Cheile Râmeţului – parc de aventură în natură în Munţii Trascăului

Cheile Râmeţului – parc de aventură în natură în Munţii Trascăului
 
 

Cheile Râmeţului se află în Munţii Trascăului şi, după ce le vezi o dată, îţi va fi uşor să înţelegi de ce seamănă cu un parc de aventură în aer liber. Natura a creat aici trasee spectaculoase, numai bune de explorat pentru cei dornici de distracţie, relaxare şi adrenalină, toate combinate perfect în acelaşi loc.

Cum ajungi pe Cheile Râmeţului

Dacă vrei să începi aventura în Munţii Trascăului, trebuie să ştii că aceste chei au fost declarate rezervaţie naturală. Cheile Râmeţului sunt accesibile de după localitatea Teiuş, din Geoagiu de Sus, jud. Alba. Indicatoarele te îndreaptă spre Mănăstirea Râmeţului, unde poţi face un popas pentru a vizita lăcaşul de cult. De aici, drumul spre chei devine un drum uşor accidentat, până la un loc pentru camping, de unde încep şi cheile.

Mănăstirea Râmeţului

Brâna Caprelor – Cheile Râmeţului de la înălţime

Pentru cei fără rău de înălţime, există varianta de explorare a cheilor la înălţime: Brâna Caprelor. La 100 m deasupra Cheilor Râmeţului, traseul este unul cât se poate de spectaculos, însă şi urcarea este una deosebit de abruptă, pe alocuri fiind montate cabluri pentru a-i ajuta pe cei care aleg această variantă, în rest cărarea urmând un perete vertical. Traseul trece şi prin satul Cheia, un sat părăsit, cu numeroase case dărăpănate şi o biserică uitată de lume. Poieniţa în care se află satul poate fi un loc ideal de popas.

Traseul este marcat cu triunghi albastru şi poate continua spre Cheia, Brădeşti, Huda lui Papară, Valea Morilor, Sălcuia.

Traseul prin apă pe Cheile Râmeţului

Traseul prin apă pe Cheile Râmeţului

Un alt traseu pentru care pot opta cei mai curajoşi este traseul chiar prin chei. La nivelul solului, prin apă, de-a lungul bazelor pereţilor stâncoşi. Aici Cheile Râmeţului sunt înconjurate de pereţi stâncoşi, străbătuţi de ape reci de munte. Se recomandă alegerea acestui traseu doar vara, când apa este mai mică, şi numai cu încălţăminte adecvată pentru pietrele alunecoase şi pentru porţiunile ce trebuie străbătute prin apă.

Traseul este marcat cu cruce albastră şi poate continua spre Cheia, Modoleşti, Cabana Întregalde.

Alte trasee turistice în apropiere de chei

Cheile Rametului

De la Cabana Râmeţ, cei care ajung aici pentru mai multe zile pot opta şi pentru alte trasee turistice deosebit de interesante, cum ar fi:

  • Marcaj bandă roşie: Cabana Râmeţ, satul Valea Uzei, satul Olteni, satul Râmetea (8 ore).
  • Marcaj punct roşu: Cabana Râmeţ, Sat Râmeţ, Cabana Sloboda (4 ore).
  • Marcaj cruce galbenă: Cabana Râmeţ, Sat Tecşeşti, Cheile Întregalde, Cabana Întregalde (6 ore).

Ai explorat Cheile Râmeţului? Ce traseu ai ales şi cum a fost? Laughing

    

Citeşte şi despre Cheile Turzii: incursiune în inima naturală a României.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers