Cetatea Rupea: o bijuterie din 1324 restaurată

Cetatea Rupea: o bijuterie din 1324 restaurată
 
 

După mulţi ani de luptă cu uitarea, cu intemperiile vremii şi cu nepăsarea, Cetatea Rupea era o ruină de nerecunoscut. În anul 2009 însă, a fost salvată de finanţarea de 32 milioane de lei, iar din 2013 este deschisă turiştilor. Una dintre cele mai vechi construcţii de apărare din ţara noastră a devenit astfel o atracţie turistică importantă în apropiere de Braşov.

Scurt istoric al Cetăţii Rupea

Atestată documentar în anul 1324, sub numele de Kuholm, Cetatea Rupea a servit drept punct de apărare şi refugiu pentru regiune, dar a avut şi un rol administrativ. Cele trei curţi construite în secolele 13 şi 17 au devenit loc de refugiu pentru saşi în răscoala împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei.

Tot aici au fost descoperite obiecte de ceramică dacică şi alte vestigii arheologice, motiv pentru care se crede că pe acest loc s-a mai aflat înainte o cetate dacică, Cetatea Ramidava, transformată în Castrul roman Rupes după cucerirea romanilor.

Restaurarea cetăţii

Cetatea Rupea

Procesul de restaurare a durat 3 ani. Cu ajutorul finanţării obţinute, au fost reabilitate zidurile exterioare ale cetăţii, afectate de trecerea timpului şi de intemperiile vremii, şi au fost ridicate şi consolidate cele 4 turnuri, dintre care numai unul rezistase ruinării complete. De asemenea, s-a construit şi un drum nou de acces, o parcare şi un centru de informare pentru turiştii veniţi la Cetatea Rupea.

Având forma unei spirale ascendente, Cetatea Rupea este aşezată pe 3 nivele: Cetatea de sus, Cetatea de mijloc şi Cetatea de Jos. Astăzi, turiştii pot admira toate frumuseţile de altă data ale Cetăţii Rupea în cele 3 secţiuni ale cetăţii.

Cele 4 turnuri (Turnul Porţii, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor şi Turnul Cercetaşilor) fiecare cu rolul său de apărare sau de suraveghere, de depozitare sau de locuire, sunt principalele atracţii. Turnul Cercetaşilor este cel mai înalt dintre acestea şi cel din care vizitatorii pot admira panorama regiunii. La acestea se adaugă şi alte turnuri speciale, încăperi, magazii şi porţi.

Acces şi vizitare

  • Cetatea Rupea este localizată pe DN 13, la 70 km de Braşov, pe drumul spre Sighişoara în oraşul Rupea. Amplasarea sa pe Dealul Cohalmului o face imposibil de ratat. Laughing
  • Cetatea Rupea poate fi vizitată în fiecare zi, în intervalul orar 10:00-20:00.
  • Taxa de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi de 5 lei pentru copii.

Ce alte atracţii ai vizitat în apropiere de Cetatea Rupea?

    

Descoperă şi alte cetăţi incredibile din România: Cetatea Poenari, Cetatea Râşnov şi Cetatea Făgăraşului.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers