Cetatea Alba Carolina, o incursiune în istorie

Cetatea Alba Carolina, o incursiune în istorie
 
 

Alba Iulia, orașul Marii Uniri, este supranumit și "Cealaltă Capitală", nume pe care chiar și-l merită prin felul în care a fost restaurată, recreată și valorificată în circuitul turistic Cetatea Alba Carolina, simbolul și mândria orașului.

Cetatea bastionară Alba Carolina a fost construită de către austrieci (ca simbol al puterii Imperiului Habsburgic) la începutul secolului al XVIII-lea, după planurile unui arhitect italian, Giovanni Morando Visconti, care a pus în operă cele mai avansate (pe atunci) principii europene de edificare a fortificațiilor, respectiv sistemul de tip "Vauban", în forma unui heptagon neregulat.

Cetatea Alba Iulia

Cetatea a fost amplasată pe locul unor mai vechi fortificații, astăzi evidențiate și ele - este vorba despre castrul roman al Legiunii a XIII-a Gemina și o cetate medievală rectangulară - și a fost dotată cu tot ceea ce trebuia pentru a-și putea îndeplini menirea pentru care fusese edificată: sistem propriu de canalizare, fântâni, pulberării, depozite de alimente, moară, ateliere de reparații, etc.

Citește și: 5 motive să vizitezi Alba Iulia

Ce poți vizita în Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Iulia

Intrarea în cetate este liberă și veți avea ce admira pe parcursul a cel puțin două ore, ba chiar mai mult, dacă faceți vizita în weekend când au loc de obicei tot felul de serbări și festivaluri de bună calitate și foarte apreciate de public, care au reușit să transforme cetatea în inima vibrantă a orașului.

Cele șapte porți corespund colțurilor stelei neregulate ce dau forma cetății și sunt unice în felul lor, oferind imagini frumoase și priveliști minunate spre oraș. Cel mai bine ar fi să ajungeți în Cetatea Alba Carolina înainte de ora 12, când are loc schimbarea gărzii austriece la poarta a III-a, binecunoscută, ea fiind cea mai ornamentată și mai bine conservată dintre cele șapte.

Mai sunt de vizitat multe obiective în incinta cetății: Palatul Princiar – unde a locuit pentru o scurtă perioadă chiar Mihai Viteazul, Monetăria Principatului Transilvaniei – din care astăzi au mai rămas doar zidurile, Muzeul Unirii, Sala Unirii – unde s-a semnat actul Marii Uniri și clopotul Unirii – amintiri scumpe oricărui român, bastioanele și șanțurile cetății, vestigiile castrului roman, statuia lui Mihai Viteazul, celula în care a stat Horea înaintea execuției, Monumentul Eroilor Neamului, etc.

Catedrala Romano-Catolică, minunat exemplu de arhitectură romano-gotică, construită în același timp cu catedrala Notre Dame din Paris, adăpostește mormintele Huniazilor, dar și al primului principe al Transilvaniei – Ioan Sigismund, precum și cea mai mare orgă funcțională aflată într-o catedrală din Transilvania. În imediata apropiere puteți vedea și Palatul Episcopilor Transilvaniei.

Catedrala Romano-Catolica

Impunătoarea Catedrală a Reîntregirii Neamului a fost construită în stil brâncovenesc, între anii 1921-1922 cu scopul de a găzdui ceremonia încoronării suveranilor României Mari, Ferdinand I și Maria. Frumusețea calmă a arcadelor sale și a curților pline de iarbă și flori vă va cuceri și reține în admirație mai mult decât ați fi crezut.

Catedrala Intregirii Neamului

După toată acestă plimbare prin istoria noastră bogată și fascinantă, vă veți putea bucura de relaxare la o cafea sau la o gustare, dar și de multe evenimente pline de culoare și tradiție, spectacole și târguri diverse, organizate aici în Cetatea Alba Carolina și care urmăresc să atragă permanent un public numeros și divers.

Citește și: Întâlnire cu gladiatorii în Cetatea Alba Carolina

Cetatea Alba Carolina, restaurată cu fonduri ale Uniunii Europene, a devenit una dintre cele mai frumoase și mai vibrante cetăți din România, cu o față proaspătă și atrăgătoare, cu scopul bine definit de a reînvia istoria, cultura și tradiția noastră, un loc comun unde fiecare se regăsește și se simte acasă.

Tu ai vizitat Cetatea Alba Carolina? Povestește-ne despre excursia ta!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers