Ceahlau, un urias cu fruntea-n soare

Ceahlau, un urias cu fruntea-n soare
 
 

Articol realizat de prietenul nostru Traian Anton. Articolul face parte din seria de articole inscrise la concursul Te trimitem 7 zile cu 7 prieteni la cabana in Retezat.

Vreau sa va prezint un obiectiv turistic drag mie si anume Muntele Ceahlau.

Il vizitez anual si de fiecare data ma surprinde si ma face sa revin cu aceeasi emotie si placere in suflet. Peisajul este absolut mirific,traseul este accesibil pentru fiecare adica am vazut batranei de 70-75 ani urcandu-l dar si copii de 5-6-7 ani pe acelasi traseu.

Cazarea este una adecvata muntelui adica la cabane curate ,familiare si destul de rustice sa-ti aduca aminte de copilaria la bunici…Camerele sunt pe placul tuturor adica cu un loc,2 locuri,3 locuri si ajung sa poti sta in gasca la  8 sau 12 locuri. Sunt 2(doua)cabane accesibile turistilor: prima Cab. Fantanele si a doua Cab.Dochia , ambele primitoare si permanent bucurosi de oaspeti.

Preturile sunt rezonabile, adaptate la criza iar masa ti se ofera intr-un mod placut preparata “in casa”.

Se poate ajunge rezonabil in Statiunea Durau,fara sa-ti”rupi”masina si de acolo iti apare in fata ochilor muntele si nu te lasa pana nu-l escaladezi…fiind uimit de peisajul montan clasic.

Se pot realiza lectii de geografie”live”prin exemplificari la fata locului de etajari bioclimatice,cu paduri de foiose,amestec,conifere,jnepenisuri sau campii alpine;de asemeni turistii pot vedea roci unicat in tara acele –conglomerate de Ceahlau- arata ca si cum cineva ar fi incimentat natural bolovanisuri si pietrisuri.

In orice caz e cam greu de crezut,vazand haurile si prapastiile ca Ceahlaul era acum cateva milioane de ani un “fund”de ocean…dovada fiind molustile si scoicile pietrificate gasite aici.

Obiectivele muntelui e muntele insusi  dar se evidentiaza Cascada Duruitoarea,M-rea Durau;Vf.Toaca;Statia Meteo de pe Toaca;Cusma Dorobantului;Cabana Dochia si M-rea Ceahlau  si multe alte peisaje mirifice.Se vede foarte bine valea Bistritei si “coada”L.Izvorul Muntelui plus cand e senin se poate vedea Raraul si Giumalaul.

In zilele mai linistite si mai "norocoase" am avut ocazia sa vad capre negre animale specializate in traiul de pe munte.

Una peste alta Ceahlaul vrajeste cu istoria sa ,cu peisajele sale si cu oamenii muntelui,primitori si ospitalieri ; un aspect tipic montan destul de salbatec sa te incante si sigur pe traseele marcate corect si vizibil pentru toti turistii.

Daca ti-a placut articolul acorda-i autorului un vot de incredere (apasa LIKE) care ii poate aduce lui TRAIAN ANTON un concediu de 7 zile la cabana Pin Alpin in Retezat.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers