Cheile Runcului, o zona salbatica, incredibil de frumoasa

Cheile Runcului, o zona salbatica, incredibil de frumoasa
 
 

Cheile Runcului, Cheile Pociovalistei: pentru a ajunge in acest loc minunat, mergeti cam 30 km din Turda, sau aproximativ 65 km din Alba Iulia spre Rimetea pe Valea Ariesului, drum care duce la, Arieseni, iar cand vedeti indicator cu Ocolis, faceti dreapta, treceti prin acest sat, apoi prin Runc, veti admira multele cabane care s-au construit in zona,printre care si (Casa Partizanilor Runc) renovata si unde va puteti caza, alaturi de casele vechi ale motilor, iar la iesirea din Runc sunt Cheile Runcului, iar din satul Runc din centru faceti stanga si intrati in salbaticia Cheilor Pociovalistei.

Ce anume are deosebit Cheile Runcului?

Relieful acestor chei este un relief deosebit de pitoresc, cu pereti inalti si pitoresti, valea Runcului facand loc prin masivul calcaros Vulturesa, a creat aceste minunate peisaje,care sunt completate de fauna si animalele salbatice din zona, pesterile neexploatate, varful Cheilor Runcului si cel al Cheilor Pociovalistei iti reda imagini unice. Din varful estic Talve se vede pana la Carierea Rosia Poieni, toata comuna Ocolis cu satele aferente, Comuna Posaga, comuna Iara, Masivul Bedeleu etc. Aici au avut si au rezistat mult timp partizanii din ani 50. O zona salbatica si de o frumusete rara.

Cui ai recomanda sa viziteze Cheile Runcului?

Oricine vine in aceasta zona si are posibilitatea sa viziteze aceste chei minunate prin unicitatea peisajelor si a locurilor, a oamenilor din zona care inca mai folosesc agricultura traditionala, si de unde poti cumpara produse eco,urci pe chei,ajungi in varf iar la nici 4 km se afla o rezervatie foarte frumoasa cu floare de colt Rezervatia Scarita Belioara. Recomand cu placere tuturor turistilor acest obiectiv turistic ,atat tursitilor straini cat si celor romani

Ce te-a impresionat cel mai mult la Cheile Runcului?

Prima zi de vizita plecam din Alba Iulia spre Rimetea-Ocolis, ajungem in satul Runc ne cazam la Casa Partizanilor, luam ruxacul si plecam, de la Casa Partizanilor, vedem deja cheile ,ajungem la biserica din satul Runc ,biserica monument istoric construita in anul 1733.Printre icoanele cu sfinti, pictori vremi au pictat si cateva scene cu diavoli, realizati intr-o maniera aparte. Una dintre scene reprezinta un diavol inlantuit de Sfantul Haralambie.

Plecam de la biserica spre cheile Runcului ,la 10 minute de mers ajungem la intrarea in chei,peisajul devine din ce in ce mai frumos si salbatic,ajungem pe la mijlocul cheilor dupa 20 min unde ghidul de la Casa Partizanilor ,ne arata locul unde au fost ucizi doi dintre partizani in anii 50.La nici 30 m in stanga noastra apare o mica pestera facuta de apa in perete,peisajul e tot mai frumos,urcam pe chei pe un drum de tara,apare Valtoarea sau "masina de spalat haine", urcam si ajungem dupa chei unde aflam ca se mai afla un sat;Satul Lunca Larga, Urcam pe valea Beleoarei si ajungem deasupra cheilor in stang vedem cheile Runcului In dreapta e Rezervatia Scarita _Beliara cu flare de colt ,pe drumul spre varful Talve intalnim ,caproare,cerbi,vuple,si un ras...Coboram pe partea dreapta a Cheilor Runcului si intram in Cheile Pociovalistei unde locul e tot mai salbatic si de o frumusete rara .Seara ajungem la locul de cazare obositi dar frumos impresionati de peisaje.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Cheile Runcului

Drumul de la Turda sau Alba, spre Cheile Runcului se face pe Dn74, pana la intrarea in comuna Ocolis ,de aici pana la intrarea in Cheile Runcului e drum asfaltat,pe chei e drum de tara dar mult mai bun ca multe sosele de la noi din tara,deci,accesul se poate face cu orice masina. Cheile Runcului si Cheile Pociovalistei sunt o rezervație complexă, constituită din forme de relief pitorești, o asociație de abrupturi prăpăstioase, creste, turnuri, țancuri și hornuri. Cazarea la Casa Partizanilor a fost deosebita ospitalitatea oamenilor, branza de oaie,slaninuta si nu in ultimul timp painea la cuptor o paine de aproape 3 kg cu un gust, au mama.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Crisan Ion si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Cheile Runculuisi

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers