Cetatea Neamţ, simbolul valorilor durabile

Cetatea Neamţ, simbolul valorilor durabile
 
 

"Sunt cu ceară picurate
Filele-n bucoavna mea,
Dar citesc, cum pot, în ea.
Spune-acolo de-o cetate
Care Neamţul se numea (...)"

Aşa îşi începe George Coşbuc poezia închinată creaţiei moldoveneşti ridicată în timpul domniei lui Petru I. Cetatea Neamţ este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Moldova. Fortificaţia medievală a jucat un rol important de-a lungul istoriei, în bătăliile împotriva popoarelor cotropitoare. De la Petru I, la Ştefan cel Mare, oastele de plăieşi şi-au găsit aici refugiu dar şi punct de pornire în bătăliile care, de cele mai multe ori, le-au adus victoria.

Fortăreaţa care i-a inspirat pe scriitorii români

Cetatea Neamţului este un simbol al valorilor durabile, pentru că, de-a lungul veacurilor, a rămas statornică să înfrunte timpul. Fortificaţia medievală este elementul central al multor opere din literatura română. George Coşbuc, Mihail Sadoveanu sau Dumitru Bolintineanu sunt doar câţiva dintre autorii consacraţi ai României care şi-au dedicat scriitura acestui monument istoric.

Cetatea Neamt

Fotografie preluata de pe www.dragosasaftei.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Revenind la valoarea istorică şi turistică a acestui obiectiv, Cetatea Neamţ se află la aproximativ 45 de kilometri de Piatra Neamţ şi a fost construită pe cel mai înalt vârf al Culmii Pleşu. Fortificaţia medievală are o valoare istorică excepţională. Perioada sa de glorie coincide cu domnia lui Ştefan cel Mare. Cu toţii ne amintim lecţiile din manualele de istorie în care plăieşii, sub conducerea lui Ştefan cel Mare, ţineau piept armatelor care voiau să cotropească teritoriul Moldovei.

O cetate mutilată de poftele domnitorilor 

De-a lungul veacurilor, domnitorii care s-au perindat la conducerea Regiunii Istorice Moldova au înţeles importanţa acestui obiectiv. Astfel, de la prima atestare documentară, în 1395, fortăreaţa medievală a suferit o serie de modificări care i-au întărit structura de rezistenţă. Fiecare domnitor şi-a adus contribuţia la ceea ce astăzi este Cetatea Neamţ. Petru I a început şi definitivat construcţia iniţială, Ştefan cel Mare i-a înălţat zidurile şi a construit podul în formă de arc, Ieremia Movilă reface stricăciunile interioare ordonate de Alexandru Lăpuşneanu, iar Vasile Lupu a transformat-o în mânăstire.

Cetatea Neamt

Cetatea Neamţului îşi pierde importanţa militară în urma distrugerilor ordonate de Mihai Racoviţă, în 1717, dar rămâne un obiectiv istoric deosebit de important pentru judeţul Neamţ. Abia la mijlocul secolului al XIX-lea, cetatea este declarată monument istoric şi un secol mai târziu încep lucrările de restaurare. Din 2009, lucrările de reabilitare şi restaurare ale cetăţii au fost finalizate, iar monumentul istoric a fost redat publicului.

Turist în Cetatea Neamţului

Fortificaţia medievală din judeţul Neamţ este un obiectiv turistic important, pe care nu trebuie să îl ratezi dacă ai ajuns în inima Moldovei. Odată ce ai ajuns aici, pregăteşte-te pentru o incursiune în timp. Turul cetăţii începe în Sala de Sfat şi Judecată, locul în care Ştefan cel Mare şi boierii puneau ţara la cale. Paşii te vor purta prin odăile frumos amenajate, pentru ca mai apoi să te ducă în Camera de Taină, unde erau discutate în şoaptă strategiile militare şi secretele de stat.

Temnita Neagra

Fotografie preluata de pe www.dragosasaftei.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Sala Armelor, Paraclisul şi incinta Muzeului Mănăstirii Neamţ sunt alte locuri pline de istorie şi încărcătură spirituală pe care le vei descoperi în periplul tău. Şi cum nicio cetate care se respectă nu poate exista fără temniţă, în Neagra Temniţă a Cetăţii Neamţ sunt reproduse scene din vremuri de mult apuse. De asemenea, la Cetatea Neamţ poate fi admirată o expoziţie foto dedicată monumentului istoric, dar care conţine imagini şi cu alte cetăţi fortificate precum Cetatea Alba, Socoroca sau Chilia.

O lecţie de istorie

Este foarte important de ştiut că această cetate nu a putut fi niciodată cucerită din exterior. De-a lungul veacurilor, zidurile sale au deservit acest teritoriu şi au rezistat în faţa celor mai aprige atacuri. Un tur al Cetăţii Neamţului durează aproximativ două ore şi este o adevărată lecţie de istorie pentru turişti. Ca obiectiv turistic, citadela de pe Culmea Pleşu este uşor de găsit. Monumentul istoric este deschis publicului zilnic, între orele 9 şi 17, iar tariful de vizitare este 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii.

Cetatea Neamt

Fotografie preluata de pe www.oumeng.eu. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ai vizitat Cetatea Neamţ? Împărtăşeşte cu noi experienţa ta!

Poze din Cetatea Neamţ


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers