Cele mai impresionante clădiri parlamentare din lume

Cele mai impresionante clădiri parlamentare din lume
 
 

În orice țară, clădirea parlamentului este unul dintre cele mai importante edificii, deoarece acesta este centrul tuturor activităților administrative. Aceste clădiri sunt adevărate bijuterii arhitectonice, demne de rolul lor important. Dar, unele dintre ele sunt mai mult decât frumoase. Sunt adevărate monumente istorice și o imagine perfectă a patrimoniului națiunii pe care o deservesc. Iată care sunt cele mai impresionante clădiri parlamentare din lume.

Parlamentul Ungariei din Budapesta

Parlamentul maghiar se înalță pe malul Dunării, fiind o superbă clădire neo-gotică cu priveliști spre zona Pest. Cea mai mare clădire din Ungaria și cea mai înaltă din Budapesta, au fost necesare 40 de milioane de cărămizi, 500.000 de pietre prețioase și 40 de kilograme de aur pentru a realiza acest edificiu. Parlamentul Ungariei din Budapesta a fost finalizat în 1904, dar arhitectul care a conceput această bijuterie a murit înainte ca edificiul să fie terminat.

Parlamentul Ungariei din Budapesta

Capitoliul din Wahington D.C., SUA

Aflat pe dealul cu același nume în inima capitalei americane, Capitoliul este principalul loc de întâlnire al congresului american. Această clădire este faimoasă mai ales pentru că aici s-au semnat unele dintre cele mai importante documente din istoria Statelor Unite ale Americii. Clădirea Capitoliului a fost terminată în 1800 și are 540 încăperi și 659 ferestre, dintre care 108 doar în cupolă.

Capitoliul din Wahington

Reichstag din Berlin, Germania

Faimoasa clădire Reichstag din centrul Berlinului este un amestec de stiluri arhitecturale baroce și post moderniste. Bineînțeles, atunci când a fost deschis, Reichstag era o creație pur barocă, dar, după ce a fost distrus în timpul unui incendiu în anii ’30, clădirea nu a mai fost folosită timp de mai multe decenii. Odată cu reunificarea Germaniei în 1990, guvernul german a decis să readucă Reichstag-ul la gloria de odinioară, refăcând clădirea și adăugându-i elemente postmoderniste, inclusiv cupola din sticlă. Totuși, pentru a păstra intacte urmele istoriei, chiar și graffitile soldaților sovietici, realizate pe pereții parlamentului după Bătălia de la Berlin, au rămas neatinse, ele putând fi văzute și astăzi.

Reichstag din Berlin, Germania

Parlamentul Australiei din Canberra

Inaugurat în 1988 în prezența reginei Elisabeta a II-a, Parlamentul de la Canberra este una dintre cele mai mari clădiri din emisfera sudică. Acest edificiu este un exemplu fantastic de arhitectură modernă, ce pare să fie desprins dintr-un film SF. În ciuda fațadei futuriste, clădirea în sine este un amestec de cultură australiană – un faimos artist aborigen a realizat mozaicul din fața clădirii, folosind 90.000 de bucăți de granit în șapte culori, în timp ce tapiseria din holul principal este bazată pe o pictură a unui cunoscut artist australian, ce prezintă pădurile de eucalipt din New South Wales, aceasta fiind una dintre cele mai mari tapiserii din lume.

Parlamentul Australiei din Canberra

Fotografie preluata de pe design-net.biz. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Parlamentul Indiei din New Delhi

Precum multe alte clădiri indiene de la începutul secolului trecut, Parlamentul din New Delhi a fost realizat de un arhitect britanic, care a fost inspirat de arhitectura indio-saracenică, încorporând motive mughal și rajasthani. Gresie roșie și crem a fost adusă din Rajasthan pentru a realizat soclul edificiului, în timp ce în partea superioară a fost montat un pavilion specific indian. La intrare se află patru coloane uriașe, cadouri din partea Canadei, Australiei, Noii Zeelande și Africii de Sud, în perioada în care toate aceste țări se aflau sub conducere britanică.

Parlamentul Indiei din New Delhi

Fotografie preluata de pe chillaxspot.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Palatul Westminster din Londra, Marea Britanie

În centrul Londrei, Palatul Westminster este locul de întâlnire al parlamentului Marii Britanii, format din Camera Comunelor și Camera Lorzilor. Palatul se află pe malul râului Tamisa și, împreună cu Big Ben, este cea mai importantă atracție din Londra și unul dintre cele mai populare monumente din lume.

Palatul Westminster, Londra

Parlamentul Canadei din Ottawa

Realizată în cea de-a doua parte a secolului al XIX-lea, clădirea Parlamentului Canadian se află pe Dealul Parlamentului din Ottawa. De fapt, este vorba de un complex neo-gotic format din trei edificii așezate pe o faleză din calcar pe malul râului Ottawa: Camera Comunelor, Senatul și Biblioteca Parlamentului. Cea mai importantă structură este Turnul Păcii, care separă Camera Comunelor și Senatul.

Parlamentul Canadei din Ottawa

Fotografie preluata de pe islamiclife.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Binnenhof în Haga, Olanda

Superba clădire Binnenhof din Haga este cea mai veche clădire parlamentară din lume, care încă este folosită. Realizată în secolul al XIII-lea, acest edificiu masiv a fost locul principal în care s-au desfășurat activitățile politice ale Republicii Olandeze încă din 1584. Binnenhof este locul de întâlnire ale tuturor camerelor, fiind și biroul prim-ministrului, precum și Ministerul Afacerilor Interne. Superba clădire se află pe malul lacului Hofvijver, fiind și una dintre cele mai pitorești clădiri din Haga.

Binnenhof în Haga, Olanda

Parlamentul Bangladeshului din Dhaka

Clădirea Parlamentului din Bangladesh se află în Sher-e-Bangla Nagar, în capitala Dhaka, fiind unul dintre cele mai mari complexe legislative din lume. Uriașul edificiu se întinde pe o suprafață de 800.000 de metri pătrați și este format din nouă structuri individuale – o clădire octogonală, înconjurată de alte opt. Toate structurile sunt legate între ele prin diferite coridoare și pasaje, complexul fiind gândit să dea impresia că este o singură clădire.

Parlamentul Național al Bangladeshului din Dhaka

Fotografie preluata de pe mathiassauer.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Parlamentul scoțian din Edinburgh

Aflat în capătul Royal Mile din centrul vechi al orașului Edinburgh, vizavi de Palatul Holyrood, ciudata clădire a parlamentului scoțian nu seamănă cu niciun alt edificiu din zonă. Designul clădirii a fost inspirat de peisajul natural din jur. Văzută în plan, clădirea are forma unei flori uriașe cu frunze ce formează diferite structuri. Fațade acoperite cu iarbă duc acoperă exteriorul Sălii de dezbateri, în timp ce o mulțime de grădini și iazuri leagă clădirile ce formează acest complex parlamentar.

Parlamentul scoțian din Edinburgh

Palatul Parlamentului din București, România

Nu puteam să încheiem această listă fără să amintim de Palatul Parlamentului din București. Această clădire colosală este una dintre cele mai faimoase edificii din țara noastră, fiind a doua clădire administrativă din lumea ca suprafață, după Pentagon, și pe locul trei la... volum. Și la capitolul bani, Palatul Parlamentului iese "învingător", fiind considerat cea mai scumpă clădire administrativă din lume. Palatul Parlamentului din București a fost numit inițial Casa Poporului și a fost finalizat în 1997, după 13 ani de muncă. Clădirea gigant are aproximativ 1.000 de încăperi, o sală de concerte, două biblioteci, nouă etaje la suprafață și alte nouă nivele la subteran. Edificiul are și o mulțime de decorațiuni extravagante, sculpturi monumentale, tapiserii și covoare uriașe.

Palatul Parlamentului din București, România

Tu ce alte clădiri parlamentare impresionante ai întâlnit în călătoriile tale?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers