Cetăţile Histria şi Enisala - galerie foto

Cetăţile Histria şi Enisala - galerie foto
 
 

Dobrogea este o zonă bogată din toate punctele de vedere... pe lângă frumuseţile naturale cu care a fost înzestrată, deschizătură către Marea Neagră, faptul că este străbătută de unul dintre cele mai mari fluvii din Europa – Dunărea şi Delta ei, numeroase rezervaţii naturale etc., este şi o zonă atestată documentar de mai bine de 2.500 ani, lucru care o îmbogăţeşte cu câteva sute de monumente, zeci de cetăţi, galerii, clădiri istorice şi pieţe importante.

Vă voi ghida şi eu prin acest articol într-o călătorie virtuală către două cetăţi din acest loc, mai exact Histria şi Enisala.

Cetatea Histria

Cetatea Histria

Histria este cel mai vechi oraş atestat de pe teritoriul României, ruinele lui existând în momentul de faţă te teritoriul administrative al judeţului Constanţa, mai exact, al comunei Istria.

Histria a fost o cetate grecească, întemeiată în jurul anului 657 î.Hr. care a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de 1300 ani, până a fost distrusă de avaro-slavi, însă la scurt timp a fost din nou ridicată. Un pic după anul 70 î.Hr. apar şi primele armate romane în zonă, iar câţiva ani mai târziu cucereşte cetatea regele geto-dac Burebista.

Săpăturile arheologice au descoperit în cetate o zonă sacră unde sunt localizate templele lui Zeus şi al Afroditei, platoul cu zona civilă, edificile termale, reţeaua stradală, pieţe, magazine şi zone rezidenţiale, iar la nivel micro au fost descoperite numeroase sculpturi, materiale de construcţii, inscripţii, ceramică, sticlările, obiecte de metal etc, care pot vi văzute în Muzeul Cetăţii.

Accesul către cetate se face pe drumul Constanţa – Năvodari – Corbu – Săcele – Histria sau Constanţa – Ovidiu – Cogealac – Nuntaşi – Histria.

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala este un monument de arhitectură militară, destinat supravegherii traficului naval, ridicat în evul mediu. A fost cea mai comercială genoveză de la sfârşitul secolului al XIII-lea, ulterior a fost inclusă în sistemul defensiv al Ţării Româneşti, iar mai apoi a fost transformată în garnizoană a Imperiului Otoman.

În timpul săpăturilor arheologice au fost descoperite monede bizantine, tătărăşti, modlovene, muntene şi turceşti, care atestă rolul militar şi politic al cetăţii.

Accesul către cetate se face pe drumul european E87 către Tulcea, până la Babadag, după care pe drumul judeţean către Enisala. Preţul unui bilet de intrare la cetate este doar 3 lei, iar impreuna cu aceasta primeşti şi un pliant cu informaţii despre cetate. Trebuie să ştii că în zilele de luni este închis.

Aţi vizitat aceste două cetaţi ?

Poze de la Cetăţile Enisala şi Histria


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers