi promovată de istoricul Iosif Constantin Drăgan. Lucrările s-au desfăşurat în perioada 1994-2004 şi au transformat zona într-un punct de atracţie turistică deosebită pentru cei care aleg să urmeze traseele turistice locale, în special cele cunoscute de la Cazanele Dunării.

Chipul lui Decebal

Specificaţiile sculpturii Chipul lui Decebal

  • Chipul lui Decebal are o dimensiune totală de 55m înălţime şi 25m lăţime.
  • Are cu 6m mai puţin decât Statuia Libertăţii şi cu 8m mai mult decât Monumentul lui Hristos de la Rio de Janeiro.
  • Doar nasul lui Decebal are 7m lungime şi 4m lăţime.
  • Construcţia a durat 10 ani şi a costat peste 1 milion de dolari.

Cazanele Dunarii

Unde şi cum s-a construit Chipul lui Decebal

Mai exact, Chipul lui Decebal a fost construit în zona Cazanelor Mici, pe malul stâng al Dunării, în golful Mraconia. Locaţia este una deosebit de frumoasă, pentru că poate fi admirat fluviul şerpuind printre stâncile împădurite, printre care răsare şi cea cu imensa sculptură. Mai mult decât atât, punctul unde a fost sculptată stânca este şi locul cu cea mai mare adâncime a apei şi anume 120m!

Chipul lui Decebal la Dunare

12 sculptori alpinişti au lucrat la realizarea sculpturii pe parcursul celor 10 ani, sub conducerea sculptorului din Orşova, Florin Cotarcea. Procesul de creaţie a început cu defrişarea copacilor şi a continuat prin curăţarea rocilor şi dinamitarea stâncii. Cei care au lucrat la realizarea colosului de piatră s-au supus numeroaselor pericole din zonă, printre care şi viperele, căldura de pe timpul verii şi înălţimea periculoasă. Cu toate că s-au numărat şi câteva incidente pe parcursul construcţiei, sculptorii au scăpat uşor, chiar şi după o cădere în gol şi o muşcătură de viperă!

Cu ciocanul pneumatic, şpiţul şi barosul şi cu echipamente cărate la mare înălţime de sculptori dedicaţi, talentaţi şi curajoşi, construcţia a fost finalizată în anul 2004. Sub Chipul lui Decebal este săpată în stâncă inscripţia, în latină: DECEBAL REX - DRAGAN FECIT (Regele Decebal – făcută de Drăgan). Istoricul pasionat de cultura dacă a vrut astfel să susţină contribuţia românească la cultura europeană, să valorifice trecutul traco-dac al teritoriului ţării, pe care le-a susţinut de nenumărate ori în tezele sale de istorie. Pe partea cealaltă a malului Dunării, în Serbia, se află o placă memorială antică, Tabula Traiana, ridicată de împăratul roman pentru a marca drumul său şi victoriile nenumărate în Europa.

Cazanele Dunarii si Chipul lui Decebal

Chipul lui Decebal este doar una dintre atracţiile turistice de pe Clisura Dunării, dar a devenit rapid cea mai importantă şi cea mai accesată, atât de turiştii români, cât şi de cei străini. Acesta este locul care marchează cele mai îndepărtate momente ale trecutului românesc, printr-o sculptură deosebită, într-un peisaj natural de-a dreptul fermecător.

Eu m-am convins, trebuie să o vizitez! Ce alte obiective turistice aţi mai recomanda în zonă?

Citește și Cazanele Dunării. Traseul Ecoturistic Ciucaru MareTurist la mine acasă. Cazanele Dunării, locul în care inevitabil te vei reîntoarceImagini impresionante din Cazanele Dunării – GALERIE FOTO.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers