Cetatea Colţeşti – distrusă de mulţi, uitată de timp

Cetatea Colţeşti – distrusă de mulţi, uitată de timp
 
 
 

Spuneam noi în urmă cu ceva vreme că zona comunei Rimetea este una ce a ajuns să cunoască o dezvoltare turistică rapidă. Mare parte a acesteia se datorează restaurării caselor tradiţionale, dar şi traseelor montane de excepţie din apropiere. Cetatea Colţeşti sau Cetatea Trascăului este încă un motiv pentru care trebuie să îndrăgim această zonă. Este o mărturie a trecutului, distrusă de multe ori, dar încă în picioare în faţa timpului nemilos.

Scurt istoric al cetăţii

Se presupune că Cetatea Colţeşti a fost construită în perioada 1253-1275, fiind atestată documentar în 1285. Scopul construcţiei era unul de apărare, deoarece zona era frecvent supusă atacurilor tătare. Prima distrugere a sa ar fi fost cândva în secolul 14, după care a fost reconstruită pentru a servi locuitorilor din Colţeşti şi Rimetea ca punct de apărare.

Cetatea Coltesti

Nobilul Thoroczkay Ferenc este cel care primeşte titlul de proprietate în anul 1516 şi cel care transformă cetatea într-una locuibilă, mai retrasă ca aşezare şi mai solidă pentru a face faţă atacurilor ulterioare. Cetatea aparţinuse şi înainte de confiscare tot familiei sale, aşa cum se putea vede pe inscripţia de atestare a ridicării acesteia. Cetatea Colţeşti a fost ulterior asediată şi distrusă în nenumărate rânduri.

Sejur de lux în Antalya

Sejur de lux în Antalya

7 nopţi cazare, all inclusive, zbor din București, Cluj-Napoca și Timișoara
de la 400 Eur
vezi detalii »

De ce să vizitezi Cetatea Colţeşti

În primul rând, pentru că poţi admira o cetate incredibilă. Nu a rămas foarte mult din ea, doar câteva ziduri şi două turnuri, dar acestea sunt martori ai atâtor invazii şi a trecerii nemiloase a timpului, încât rezistenţa lor este cu adevărat surprinzătoare. Ajuns sus, poţi face un exerciţiu de imaginaţie în trecut, poţi simţi istoria tumultoasă a acestor ziduri vechi.

Concediu mediteranean în Creta

Concediu mediteranean în Creta

7 nopţi cazare, mic dejun, zbor din Bucureşti
de la 465 Eur
vezi detalii »

În al doilea rând, ai o privelişte care te lasă fără cuvinte. De la înălţimea Cetaţii Colţeşti vei putea admira panorama Munţilor Trascău, Vârful Piatra Secuiului şi cele două sate de la poalele muntelui, Rimetea şi Colţeşti.

Cetatea Coltesti

Cum ajungi la cetate

Cetatea Colţeşti se află la vest de satul cu acelaşi nume din comuna Rimetea, jud. Alba. Dinspre Turda se urmează drumul DJ107M. Dacă ai ajuns până aici, abandonează maşina unde doreşti pentru că urmează o urcare pe potecă până la cetate. Urcarea are 705 m şi durează cam jumătate de oră.

Ce alte atracţii ai vizitat în apropiere de Cetatea Colţeşti?

    

Descoperă şi alte cetăţi incredibile din România: Cetatea Rupea, Cetatea PoenariCetatea Râşnov şi Cetatea Făgăraşului.

Vacanță de neuitat în Corfu

Vacanță de neuitat în Corfu

7 nopţi cazare, all inclusive light, zbor din Bucureşti
de la 565 Eur
vezi detalii »
 

HappyMonday.ro - Impreuna calatorim mai mult

De 5 ani descoperim locuri minunate impreuna prin povestile de pe site. Dorim ca prin noul nostru proiect - HappyMonday.ro - sa te ajutam sa calatoresti mai mult si astfel sa descoperi mult mai multe locuri.
In fiecare zi de luni iti dam idei noi de calatorii la #tarifeWOW, pentru ca tu sa descoperi locuri noi. Saptamana aceasta iti propunem ofertele de mai jos. Care te tenteaza?

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers