Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Timiș

Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Timiș
 
 

Timiș este unul dintre cele mai frumoase județe din România, unde, pe lângă orașele pitorești, ai ocazia să descoperi monumente naturale deosebite, castele elegante și peisaje fermecătoare. Capitala Banatului te așteaptă cu o mulțime de atracții turistice fascinante, în timp ce zonele rurale sunt adevărate lecții de istorie, unde influențele culturale sârbe, maghiare și săsești sunt vizibile peste tot. Dacă te-ai hotărât să petreci un weekend prelungit în vestul țării, iată ce să vizitezi în județul Timiș.

Timișoara

Cel mai mare oraș din vestul țării și unul dintre cele mai frumoase din România, Timișoara este un amestec de culturi, tradiții și cutume ce fascinează orice turist. Descoperă multiculturalitatea acestui oraș în arhitectura sa și modul de a fi al localnicilor. Începe-ți periplul prin orașul de pe Bega în Piața Unirii unde poți admira Domul Catolic, Palatul Baroc, ce găzduiește Muzeul de Artă, Casa Bruck și o mulțime de alte clădiri superbe. Apoi explorează străduțele din cetate, traversează Piața Libertății și Piața Victoriei mărginită de Opera și Catedrala Mitropolitană. O vizită în Timișoara nu ar fi completă fără o plimbare pe malul canalului Bega, prin multitudinea de parcuri, sau fără câteva momente de relaxare la una dintre cafenelele din centrul orașului. Dacă îți mai rămâne timp, vizitează și Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde, Castelul Huniade și Biserica Millennium.

Timișoara

Castelul Nakó

Aflat în centrul orașului Sânicolau Mare, Castelul Nakó este unul dintre cele mai frumoase edificii din județul Timiș. Construit în 1864, castelul neoclasic are un turn medieval și nu mai puțin de 99 de încăperi. Castelul Nakó a fost construit de un conte aromân și, la acea vreme, găzduia o uriașă colecție de cărți, porțelanuri rare, picturi și mobilă sculptată. După ce clădirea a fost naționalizată și transformată în școală agricolă și apoi în sediu legionar, comorile castelului au dispărut.

Castelul Nako, Timis

Fotografie preluata de pe eualegromania.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Rezervația ornitologică Satchinez

Supranumită și "Delta Banatului", Rezervația ornitologică Satchinez este o zonă cu terenuri mlăștinoase de peste 1.000 de hectare, ce se întinde la marginea localității timișene Satchinez. În această zonă se află aproximativ 40% dintre speciile de păsări endemice României, inclusiv mai multe specii protejate. Pasionații de ornitologie au ocazia să observe o sumedenie de creaturi înaripate în mediul lor natural, din aprilie până în septembrie, iar, uneori, chiar și în sezonul rece, dacă vremea este mai blândă.

Rezervatie Timis

Peștera Românești

În adâncurile Munților Poiana Ruscă, lângă localitatea cu același nume, se află peștera Românești, o cavernă faimoasă pentru acustica sa desăvârșită. Peștera se află în estul județului Timiș, are trei nivele, iar intrarea în cavernă este suficient de mare încât lumina pătrunde până la 70 de metri. În Sala Liliecilor din Peștera Românești se află o colonie de lilieci, dar această peșteră este faimoasă mai ales pentru că aici au loc diferite concerte.

Pestera Romanesti

Fotografie preluata de pe YouTube. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Parcul Dendrologic Bazoșu Nou

Aflat în comuna timișeană Bucovăț, Parcul Dendrologic Bazoșu Nou este o alegere perfectă pentru câteva momente de liniște și relaxare. Parcul Dendrologic de la Bazoș se află la aproximativ 20 de kilometri de Timișoara, fiind o arie protejată. Acest loc magic are o serie de pepiniere în care se cultivă plante exotice, parcul fiind perfect și pentru plimbări cu bicicleta.

Parcul Dendrologic Bazoșu Nou

Fotografie preluata de pe scbucovat.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul Banloc

Un alt monument istoric fascinant ce merită vizitat în județul Timiș este Castelul Banloc, aflat în localitatea omonimă. Povestea castelului începe în secolul al XVIII-lea când a fost construit de către un conte maghiar. În următoarele două secole, clădirea a fost extinsă, iar în jurul său a fost amenajată o superbă grădină. În anii ‘30, moștenitorul contelui vinde Castelul Banloc reginei Elisabeta a Greciei, care renovează clădirea readucând-o la epoca sa de glorie. Decorurile delicate ale castelului au fost sursă de inspirație pentru monarh atunci când a realizat Palatul Elisabeta din București, în special grifonul înaripat care apare pe mai multe piese de mobilier ale castelului.

Castelul Banloc

Fotografie preluata de pe commons.wikimedia.org. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mlaștinile Murani

O altă zonă naturală deosebită sunt Mlaștinile Murani, în apropiere de Pișchia. Această arie protejată se întinde pe o suprafață de 200 de hectare în apropiere de granița cu județul Arad, nu departe de autostrada A1. Această zonă este deosebit de importantă mai ales pentru speciile de păsări care își fac cuibul aici, inclusiv barza albă, gâsca cenușie, rața cu cap castaniu și alte specii protejate.

Mlaștinile Murani

Fotografie preluata de pe turismpischia.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Muzeul Traian Vuia

Unul dintre cele mai fascinante muzee din județul Timiș este cel dedicat marelui inventator român Traian Vuia. Muzeul Traian Vuia se află în localitatea cu același nume, la 20 de kilometri de orașul Lugoj, aici fiind găzduit un model la scara 1:1 al primului aparat de zbor realizat în istoria aviației. Aparatul original s-a ridicat de la sol în 1906, în apropiere de Paris, reușind să zboare pe o distanță de 50 de metri. Modelul găzduit de Muzeul Traian Vuia a fost realizat în 2005, iar un an mai târziu, la 100 de ani de la primul zbor, modelul s-a ridicat de la sol în același loc ca originalul, iar apoi aparatul a fost donat muzeului. Muzeul Traian Vuia se mândrește și cu o impresionantă colecție de documente și artefacte ce prezintă istoria marelui inventator român, care s-a născut în această localitate, pe atunci cunoscută sub numele de Surducu Mic.

Muzeul Traian Vuia, judetul Timis

Fotografie preluata de pe mapio.net. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Lacul Surduc

Cel mai mare lac din județul Timiș, Surduc este o zonă turistică îndrăgită de timișeni și nu numai. Aflat la 30 de kilometri de Lugoj, Lacul Surduc este o destinație perfectă mai ales în sezonul cald, unde poți face plajă și te poți bălăci în apele turcoaz. Deși nu sunt prea multe facilități în zonă, lacul este de o frumusețe năucitoare, atrăgând și pasionații de pescuit. În zonă poți face drumeții pentru a te bucura de peisajele frumoase și poți vizita o serie de biserici din lemn, precum și Mănăstirea Fârdea.

Lacul Surduc

Fotografie preluata de pe turismtimis.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Buziaș

Cea mai cunoscută stațiune barneo-climaterică din Timiș, Buziaș este un oraș cu o istorie lungă și fascinantă. Datând de la începutul secolului al XIV-lea, orașul Buziaș se află la câțiva kilometri de Timișoara și se mândrește cu izvoare cu ape minerale, precum și cu un climat blând. Apele minerale de la Buziaș sunt folosite pentru diverse tratamente încă din secolul al XIX-lea, când orașul a fost declarat stațiune balneo. Unul dintre cele mai îndrăgite locuri din Buziaș este parcul din centrul orașului, unde vei găsi o sumedenie de specii de plante rare și arbori seculari. În Buziaș se află și o pergolă acoperită, construită în 1875, în stil turco-bizantin, care este cea mai lungă astfel de pergolă din Europa.

Buziaș

Fotografie preluata de pe www.cjtimis.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Pajiștea cu narcise de lângă Bătești

Județul Timiș se mândrește cu o mulțime de zone naturale protejate, iar pajiștea cu narcise de la Bătești este una dintre cele mai fermecătoare. Pajiștea de aproximativ 20 de hectare se află în apropiere de orașul Făget, fiind o zonă cu fâneață unde cresc mai multe specii de narcise și stânjenei. Primăvara, când plantele înfloresc, pajiștea este un adevărat spectacol de culoare și miresme.

Pajiștea cu narcise

Locuri de cazare în județul Timiș

Dacă ți-am stârnit interesul și vrei să vizitezi toate aceste locuri minunate, iată și câteva locuri de cazare în județul Timiș pentru toate bugetele:

  • Hotel Timișoara se află chiar în centrul orașului, în Piața Victoriei, iar o cameră dublă costă aproximativ 270 lei/ noapte.
  • Hotel Excelsior Timișoara se află la câțiva pași de centrul orașului, iar o cameră dublă aici costă în jur de 155 lei/ noapte.
  • Boavista Hotel Timișoara se află într-o zonă frumoasă din Timișoara, unde o cameră costă apoximativ 186 lei/ noapte.
  • J'adore Boutique Hotel este unul dintre cele mai frumoase hoteluri din Lugoj, unde o cameră dublă costă în jur de 207 lei/ noapte.
  • Hanul Lui Bogdan se află în apropiere de orașul Făget, iar o cameră dublă aici costă aproximativ 120 lei/ noapte.

Dacă aceste locuri de cazare din județul Timiș nu te atrag, poți găsi o mulțime de alte variante aici.

Locuri de cazare în județul Timiș

Harta atracțiilor turistice din județul Timiș

Ce alte locuri minunate din județul Timiș te-au impresionat?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers