Cele mai ciudate sporturi naționale din lume

Cele mai ciudate sporturi naționale din lume
 
 

Nimic nu unește mai repede o mulțime decât sportul. Fie că vorbim despre o echipă sau o națiune întreagă ce urmărește cu sufletul la gură finala vreunui campionat, sporturile au jucat dintotdeauna un rol important în societate. Totuși, pentru unele țări clasicele partide de fotbal, baschet sau rugby nu au fost suficient de interesante, așa că au inventat altele competiții care implică abilități neobișnuite, fani înrăiți și chiar cadavre de animale. Acestea sunt cele mai ciudate sporturi naționale din lume.

Lupte în ulei – Turcia

Sportul național al Turciei sunt luptele în ulei. Denumit Yağlı güreş, acest sport implică luptători, cunoscuți drept pehlivan, care poartă doar pantaloni realizați manual din piele de bivol numiți kisbet, fiind acoperiți din cap până în picioare în ulei de măsline. Competiția are loc, de obicei, pe un câmp, iar cel mai important turneu este Kırkpınar, care se desfășoară în fiecare an, la finalul lunii iunie, încă din 1346.

Buzkashi – Afganistan

Buzkashi este un sport des întâlnit în Asia Centrală, fiind considerat sportul național în Afganistan. Jucătorii călare pe cai încearcă să târască un cadavru de vițel sau capră, fără cap, în poarta echipei adverse. Jocul seamănă cu polo călare, doar că participanții nu folosesc ciocane sau minge. Acest sport a fost adus în Asia Centrală de către popoarele migratoare turco-mongoleze care au ajuns în aceste regiuni începând cu secolul X.

Kabaddi – Bangladesh

Deși kabaddi este un sport inventat cu secole în urmă în India, în prezent este sportul național al Bangladeshului. Kabaddi cunoscut și sub numele de hadudu, implică două echipe a câte șapte jucători, ce ocupă câte o jumătate de teren. Unul dintre jucători numit ”invadatorul” trebuie să atingă unul sau mai mulți membrii ai echipei adverse (precum în jocul leapșa) în timp ce își ține respirația, asta înainte de a fi doborât de cealaltă echipă. Invadatorul inspiră, iar apoi fuge spre terenul celeilalte echipe, în timp ce adversarii încearcă să obțină puncte punând jucătorul respectiv la pământ, înainte ca acesta să expire.

Pato – Argentina

Pato este un sport jucat călare ce combină elemente de baschet și polo. Numele acestui joc înseamnă rață, deoarece în trecut jucătorii foloseau în loc de minge o rață într-un coș, motiv pentru care acest sport a fost interzis în secolul al XIX-lea. Din fericire, în prezent jocul nu mai periclitează viețile păsărilor. Pato se joacă în două echipe a câte patru membri călare, care se luptă pentru o minge din piele cu șase mânere, pe care trebuie să o arunce printr-un cerc poziționat vertical. Jucătorii care au această minge trebuie să călărească cu mâna extinsă, pentru ca ceilalți jucători să aibă șansa de a o recupera.

Capoeira – Brazilia

Capoeira, sportul național în Brazilia, este mai mult decât un sport – este un adevărat spectacol de muzică, dans și acrobații. Dezvoltat la începutul secolului al XVI-lea de către africanii aduși în Brazilia, capoeira este cunoscută pentru mișcările rapide și complexe ale participanților. Acest sport este o formă de arte marțiale și nu presupune înfrângerea adversarului, ci demonstrarea tehnicilor jucătorilor. În general, dacă este clar că oponentul nu se poate apăra de o lovitură, nu este necesar ca respectiva lovitură să fie executată până la capăt. De asemenea, în general nu se folosesc loviturile cu pumnii sau cu coatele.

Tejo – Columbia

Originile competițiilor de tejo sunt necunoscute, dar acest sport tradițional din Columbia atrage o mulțime de curioși. Și pe bună dreptate! Tejo presupune ca un jucător să arunce un puc sau un disc metalic de 680 grame, la o distanță de aproximativ 20 de metri. Ținta este un placaj fixat la un unghi de 45 de grade, în mijlocul căruia se află o bară de metal, suficient de rigidă pentru a suporta loviturile discului din metal, numit tejo. De obicei, ținta este acoperită cu argilă sau praf de pușcă pentru a scoate un zgomot mai puternic.

Dandi Biyo – Nepal

Dandi Biyo este un sport care, de obicei, se joacă în zonele rurale din Nepal. Presupune două bețe – unul lung de peste jumătate de metru (dandi) și unul scurt, solid, cu ambele vârfuri ascuțite (biyo). Acest sport are doi sau mai mulți jucători. Unul dintre ei așează bățul mai scurt peste o mică groapă și, folosind dandi, trebuie să-l ridice în aer în timp ce echipa adversă trebuie să-l prindă înainte ca acesta să cadă. Acest sport este preferat mai ales de copii, fiind cunoscut și sub numele de gilli danda.

Care dintre aceste sporturi naționale ți se pare cel mai ciudat?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers