Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Botoșani

Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Botoșani
 
 

Deși poate că nu se numără printre cele mai populare destinații turistice din România, județul Botoșani ascunde o mulțime de locuri excepționale. Un weekend prelungit aici nu numai că-ți pune la dispoziție atracții turistice interesante, dar îți dă și posibilitatea să te bucuri de natură și de peisaje excepționale, ce par desprinse din albumele cu fotografii. Uite care sunt obiectivele turistice din județul Botoșani pe care nu ar trebui să le ratezi.

Botoșani

Cel mai important oraș din județul Botoșani este locul perfect pentru a-ți începe călătoria. Fie că vrei să faci o plimbare prin Parcul Mihai Eminescu, să te bucuri de atmosfera din Centrul Vechi sau să vezi Monumentul Eroilor, în Botoșani o să găsești o mulțime de locuri interesante.

Printre cele mai importante obiective turistice din județul Botoșani se numără Casa Memorială Nicolae Iorga, pe care trebuie neapărat să o vizitezi. Aceasta este locuința în care a stat familia marelui istoric Nicolae Iorga în perioada 1876 – 1880. Deși familia a locuit aici în chirie și pentru o perioadă relativ scurtă de timp, casa este considerată monument istoric, are o expoziție permanentă și este singura dintre locuințele din copilăria savantului care a fost păstrată.

Dacă vizitezi casa memorială poți să vezi manuscrisele lui Iorga, fotografii originale, diplomele primite din partea unor instituții academice excepționale din Europa, precum Sorbona sau Cambridge. De asemenea, poți să vezi ziare, reviste și cărți scrise sau editate de marele istoric român.

obiective turistice botosani casa nicolae iorga

Fotografie preluată de pe wikipedia.org. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ipotești

Tot în județul Botoșani se află și satul Ipotești, acolo unde s-a născut unul dintre cei mai importanți poeți ai României, Mihai Eminescu. Astfel, dacă ai de gând să petreci un weekend prelungit în județul Botoșani, merită să faci o oprire și la casa memorială a poetului. Muzeul are o poveste destul de complicată și asta pentru că locuința a rămas în paragină timp de zeci de ani. Reconstrucția a fost făcută în 1034, fără a respecta structura originală. Apoi, în 1979 s-a inaugurat noua construcție, de data aceasta una care respectă originalul. De asemenea, muzeul a fost finisat și amenajat în așa fel încât să reînvie atmosfera anilor în care aici a trăit Mihai Eminescu și familia acestuia.

După ce vizitați exponatele din Casa Memorială Mihai Eminescu puteți să vă bucurați și de priveliștea minunată oferită de lacul din Pădurea Baisa (aflat la aproximativ 4 km de casa memorială), despre care se spune că a fost o importantă sursă de inspirație pentru ilustrul poet.

De asemenea, tot în acest sat, pe lângă casa în care a copilărit scriitorul mai puteți să vizitați și Memorialul Ipotești, în patrimoniul căruia se găsește o bisericuță, o casă tradițională de epocă, un muzeu și o bibliotecă.

casa memoriala mihai eminescu judetul botosani

Fotografie preluată de pe turism-dorohoi.ro. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Dorohoi

Dacă ai planificat să-ți petreci un weekend prelungit în județul Botoșani, trebuie să ajungi și în orașul Dorohoi. Aici te așteaptă una dintre cele mai importante atracții turistice din România, respectiv Muzeul Memorial George Enescu. Acesta este amplasat în casa în care a copilărit compozitorul timp de nouă ani.

Clădirea datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar înăuntru se pot vedea o mulțime de obiecte interesante care i-au aparținut marelui compozitor George Enescu, precum un pian, diferite viori, piese de mobilier, scrisori originale, cărți, fotografii, partituri, manuscrise, picturi, masca mortuară, haine, diferite distincții primite, afișe, testamentul artistului și multe altele.

Nu în ultimul rând, în Dorohoi, poți să vizitezi și Muzeul de Științe ale Naturii, un loc interesant, numai bun de explorat dacă ești în vacanță cu copiii.

casa memoriala george enescu botosani

Fotografie preluată de pe muzeu.btlife.ro. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Lacul Stânca-Costești

Știai că în Moldova există o așa numită Mare a Nordului? Ei bine, este vorba despre Lacul Stânca-Costești, care în ultimii ani a devenit o atracție turistică din județul Botoșani vizitată tot mai des. Aceasta este cea mai mare acumulare de apă de pe Prut și a doua din România, după Porțile de Fier I.

Aflat pe teritoriul administrativ al orașului Ștefănești, Lacul Stânca-Costești a devenit un loc de recreere foarte popular pentru botoșăneni, dar și pentru turiștii care vin din alte localități. Având plaje cu nisip și fiind în proces de modernizare, lacul este foarte popular mai ales vara. Astfel, dacă vrei să faci o plimbare sau să te relaxezi în natură merită să vii până aici.

atractii turistice judetul botosani lacul stanca-costesti

Fotografie preluată de pe informatii-romania.ro. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Rezervația de tisă Tudora

Și dacă tot vorbeam de natură, Rezervația de tisă Tudora este locul perfect pentru cei care vor să facă o plimbare și să se bucure de aer curat. O să ai parte de un peisaj frumos de foioase, tisă, fagi, stejari și nu numai. De asemenea, dacă ești norocos s-ar putea să vezi cerbi, căprioare, pisici sălbatice, vulpi și veverițe simpatice. De asemenea, aici trăiesc mai multe specii de păsări și reptile.

obiective turistice judetul butosani

Fotografie preluată de pe hartaromaniei.eu. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Unde să te cazezi în județul Botoșani

În Botoșani o să găsești cazare pentru toate bugetele. Uite ce-ți propunem:

Obiective turistice in judetul Botosani

Ți-ai petrecut vacanța în județul Botoșani? Povestește-ne ce ai vizitat și ce obiective ți-au plăcut!


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers