Cetatea Dacica de la Costesti

Cetatea Dacica de la Costesti
 
 

Sunt sigur ca majoritatea dintre voi au auzit si poate chiar vizitat cetatea Sarmizegetusa, asa ca va povestesc despre o alta locatia pe care ar trebui sa o vizitati daca ajungeti in judetul Hunedoara si mai precis in Costesti.

Cetatea Dacica de la Costesti este un monument istoric inscris in lista Patrimoniului Mondial UNESCO (World Heritage) din Romania. Wikipedia ne dezvaluie mai multe detalii : "Cetatuia Costesti este situata pe valea Apei Gradistei. Platoul superior al dealului unde este asezata cetatea are 514 m altitudine. Era o cetate puternica ce avea caracter defensiv, ea avea la baza o mare asezare civila si era resedinta obisnuita a regilor daci transilvaneni. Un alt rol al ei era acela de a apara drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia."

Cum ajungi la Cetatea Dacica ?

Vei gasi Cetatea Dacica langa satul Costesti, care este la vreo 40 de kilometri de Deva. Recunosc drumul de acces nu e de nota 10 dar e de un 7, deci nu iti vei "rupe" masina :) Dupa ce ajungi in sat exista cateva indicatoare sau poti intreba lumea din zona cum sa urci la cetate. Sfatul meu este sa lasi masina jos si sa faci o drumetie de 3 km (de jos de la indicatorul de dupa pod).


Vezi harta cu Cetatea Dacica de la Costesti in format mai mare.

Drumetie pana la Cetatea Dacica

Sa nu va asteptati sa gasiti un castel/cetate in adevaratul sens al cuvantului. Este mai mult vorba de cateva pietre razlete care iti dau o idee extrem de vaga despre daci. Noi am privit intreaga experienta din perspectiva drumetiei intrucat a fost o plimbare extrem de placuta si care ne-a dezvaluit ochilor frumusetea locului.

Dupa ce am lasat masina jos, am urcat cei 3 km cam in 30-40 de minute intrucat am facut multe pauze de cules flori si de "tras in chip", adica am pozat. Junioarei mele i-a placut enorm intregul spectacol care i se afisa : flori, padurea si drumul de pamant impodobit cu pietricele de toate formele.

O data ajunsi sus la cetate ne-am asezat la o umbra si ne-am bucurat de privelistea minunata si de linistea care era intrerupta doar de cantecul vreunui cuc sau alte ciripituri vesele.

Cred ca trebuie sa descoperim Romania noastra a tuturor care are multe comori ascunse, zone de o frumusete deosebita si incarcate cu istorie. Chiar daca nu sunt amenajate extraordinar sau au un acces mai dificil suntem datori fata de noi sa vedem si tara noastra.

Voi ati fost la Cetate Dacica de la Costesti sau in alte locuri din zona ?

Poze cu Cetatea Dacica de la Costesti


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers