Cehia, bijuteria istorică din inima Europei

Cehia, bijuteria istorică din inima Europei
 
 

Ascunsă în inima Europei, Cehia este o țară ce abundă de istorie și cultură, fiind împânzită de mii de castele, orașe medievale, munți semeți, ruine antice și stațiuni elegante. Majoritatea turiștilor ajung în Cehia, fiind atrași de frumusețea capitalei Praga, dar, odată ce evadezi de mulțimile acestei metropole fermecătoare, vei descoperi unele dintre cele mai frumoase peisaje naturale din centrul bătrânului continent. 

Frumusețea Cehiei de la satele antice, la metropole sclipitoare

Cehia este un amestec de est și vest – cele mai rustice enclave încă păstrează cu sfințenie vechiile tradiții de cultivare a pământului, iar micile sate sunt definite de principalele bresle și datinile lor îndrăgite. Pârtii de schi line, păduri antice și râuri învolburate duc spre cătune medievale ce par să nu fi fost atinse de timp.

Chiar și marile orașe din Cehia iradiază aura lumii străvechi. Capitala Praga este considerată drept cel mai bine păstrat oraș medieval din lume, unde piețele mereu în freamăt, clădirile elegante și atmosfera artistică formează împreună una dintre cele mai atrăgătoare metropole din Europa. Supranumită "orașul cu o mie de turle", Praga se mândrește cu biserici superbe, alei pietruite și poduri medievale, toate vegheate de un castel desprins parcă din povești. Adaugă la toate acestea și o suită de restaurante cu preparate delicioase, berării vechi și cluburi de jazz pline de viață, și ai parte de un oraș fascinant în care nu te plictisești niciodată.

Citește și: 10 atracţii turistice de neratat în Praga

Praga

Și totuși, cei care nu se aventurează în afara zidurilor capitalei pierd cel mai mult. La doar câțiva kilometri de Praga se află unele dintre cele mai fascinante atracții ale Cehiei – izvoarele termale de la Karlovy Vary, uriașul castel gotic Karlštejn, biserica făcută  din oase din Kutná Hora sau orașul Plzeň, unde s-a inventat berea pilsner.

Citește și: Karlovy Vary - cea mai frumoasă staţiune balneară din Boemia de Vest

Istoria tumultuoasă a Cehiei a dat naștere unei națiuni fascinante și plină de farmec

În mod excepțional, Cehia și-a căpătat acest spirit liber doar din 1989. Încă din secolul al XVI-lea, regiunea a fost sub controlul habsburgilor și apoi a Imperiului Austro-Ungar. Căderea imperiului în 1918 a dus la "nașterea" Republicii Cehoslovacia, condusă de regimul comunist. Câteva decenii mai târziu, comuniștii sunt îndepărtați de la putere în timpul Revoluției de Catifea, noua republică îl votează pe liderul revoluționar Václav Havel drept președinte, iar națiunea pășește într-o nouă eră.

Totuși, urmele familiilor nobile ce odinioară domneau peste Boemia sunt încă păstrate cu drag. Castele renascentiste împânzesc pădurile dese, aducând aminte de epoca de aur imperială. Orașele baroce abundă de vilele vechilor negustori, iar mărețul Castel Praga încă veghează peste capitală, de mai bine de un mileniu.

Citește și: Castelul din Praga: cel mai mare edificiu antic din lume

Rosenberg

Pentru a înțelege farmecul Cehiei trebuie să-i explorezi locurile magice – regiunile viticole spectaculoase din Moravia, unde vei descoperi dealuri line, preparate tradiționale și orașe pline de energie precum Brno și Olomouc, Munții Krkonoše, mereu înzăpeziți, formațiunile geologice ciudate de la Český Ráj, pădurile sălbatice din Parcul Național Šumava și orașul istoric Český Krumlov, sit ce aparține patrimoniului cultural UNESCO.

Cu toate astea, Cehia înseamnă mult mai mult decât suma atracțiilor sale turistice. Cehia este o națiune cu oameni mândri și prietenoși, dornici să aibă un rol important pe scena europeană. Chiar dacă este o țară mică și relativ nouă, Cehia lasă o impresie măreață.

Descoperă locurile superbe din Cehia în galeria de mai jos:


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers