Cetatea Rupea: o bijuterie din 1324 restaurată

Cetatea Rupea: o bijuterie din 1324 restaurată
 
 
Fii romantic 4 zile la Verona!

Fii romantic 4 zile la Verona!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 175 Eur
vezi detalii »

După mulţi ani de luptă cu uitarea, cu intemperiile vremii şi cu nepăsarea, Cetatea Rupea era o ruină de nerecunoscut. În anul 2009 însă, a fost salvată de finanţarea de 32 milioane de lei, iar din 2013 este deschisă turiştilor. Una dintre cele mai vechi construcţii de apărare din ţara noastră a devenit astfel o atracţie turistică importantă în apropiere de Braşov.

Scurt istoric al Cetăţii Rupea

Atestată documentar în anul 1324, sub numele de Kuholm, Cetatea Rupea a servit drept punct de apărare şi refugiu pentru regiune, dar a avut şi un rol administrativ. Cele trei curţi construite în secolele 13 şi 17 au devenit loc de refugiu pentru saşi în răscoala împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei.

Tot aici au fost descoperite obiecte de ceramică dacică şi alte vestigii arheologice, motiv pentru care se crede că pe acest loc s-a mai aflat înainte o cetate dacică, Cetatea Ramidava, transformată în Castrul roman Rupes după cucerirea romanilor.

Restaurarea cetăţii

Cetatea Rupea

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

Întâmpină primăvara la Mediterana, în Sardinia!

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 155 Eur
vezi detalii »

Procesul de restaurare a durat 3 ani. Cu ajutorul finanţării obţinute, au fost reabilitate zidurile exterioare ale cetăţii, afectate de trecerea timpului şi de intemperiile vremii, şi au fost ridicate şi consolidate cele 4 turnuri, dintre care numai unul rezistase ruinării complete. De asemenea, s-a construit şi un drum nou de acces, o parcare şi un centru de informare pentru turiştii veniţi la Cetatea Rupea.

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

4 zile de aventuri scandinave în Oslo

3 nopţi cazare, zbor din Bucureşti
de la 205 Eur
vezi detalii »

Având forma unei spirale ascendente, Cetatea Rupea este aşezată pe 3 nivele: Cetatea de sus, Cetatea de mijloc şi Cetatea de Jos. Astăzi, turiştii pot admira toate frumuseţile de altă data ale Cetăţii Rupea în cele 3 secţiuni ale cetăţii.

Cele 4 turnuri (Turnul Porţii, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor şi Turnul Cercetaşilor) fiecare cu rolul său de apărare sau de suraveghere, de depozitare sau de locuire, sunt principalele atracţii. Turnul Cercetaşilor este cel mai înalt dintre acestea şi cel din care vizitatorii pot admira panorama regiunii. La acestea se adaugă şi alte turnuri speciale, încăperi, magazii şi porţi.

Acces şi vizitare

  • Cetatea Rupea este localizată pe DN 13, la 70 km de Braşov, pe drumul spre Sighişoara în oraşul Rupea. Amplasarea sa pe Dealul Cohalmului o face imposibil de ratat. Laughing
  • Cetatea Rupea poate fi vizitată în fiecare zi, în intervalul orar 10:00-20:00.
  • Taxa de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi de 5 lei pentru copii.

Ce alte atracţii ai vizitat în apropiere de Cetatea Rupea?

    

Descoperă şi alte cetăţi incredibile din România: Cetatea Poenari, Cetatea Râşnov şi Cetatea Făgăraşului.

Hai la mare în Valencia!

Hai la mare în Valencia!

3 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti şi Timişoara
de la 210 Eur
vezi detalii »

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Primeşti în fiecare săptămână cele mai noi articole direct pe e-mail.