Cea mai veche biserică românească în care se mai ţin slujbe – Biserica Densuş

Cea mai veche biserică românească în care se mai ţin slujbe – Biserica Densuş
 
 

Ştim deja că România are o mulţime de atracţii turistice impresionate, iar Biserica din Densuş se află printre ele. Impresionantul monument medieval, realizat în totalitate din piatră este cea mai veche biserică românească în care încă se mai ţin slujbe religioase. Dar acest lucru nu este singurul motiv pentru care Biserica din Densuş este o comoară a ţării ce merită să fie vizitată...

Scurt istoric complicat al Bisericii din Densuş

Biserica Sfântul Nicolae din Densuş a fost construită în secolul al 13... sau cel puţin aşa susţin mare parte din surse. Este una dintre cele mai vechi biserici bizantine din ţara noastră şi un simbol pentru judeţul Hunedoara. Unicitatea acestui monument religios este dată şi de faptul că a fost ridicată pe ruinele unei construcţii păgâne, ce data din secolul 4, iar pentru ridicarea ei au fost folosite pietre similare celor de la ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa.

Legenda spune însă că biserica ar fi existat de dinainte de venirea romanilor, ca lăcaş de cult dac, sau că aici s-ar fi aflat un templu dedicat lui Marte ridicat de legiunile romane.

Biserica din Densus

De-a lungul timpului, riturile şi cultele care au deţinut biserica s-au modificat odată cu stăpânirea locală, însă, chiar şi aşa, lăcaşul a rezistat în timp, devenind astfel cea mai veche biserică din România în care se ţin slujbe. Mai mult decât atât, documentele legate de această biserică atestă faptul că, la începutul anilor 1700, aici slujea atât un preot ortodox, cât şi unul calvin, iar slujbele erau ţinute alternativ.

Biserica din Densuş astăzi

Poate cel mai important aspect legat de această frumoasă biserică din piatră constă în faptul că încă mai funcţionează ca lăcaş de cult. Cu toate că a trecut prin numeroase transformări, astăzi Biserica din Densuş aparţine Bisericii Ortodoxe Române, iar slujbele se ţin aici conform ritului ortodox.

Un plus de unicitate şi de frumuseţe cu aer străvechi îl dă şi pronaosul descoperit. Doar două ziduri au rezistat timpului, însă naosul este intact din acest punct de vedere, fiind susţinut de piloni groşi formaţi din pietre funerare. În micul spaţiu, de numai 15 m², se mai pot vedea pe pereţi picturi ce datează din secolul 15, alături de o mulţime de inscripţii latine şi pietre funerare folosite atât ca decoraţiuni, cât şi ca mijloace de susţinere a zidurilor.

Biserica din Densus

Vizitează Biserica din Densuş

Dacă vrei să vizitezi Biserica Sfântul Nicolae din Densuş, o vei găsi pe drumul dinspre Haţeg spre Sarmizegetusa. Nu uita să faci dreapta în centrul localităţii Toteşti, după care vei ajunge în satul Densuş. Biserica se poate vizita oricând şi nu există taxă de intrare.

Sursa foto: wikipedia.org


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers