Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Hunedoara

Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Hunedoara
 
 

Județul Hunedoara se mândrește cu unele dintre cele mai fascinante atracții turistice din România. Aici vei găsi unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, situri arheologice de o importanță majoră pentru istoria României, cetăți, fortificații și biserici cu povești fascinante, muzee interesante și un geoparc dedicat dinozaurilor. Dacă te hotărăști să explorezi județul Hunedoara într-un weekend prelungit, iată care sunt cele mai importante atracții turistice din această zonă.

Cetatea Devei

Recent renovată, Cetatea Devei a devenit una dintre cele mai populare atracții turistice din Hunedoara. Această fortificație cocoțată pe un deal de aproape 400 de metri a fost realizată în secolul al XIII-lea, fiind un obiectiv important pentru apărarea Transilvaniei, datorită poziției sale strategice pe valea Mureșului. Cetatea din Deva a fost construită pe rămășițele unor fortificații dacice și romane, fiind, de-a lungul secolelor, reședința voievozilor transilvăneni și apoi garnizoană a armate imperiale. Asta până în 1849, când cetatea a fost distrusă în urma unei explozii. De atunci fortificația a rămas abandonată, până când a fost introdusă în circuitul turistic. Recent, Cetatea Devei a fost refăcută, astfel încât curioșii se pot plimba printre zidurile vechi și își pot imagina mai ușor cum arăta cea mai importantă fortificație din regiune. Intrarea la Cetatea Devei este liberă. Pentru a ajunge la fortificație poți urca pe jos, pe la Poarta I, sau poți lua telecabina.

Prețuri telecabină:

 • Adulți: 6 lei (10 lei urcat și coborât)
 • Copii, elevi, studenți, pensionari: 3 lei (5 lei urcat și coborât)

Programul de vizitare al Cetății Devei:

 • Zilnic: 09 – 21

Cetatea Devei

Castelul Corvinilor din Hunedoara

Considerat unul dintre cele mai frumoase atracții turistice din România și comparat cu palatele de pe Valea Loarei, Castelul Corvinilor din Hunedoara este o adevărată bijuterie arhitectonică medievală. Construit în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, Castelul Corvinilor este o cetatea impunătoare în stil gotic, unde vei avea impresia că te-ai întors în timp, în vremea cavalerilor și a domnițelor. Un castel cu o istorie atât de lungă nu putea să nu inspire și o mulțime de legende fascinante, despre care vei putea afla făcând turul fortificației. În interior ai ocazia să admiri săli uriașe, cu decorațiuni medievale, cele mai interesante fiind Sala Tronului, Sala Dietei, fântâna și Turnul Crinului.

Prețul biletelor la Castelul Corvinilor:

 • Adulți: 20 de lei (ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie), 25 de lei (martie, aprilie, septembrie, octombrie), respectiv 30 de lei (mai, iunie, iulie, august)
 • Elevi și studenți: 5 lei
 • Pensionari: 10 lei

Programul de vizitare al Castelului Corvinilor:

 • Luni: 12 – 17
 • Marți – duminică: 09 - 17

Castelul Corvinilor

Mănăstirea Prislop

Una dintre cele mai importante lăcașuri de cult din Transilvania, Mănăstirea Prislop datează din secolul XVI-lea. Deși nu se cunosc prea multe despre începuturile acestei mănăstiri, lăcașul de cult a devenit popular printre credincioși după ce, în 1948, Arsenie Boca devine starețul mănăstirii. Acesta este considerat cel mai important duhovnic român al secolului trecut, el fiind hărțuit de către comuniști datorită popularității sale în rândul credincioșilor. După moartea sa în 1989, Arsenie Boca a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul său devenind unul dintre cele mai importante atracții turistice din Hunedoara.

Prislop

Sarmizegetusa Regia

Unul dintre cele mai importante situri arheologice din România, Sarmizegetusa Regia este fosta capitală a Daciei, un uriaș centru militar, religios și politic. Sarmizegetusa Regia este ascunsă în Munții Orăștiei făcând parte dintr-un lanț de fortificații antice menit să asigure paza regiunii. Cetatea avea ziduri uriașe, în interiorul cărora se aflau locuințe, magazii, rezervoare de apă, precum și o serie de sanctuare de diferite mărimi. Astăzi poți vedea rămășițele acestor structuri și îți poți imagina modul de viață al strămoșilor noștri.

Sarmizegetusa Regia

Parcul Național Retezat

Unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din România, Retezat te va surprinde din prima clipă cu frumusețile sale naturale. Parcul Național Retezat are nu mai puțin de 80 de lacuri, inclusiv lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din țara noastră. Tot în acest parc vei găsi 20 de vârfuri cu înălțimea de peste 2.000 de metri, peste 1.000 de specii de plante superioare și 130 de plante rare, precum și zeci de specii de animale, inclusiv ursul carpatin, capra neagră, râsul, lupul și pisica sălbatică, și aproape 170 de specii de păsări. Iubitorii de natură au la dispoziție zeci de trasee bine marcate, cu diferite dificultăți, ce leagă cele mai pitorești locuri din Retezat.

Parcul National Retezat

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Peștera Bolii și Cheile Băniței

În sudul județului Hunedoara, în Valea Jiului, la câțiva pași de drumul care leagă orașul Hațeg de Petroșani, vei descoperi nu una, ci trei atracții turistice spectaculoase – Peștera Bolii, Cheile Băniței și Cetatea Dacică Bănița. Aflate între Munții Sebeșului și Retezat aceste trei obiective au povești fascinante și peisaje pe măsură. Peștera Bolii este străbătută de râul Jupâneasa, iar curioșii se pot plimba pe poduri și podețe în timp ce admiră jocul fantastic al luminii naturale pe pereții cavernei. Cheile Băniței se remarcă printr-un relief neobișnuit, format în urma prăbușirii tavanului unei peșteri. Canionul este de-a dreptul spectaculos și o adevărată provocare pentru temerari. Cetatea Dacică Bănița face parte din sistemul de fortărețe din Munții Orăștiei, la fel ca Sarmizegetusa Regia, fiind construită în timpul lui Burebista.

Pestera Bolii

Fotografie preluata de pe chilargiadrian. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Muzeul Aurului din Brad

Munții Apuseni au cele mai multe exploatări de aur și niciunde nu poți afla mai multe despre istoria acestei activități ca la Muzeul Aurului din Brad. Colecția acestui muzeu este unică în Europa, fiind cea mai mare colecție de piese din aur nativ. Muzeul a luat naștere în 1896, când un geolog german a început să colecționeze piese găsite în minele din jurul orașului Brad. Astăzi, colecția Muzeului Aurului are peste 1.300 de exponate și niciunul nu a fost prelucrat de mâna omului. Astfel poți admira cristale și lamele de aur, unele cu nume precum Pana lui Eminescu sau Șopârla. Tot la Muzeul Aurului din Brad mai poți admira și alte minerale și minereuri cu forme fascinante, precum turcoaz, cuarț, diamant, mercur, pirită sau azurit.

Prețul biletelor la Muzeul Aurului din Brad:

 • Adulți: 15 lei
 • Elevi peste 14 ani, studenți, pensionari: 10 lei
 • Copii sub 14 ani: 5 lei

Programul de vizitare al Muzeului Aurului din Brad:

 • Miercuri – duminică: 09 – 17
 • Luni, marți: închis

Muzeul Aurului Brad

Fotografie preluata de pe eualegromania.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului

Unul dintre cele mai fascinante obiective turistice din Țara Hațegului, Geoparcul Dinozaurilor are opt rezervații naturale. Aici ai ocazia să afli mai multe despre toate speciile de dinozauri pitici care populau această regiune în urmă cu 70 de milioane de ani. Mai mult, poți chiar să vezi câteva ouă de dinozauri găsite în zonă și mai multe fosile. Tot în Geoparcul Dinozaurilor mai poți vizita Casa Vulcanilor, unde vei afla despre vulcanii care dominau insula Hațegului, tot în urmă ce zeci de milioane de ani. Geoparcul se întinde pe o zonă destul de mare, astfel încât poți să-ți organizezi diferite trasee, în funcție de locurile care ți se par cele mai interesante.

Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului

Fotografie preluata de pe hateg-turism.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Biserica din Densuș

Județul Hunedoara se mândrește cu o mulțime de biserici și mănăstiri vechi, cu povești fascinante, dar niciuna nu se compară cu Biserica din Densuș, cea mai veche biserică din țara noastră în care încă se mai țin slujbe. Deși nu se cunosc prea multe despre originile acestui lăcaș de cult, se crede că biserica a fost construită în secolul XIII, pe ruinele unei structuri păgâne din secolul IV. Dar, legenda spune că Biserica din Densuș este mult mai veche, ea fiind inițial un lăcaș de cult dac sau un templu dedicat zeului Marte. De-a lungul timpului, biserica a fost una dintre cele mai importante lăcașuri de cult bizantine din țara noastră, la un moment dat, găzduind alternativ slujbe ortodoxe și calvine. Deși a fost modificată de mai multe ori de-a lungul istoriei sale lungi, Biserica din Densuș și-a păstrat frumusețea arhitecturală precum și fresce din secolul al XV-lea, inscripții latine și o serie de pietre funerare utilizate ca decorațiuni.

Densus

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Locuri de cazare în județul Hunedoara

Dacă ți-am stârnit interesul și vrei să vizitezi toate aceste locuri minunate, iată și câteva locuri de cazare în județul Hunedoara pentru toate bugetele:

 • Hotel Deva se află în apropiere de centrul Devei, oferind acces rapid la cele mai importante locuri din oraș. O cameră dublă aici costă aproximativ 170 de lei/ noapte.
 • Hotel President este un hotel de 5 stele, undei vei avea parte de un weekend perfect. O cameră dublă aici costă în jur de 197 lei/ noapte.
 • Conacul Archia este alegerea perfectă pentru cei care își doresc un sejur deosebit. Aici ai parte de o mulțime de facilități, inclusiv piscină, saună și teren de golf. O cameră dublă aici costă aproximativ 188 lei/ noapte.
 • Hotel Rusca se află la câțiva pași de Castelul Corvinilor, iar o cameră dublă aici poate costa 97 de lei/ noapte.
 • Castelul Lupilor este o locație inedită în care poți petrece un weekend spectaculos. Proprietatea se află la 16 kilometri de Deva, iar o cameră dublă aici costă 233 de lei/ noapte.

Dacă aceste locuri de cazare din județul Hunedoara nu te atrag, poți găsi o mulțime de alte variante aici.

Harta atracțiilor turistice din județul Hunedoara

Tu ce alte locuri minunate din județul Hunedoara ne recomanzi să vizităm?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers