Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Bihor

Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Bihor
 
 

Dacă îți dorești să petreci un weekend prelungit într-un loc fermecător din România, noi îți recomandăm cu căldură județul Bihor. Aici vei avea parte de o varietate uriașă de atracții turistice, de la superba Oradea și stațiuni baleno importante, la bogățiile naturale ascunse în Munții Apuseni. Poți petrece săptămâni în șir în județul Bihor fără să te plictisești, fie că ești pasionat de istorie și arhitectură sau iubești natura și vrei să descoperi locurile minunate din Apuseni. Iată așadar ce atracții turistice poți vizita într-un weekend prelungit în județul Bihor.

Oradea

Orice incursiune prin județul Bihor ar trebui să înceapă în capitala sa, Oradea. Acest oraș minunat a devenit unul dintre cele mai frumoase din România grație clădirilor sale în stil clasic, baroc și secession. Centrul orașului Oradea este un adevărat muzeu în aer liber cu bijuterii arhitectonice precum Palatul Vulturului Negru, Biserica cu Lună, Palatul Episcopiei Greco-catolice sau Casele Adorjan. Mai mult, Oradea se mândrește și cu una dintre cele mai bine păstrate cetăți antice din țara noastră, ce poate face cu ușurință concurență Cetății Alba Carolina din Alba-Iulia.

Oradea, județul Bihor

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Peștera Urșilor

Munții Apuseni sunt împânziți cu peșteri interesante ce atrag curiozitatea temerarilor. Totuși, niciuna nu este mai fascinantă și populară ca Peștera Urșilor. Denumită astfel după numărul impresionant de fosile de urs de cavernă, dar și de alte specii dispărute care au fost găsite în străfundurile acestei caverne, Peștera Urșilor stârnește imaginația vizitatorilor săi cu locuri cu nume precum Sala Oaselor, Galeria Lumânărilor ori Sala Spaghetelor și formațiuni ca Palatele Fermecătoare, Lacul cu Nuferi, Sfatul Bătrânilor sau Căsuța Piticilor.

Programul de vizitare al Peșterii Urșilor:
Marți-duminică: 10:00 -17:00
Luni: închis

Prețuri intrare Peștera Urșilor:
Adulți: 15 lei
Copii: 10 lei

Pestera Ursilor

Băile Felix

Una dintre cele mai mari și îndrăgite stațiuni balneoclimaterice din România este Băile Felix, în județul Bihor. Aici ai la dispoziție o mulțime de hoteluri unde poți să te relaxezi și să faci diferite tratamente. Băile Felix funcționează tot timpul anului, fiind astfel cea mai mare stațiune cu regim permanent din țara noastră, iar bazele medicale de aici au diferite instalații pentru hidroterapie, electroterapie, împachetări cu parafină și o mulțime de alte tratamente. Izvoarele cu apă geo-termală au temperaturi de aproximativ 45 de grade Celsius, fiind o adevărată plăcere să te bălăcești, chiar și în timpul iernii. Tot în Băile Felix vei găsi mai multe ștranduri, un aqua park acoperit, precum și lacuri cu nuferi, țestoase și pești exotici.

Baile Felix

Fotografie preluata de pe bihorinimagini.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Groapa Ruginoasa

Unul dintre cele mai fascinante monumente naturale din România, Groapa Ruginoasa formează un peisaj unic ce nu trebuie ratat. Groapa Ruginoasa se află în Apuseni, fiind o râpă uriașă de aproape un kilometru lățime. Pereții înclinați ai ravenei au mii de nuanțe de ruginiu, de unde vine și numele acestui loc, fiind formați din depozite de cuarțite, gresii și argile roșii. În apropiere vei găsi și Canionul Valea Seacă, o adevărată provocare pentru temerari care vizitează Parcul Natural Apuseni.

Groapa Ruginoasa, județul Bihor

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Lacul Vida

Probabil cel mai neobișnuit lac din România, Lacul Vida este, de fapt, un baraj de anrocamente cu un deversor de tip pâlnie. Apa lacului este de un albastru feeric, ce face un contrast minunat cu verdele pădurii ce-l înconjoară. Deși locul este de o frumusețe unică, deversorul este cel care îți va atrage atenția, acesta formând un peisaj cel puțin neobișnuit, indiferent de anotimp. Mai mult, zona din jurul lacului Vida este împânzită cu stânci cu siluete ciudate și sute de peșteri nemarcate, care vor stârni curiozitatea exploratorilor.

Lacul Vida, judetul Bihor

Fotografie preluata de pe evenimenteoradea.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Peștera Meziad

Majoritatea celor care au vizitat Peștera Meziad din județul Bihor au comparat această cavernă cu o catedrală gotică. Peștera din Apuseni are două nivele, fiind și una dintre cele mai mari din țara noastră. Peștera Meziad găzduiește și o colonie de lilieci în Sala… Liliecilor. La nivelul superior al cavernei, sălile au și 35 de metri înălțime, astfel că vei înțelege imediat de unde vine asemănarea cu o catedrală gotică. Pereții cavernei sunt frumos sculptați în mii de forme ciudate, ce dau un farmec aparte acestui monument natural.

Programul de vizitare al Peșterii Meziad:
15 iunie-15 septembrie: 10:00-18:00 (ultima intrare la ora 17)
1 martie-15 iunie și 15 septembrie-1 decembrie: 10:00-17:00 (ultima intrare la ora 16)
1 decembrie-28 februarie: doar cu programare

Intrările au loc din oră în oră, iar grupul minim pentru intrare în peșteră este de cinci persoane.

Prețuri intrare Peștera Meziad:
Adulți: 15 lei
Copii (5-14 ani): 10 lei
Copii până la 5 ani: gratuit

Peștera Meziad

Stâna de Vale

O altă stațiune superbă din Munții Apuseni ce nu trebuie ratată într-un weekend în județul Bihor este Stâna de Vale. Și aici vei găsi izvoare cu proprietăți curative, precum și o mulțime de facilități pentru tratament. În schimb, zonele naturale ce înconjoară această oază de relaxare sunt principala atracție a stațiunii Stâna de Vale. Aici vei găsi Izvorul Minunilor, un adevărat simbol al acestei stațiuni. De aici poți urma o serie de trasee pentru drumeții care te vor duce pe la cele mai frumoase locuri din Apuseni, inclusiv pe la Cascada Vălul Miresei, Cascada Săritoarea Ieduţului sau Cascada Iadolina.

Stana de Vale

Fotografie preluata de pe freewildwithus.blogspot.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cetățile Ponorului

Parcul Național Munții Apuseni este unul dintre cele mai fascinante zone din România cu nenumărate peșteri, cascade, ravene și alte monumente naturale. Dacă trebuie să alegi un singur loc minunat pe care să-l vizitezi în timpul periplului tău prin județul Bihor, atunci trebuie să optezi pentru Cetățile Ponorului. Acest complex carstic interesant se află în zona Padiș și este format din trei doline, cea din mijloc având un portal uriaș cu o înălțime de 70 de metri. Cetățile Ponorului sunt considerate drept cel mai spectaculos fenomen carstic din România, fiind un adevărat loc de joacă pentru dependenții de adrenalină.

Cetatile Ponorului

Fotografie preluata de pe Depositphotos. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Peștera Ghețarul de la Focul Viu

O altă cavernă fascinantă din județul Bihor este Peștera Ghețarul de la Focul Viu. Aflată la o latitudine de peste 1.100 de metri, în Munții Apuseni, această peșteră adăpostește un ghețar uriaș, al treilea ca mărime din România. Peștera este formată din două încăperi – Sala Mare unde se află și ghețarul, cu o înălțime de 46 de metri, și Sala Mică unde vei găsi o mulțime de stalagmite cu siluete ciudate. Ghețarul are nu mai puțin 25.000 metri cubi de gheață fosilă, fiind depășit doar de cel de la Scărișoara și Borțig. Momentul perfect de a vizita acest loc este în jurul orei 14, când razele soarelui se strecoară prin tavanul deschis al peșterii luminând uriașul de gheață. Nuanțele razelor ce se reflectă în ghețar au mii de nuanțe colorate, de aceea peștera a primit numele de Ghețarul de la Focul Viu.

Peștera Ghețarul de la Focul Viu

Fotografie preluata de pe trecator.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Locuri de cazare în județul Bihor

Dacă ți-am stârnit interesul și vrei să vizitezi toate aceste locuri minunate, iată și câteva locuri de cazare în județul Bihor pentru toate bugetele:

Dacă aceste locuri de cazare din județul Bihor nu te atrag, poți găsi o mulțime de alte variante aici.

Harta atracțiilor turistice din județul Bihor

Tu ce alte atracții turistice interesante ai descoperit în județul Bihor?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers