Cele mai frumoase locuri de unde să admiri Luminile Nordice

Cele mai frumoase locuri de unde să admiri Luminile Nordice
 
 

Pe lista oricărui călător înrăit ar trebui să se afle Luminile Nordice sau Aurora Borealis, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale. De la sfârșitul lui noiembrie până în martie, în zona luminilor nordice, adică între latitudinile 65 și 72, particulele solare se lovesc de gazele atmosferice și creează adevărate perdele de lumini colorate. Un fenomen similar are loc și la Polul Sud și poartă numele de Aurora Australis sau Luminile Sudice.

Condițiile ideale pentru a admira Luminile Nordice sunt o atmosferă rece cu cer lipsit de nori și cu cât mai puțină lumină, în zonele cât mai apropiate de Arctic.

Ce sunt Luminile Nordice

Numită după zeița romană a răsăritului, Aurora Borealis are loc atunci când electronii încărcați cu energie solară se lovesc cu diferite elemente din atmosferă în zona din jurul Polului Nord. Acest fenomen se desfășoară în cicluri de câte 11 ani, iar cea mai mare activitate recentă a avut loc în 2014.

Care este cea mai bună perioadă să vezi Luminile Nordice

La fel ca orice alt fenomen natural, Luminile Nordice pot fi imprevizibile, astfel încât este greu de stabilit cu precizie perioada în care poți admira acest spectacol. Totuși, ai mari șanse să le admiri în perioada septembrie – martie, atâta timp cât călătorești în zone lipsite de lumină artificială.

Tehnic vorbind, Luminile Nordice au loc tot timpul anului, dar soarele de vară le face invizibile, din aprilie până în august. Totuși, în funcție de condițiile meteo, și această perioadă poate să difere, dar nopțile lungi din ianuarie și februarie sunt considerate ideale pentru a admira Aurora Borealis.

Și locurile de unde poți admira Luminile Nordice pot să difere și depind de condițiile meteo. Totuși, există anumite regiuni și zone de unde ai șanse mai mari să fi martor la acest spectacol incredibil. Iată așadar cele mai frumoase locuri de unde să admiri Luminile Nordice!

Luminile Nordului

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Svalbard, Norvegia

Nu prea poți merge mai la nord, decât în Svalbard. Aflată între paralela 74 și 81, această insulă norvegiană se află în Cercul Arctic, la o altitudine mai înaltă, fiind considerată drept locul ideal de unde să vezi Luminile Nordice. Sezonul pentru Aurora Borealis aici este din noiembrie până în februarie, dar majoritatea turiștilor vizitează Svalbard și pentru a experimenta un alt fenomen natural – Noaptea Polară.

De la mijlocul lui noiembrie și până la finalul lui ianuarie, Svalbard este complet lipsit de lumină naturală, având în schimb o lumină crepusculară albastră. Dacă ajungi în acest colț al lumii când este și... lumină, vei putea vedea reni, urși polari și o mulțime de alte creaturi polare ce populează acest univers de gheață.

Svalbard, Norvegia

Fotografie preluată de pe naturalworldsafaris.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Kakslauttanen, Finlanda

Din stațiunea arctică Kakslauttanen, din Laponia finlandeză, poți admira Aurora Borealis dintr-un iglou din sticlă și îți poți petrece vacanța într-o cabană din lemn tradițională cu saună și șemineu. Ce poate fi mai idilic de atât? Dacă nu reușești să admiri Luminile Nordice, poți să te bucuri de alte activități de iarnă precum safari cu reni sau poți face drumeții cu schiuri pentru mers prin Parcul Național Urho. Dacă vrei să-ți faci și vacanța de Crăciun în această regiune, vei putea să-i faci o vizită Moșului, care locuiește și el aici.

Kakslauttanen

Fotografie preluată de pe holidayguru.ie. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Jukkasjärvi, Suedia

Satul Jukkasjärvi din regiunea suedeză Kiruna găzduiește primul hotel de gheață din această țară, așa că ai mai multe motive să vizitezi acest loc înzăpezit. Dacă norocul nu este de partea ta și Luminile Nordice nu se arată, poți vizita Centrul Spațial Esrange, unde poți admira cerul înstelat al Suediei.

Jukkasjärvi

Fotografie preluată de pe kirunaaurora.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Groenlanda

Luminile Nordice au loc în Groenlanda tot anul, dar nu pot fi văzute în timpul verii, când soarele rămâne pe cer toată... noaptea. Totuși, Groenlanda este unul dintre cele mai "exotice" locuri pe care le poți explora, cu peisaje fascinante tot timpul anului. Printre orașele de unde poți vedea Aurora cel mai bine se numără Kulusuk și Ammassalik.

Groenlanda

Fotografie preluată de pe visitgreenland.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Reykjavik, Islanda

Reykjavik este una dintre cele mai accesibile și ieftine destinații pentru a vedea Luminile Nordice, fiind un oraș din ce în ce mai popular printre turiști. Pe lângă Aurora, în Islanda ai o mulțime de atracții turistice fascinante, precum vulcani, ghețari și gheață albastra. Spa-ul geotermal Laguna Albastră este în apropiere de capitala islandeză, iar serialul Game of Thrones a pus Islanda pe harta fanilor săi care adoră să viziteze locurile în care faimosul serial a fost filmat.

Reykjavik, Islanda

Fotografie preluată de pe alghad.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Nordul Canadei

Dacă este să punem la socoteală și transportul, Canada este o alegere ceva mai scumpă pentru a vedea Luminile Nordice, dar asta nu înseamnă că nu merită tot efortul. Poți vedea frumosul spectacol de oriunde din jumătatea nordică a uriașei țări, inclusiv din provinciile Yukon, Nordul Saskatchewan, Teritoriile Nord-vestice, Newfoundland, Nova Scotia și British Columbia.

După ce admiri Aurora Borealis, poți schia la una dintre nenumăratele stațiuni montante din Canada, poți explora marile metropole canadiene, începând cu Vancouver, și poți admira zonele rurale întinse cu mii de cascade și oportunități de a admira balene de pe coastă.

Luminile Nordice

Fotografie preluată de pe telegraph.co.uk. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Scoția

Chiar și în Scoția ai șanse să vezi Luminile Nordice. Deși aici sunt mai puține locuri de unde poți vedea Aurora Borealis, zonele rurale vaste, cu localități mici și rare sunt ideale pentru această activitate, din moment ce sunt mai puține surse de lumină artificială. Printre cele mai bune zone de unde poți admira Aurora Borealis se numără coasta din Caithness, Aviemore și Parcul Național Cairngorms.

Dacă nu ai noroc să vezi Luminile Nordice, poți face drumeții pe muntele Cairn Gorm, te poți plimba cu bicicleta prin satul regal Ballater sau poți explora rezervația naturală ce înconjoară domeniul regal Balmoral.

Luminile Nordice in Scotia

Irlanda

Irlanda oferă și ea o mulțime de locuri de unde ai șansa să vezi Luminile Nordice, în special în nordul insulei, în Republica Irlandeză. În cel mai nordic punct – Malin Head în County Donegal ai cele mai mari șanse să vezi magnificul spectacol natural. Rezervă-ți câteva nopți la un han idilic în orășelul Inishowen și bucură-te de peisajele incredibile. Dacă ai suficient timp, trece granița în Irlanda de Nord și continuă-ți vânătoarea pe coasta din County Antrim.

Aurora Borealis

Fotografie preluată de pe independent.ie. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Rusia

Și în nordul Rusiei ai șanse mari să admiri dansul Luminilor Nordice. Cel mai frumos loc este peninsula Kola, mai exact orașul Murmansk, asta dacă reușești să reziști la temperaturile negative specifice iernilor siberiene.

Aurora Borealis in Rusia

Fotografie preluată de pe rbth.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Tu din ce loc ai vrea să admiri Luminile Nordice?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers