Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Constanța

Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Constanța
 
 

Unul dintre cele mai interesante județe din România, din punct de vedere turistic, Constanța nu este doar o destinație estivală. Pe lângă plajele de la malul Mării Negre, județul Constanța se mândrește cu o mulțime de situri arheologice, zone naturale minunate și una dintre cele mai eclectice culturi locale din țara noastre, influențată de nenumărate popoare care și-au lăsat amprenta asupra acestei regiuni. Dacă ai ales județul Constanța ca destinație pentru un weekend prelungit, iată ce locuri minunate îți propunem să vizitezi.

Orașul Constanța

Capitala județului omonim, Constanța este un oraș fascinant pe care îl poți vizita în orice moment al anului. Pe lângă nenumăratele plaje unde poți să te relaxezi în sezonul estival, în Constanța trebuie să vizitezi Muzeul de Istorie și Arheologie, unul dintre cele mai interesante din România, precum și Muzeul Marinei Române. Constanța se mândrește cu o serie de monumente arhitectonice foarte frumoase, inclusiv Farul Genovez și Moscheea Carol I. Cea mai îndrăgită atracție turistică din Constanța este Acvariul unde poți admira peste 100 de specii de pești și animale marine, inclusiv sturioni, pisici de mare și căluți de mare. Dacă vrei să petreci o după-amiază în compania celor mai simpatice creaturi din oraș, atunci trebuie să vizitezi și Delfinariul din Constanța, iar pasionații de istorie nu trebuie să rateze Edificiul Roman cu Mozaic.

Județul Constanța

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Tropaeum Traiani

Una dintre cele mai fascinante monumente istorice din România, Tropaeum Traiani se află în localitatea Adamclisi și este un monument triumfal roman dedicat împăratului Traian. Monumentul a fost ridicat 106-109 î.Hr., după victoria romanilor asupra dacilor. De fapt, în apropiere de Adamclisi se află un complex istoric format din monumentul triumfal, Cetatea Tropaeum Traiani, termele cetății, un altar roman, o bazilică, o necropolă, un ansamblu de apeducte și o serie de locuințe extramurane. Cetatea Tropaeum Traiani este cea mai mare fortificație romană din Dobrogea, iar monumentul triumfal, deși este doar o replică, măsoară aproape 40 de metri în înălțime, iar pe fațada circulară sunt basoreliefuri cu scene de bătălie.

Tropaeum Traiani

Fotografie preluata de pe watcher.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Geamia Abdul Medgid

Cel mai interesant obiectiv turistic din Medgidia, Geamia Abdul Medgid, cunoscută și sub numele de Moscheea Mare, a fost construită de otomani la mijlocul secolului XIX. Moscheea are formă pătrată și un minaret de 25 de metri înălțime. Geamia Abdul Medgid și-a păstrat până în ziua de azi decorațiunile spectaculoase, inclusiv un uriaș covor adus din Turcia. Moscheea este deschisă turiștilor, care pot afla aici mai multe despre comunitatea musulmană din județul Constanța.

Geamia Abdul Medgid

Fotografie preluata de pe primaria-medgidia.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ansamblul rupestru de la Murfatlar

La câțiva kilometri de litoralul românesc poți vizita ansamblul rupestru de la Murfatlar, o serie de chilii și încăperi săpate în stânca de cretă, acestea fiind cel mai probabil primele chilii ale unei mănăstiri de pe teritoriul țării noastre. Aceste bisericuțe rupestre din cretă sunt unicate, ele fiind săpate în versantul dealului Tibisirul, la câțiva pași de canalul Dunăre – Marea Neagră. Primele chilii au fost descoperite în anii ’50, iar artefactele găsite în interior au fost duse la Muzeul de Arheologie din București. Astăzi, acest loc se numără printre cele mai fascinante atracții turistice din județul Constanța. Pe pereții chiliilor poți vedea o mulțime de inscripții și gravuri ale căror semnificație încă nu au fost deslușite de experți.

Ansamblul rupestru de la Murfatlar

Fotografie preluata de pe pontuleuxin.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cetatea Histria

Unul dintre cele mai interesante situri arheologice din Dobrogea, Cetatea Histria este cel mai vechi oraș atestat de pe teritoriul țării noastre. Histria a fost fondat în anul 657 î.Hr., de coloniști greci, având o poziție strategică aproape de țărmul Mării Negre, Dunăre și de Cetatea Callatis. Tot în Histria s-au bătut primele monede de pe teritoriul actual al României. Astăzi, ruinele cetății pot fi văzute pe malul lacului Sinoe, la 40 de kilometri de Năvodari. Din fosta cetate impunătoare nu au mai rămas decât zidul de apărare cu diferite bastioane și turnuri, ruinele templelor grecești, locuințe și ateliere, terme, precum și una dintre cele mai mari bazilici din zonă, ce datează din secolul VI. e.n.

Cetatea Histria

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Peștera Limanu

O altă atracție turistică fascinantă din județul Constanța este Peștera Limanu, la câțiva kilometri de Mangalia. Această cavernă este un adevărat labirint de galerii săpate în dealul de cretă, multe dintre ele fiind realizate chiar de mâna omului. Galeriile ocupă o suprafață de peste 12 hectare, iar unii localnicii spun că, datorită apropierii de granița cu Bulgaria, această peșteră este, de fapt, un tunel prin care evadau din țară fugarii, deși acest lucru nu a fost dovedit. De fapt, datorită formei ciudate a Peșterii Limanu, s-au țesut o mulțime de legende despre ce ar putea ascunde această cavernă misterioasă.

Peștera Limanu

Fotografie preluata de pe stiri.tvr.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cheile Dobrogei

Una dintre cele mai fascinante zone naturale din România se află tot în județul Constanța. Rezervația Geologică Cheile Dobrogei se întinde pe o suprafață de aproape 300 de hectare, fiind formată din calcare ce datează din perioada jurasicului. De fapt, formațiunile muntoase din rezervație sunt foste recifuri coraliere, iar speciile de fosile ce se găsesc în pereții calcaroși sunt unice în țara noastră. Pereții defileului nu depășesc 40 de metri înălțime și formează peisaje incredibile cu șanțuri naturale și peșteri săpate în calcar, ce găzduiesc floră și faună fascinante, precum și o serie de situri arheologice. Totuși, principala atracție a acestui loc minunat sunt peisajele spectaculoase și nimic nu se compară cu apusul soarelui în spatele siluetelor ciudate ale platourilor calcaroase.

Cheile Dobrogei

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Plaja Vadu

Județul Constanța este popular mai ales printre turiștii care vor să se relaxeze pe litoralul românesc. Deși majoritatea aleg să-ți petreacă vacanța la Mamaia, la Vama Veche sau în oricare altă stațiune de la malul Mării Negre, prea puțini știu că litoralul românesc are și câteva zone sălbatice. Cea mai frumoasă astfel de zonă este Plaja Vadu, la mai puțin de 30 de kilometri nord de Năvodari. Plaja Vadu se află în apropiere de localitatea cu același nume și, deși drumul este puțin mai anevoios, efortul merită pe deplin. Această plajă virgină se află chiar la marginea Rezervației Biosferei Delta Dunării și în niciun caz să nu te aștepți să găsești aici magazine, restaurante, terase sau baruri. Doar multă vegetație și nisip foarte fin udat de valurile liniștite ale Mării Negre. Mai mult, chiar și în cele mai aglomerate weekenduri estivale, pe Plaja Vadu nu sunt prea mulți turiști, astfel încât te poți relaxa în voie în cel mai pitoresc loc de pe litoral. Deoarece Plaja Vadu se află în interiorul Rezervației Deltei Dunării, va trebui să plătești o taxă de 5 lei pe zi pentru a ajunge acolo.

Plaja Vadu

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Locuri de cazare în județul Constanța

Dacă ți-am stârnit interesul și vrei să vizitezi toate aceste locuri minunate, iată și câteva locuri de cazare în județul Constanța pentru toate bugetele:

  • Hotel Del Mar & Conference Center este un hotel modern, în stațiunea Mamaia, aproape de principalele atracții din Constanța. O cameră dublă costă aproximativ 273 lei pe noapte.
  • Hotel Megalos se află în apropiere de Moscheea Carol I din Constanța. O cameră dublă aici costă în jur de 146 lei pe noapte.
  • Vega Hotel este un hotel de lux din Mamaia, unde cu siguranță vei avea parte de o vacanță de neuitat. O cameră dublă costă aproximativ 373 lei pe noapte.
  • Hotel La Scoica Land se află în centrul orașului Năvodari. O cameră dubla aici costa în jur de 190 de lei pe noapte.
  • Complex Domneasca se află pe malul lacului Domneasca Mare, în apropiere de localitatea Semenii Mici și de canalul Dunăre-Marea Neagră. O cameră dublă aici costă aproximativ 166 de lei pe noapte.

Dacă aceste locuri de cazare din județul Constanța nu te atrag, poți găsi o mulțime de alte variante aici.

Harta atracțiilor turistice din județul Constanța

Tu ce alte locuri minunate ai descoperit în județul Constanța?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers