Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Arad

Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Arad
 
 

Aflat în vestul României, județul Arad este o destinație ideală pentru un weekend prelungit. Aici vei găsi nu doar orașe frumoase cu străzi elegante și clădiri frumoase, ci și monumente istorice cu o poveste interesantă, parcuri uriașe și minuni naturale care te vor lăsa uimit. Iată care sunt cele mai frumoase locuri din județul Arad, pe care le poți vizita într-un weekend prelungit.

Arad

Orice excursie în județul Arad trebuie să înceapă din municipiul reședință de județ, cu același nume. Deși nu este un oraș foarte mare, Arad se mândrește cu mai multe locuri minunate care cu siguranță te vor surprinde. Începe-ți periplul prin Arad chiar din centru, în Piața Sfatului, unde vei găsi unele dintre cele mai frumoase edificii din oraș.

Începem cu Palatul Administrativ, simbolul Aradului, o superbă clădire cu decorațiuni renascentiste ce amintesc de palatele italiene. Tot în Piața Sfatului vei mai vedea și Palatul Cenad, ușor de recunoscut după figura lui Mercur de pe frontispiciul său, și Palatul Neumann ce completează această colecție de bijuterii arhitectonice.

Tot în Arad vei mai găsi și o cetate în stil Vauban, similară cu Alba Carolina, veche de trei secole. Cetatea nu poate fi vizitată decât cu anumite ocazii deoarece găzduiește Batalionul 191 Infanterie. Cel mai frumos lăcaș de cult din Arad este Biserica Roșie, aflată tot în centrul orașului, o biserică luterană construită la începutul secolului trecut. Un alt loc interesant din Arad este Muzeul Cofetăriei, unde poți admira câteva sute de artefacte precum o mașină de făcut bomboane veche de un secol.

Dacă ajungi în Arad în timpul sezonului cald, petrece și câteva ore la Ștrandul Neptun, cel mai mare din România.

Arad

Fotografie preluată de pe Depositphotos. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul Regal de la Săvârșin

Județul Arad se mândrește și cu unul dintre cele mai importante domenii din România. Este vorba despre Castelul Regal de la Săvârșin, un conac ce datează din secolul al XVII-lea, care astăzi se află în proprietatea familiei regale.

Clădirea a trecut printr-o serie de transformări până a ajuns la forma neoclasică de azi. Inițial domeniul a aparținut unei familii nobiliare maghiare, iar regele Mihai I a cumpărat proprietatea în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În jurul conacului se află un parc dendrologic înființat la începutul secolului al XVI-lea.

Castelul Savarsin

Fotografie preluată de pe romaniaregala.ro. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Moneasa

Cea mai frumoasă stațiune din județul Arad este Moneasa. Aflată într-un loc idilic de la poalele Munților Codru-Moma la o altitudine de 280 metri, frumoasa stațiune balneară este înconjurată cu peisaje minunate ce completează atmosfera relaxantă a acestui loc. În centrul stațiunii Moneasa se află un lac cu nuferi albi, acesta fiind cel mai îndrăgit loc din localitate. Apele termale ale stațiunii au temperaturi între 25 și 30 de grade și sunt benefice pentru o serie de afecțiuni. Din Moneasa poți face mai multe drumeții spre alte locuri minunate din Arad, precum Peștera Liliecilor, Grota Urșilor, Cariera de Marmură sau Cetatea Deznei.

Județul Arad

Fotografie preluată de pe elements.envato.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cetatea Șoimoș

La ieșire din orașul Lipova vei găsi una dintre cele mai interesante atracții turistice din județul Arad – Cetatea Șoimoș. Cetatea datează încă din secolul al XIII-lea, fiind ridicată de către o familie nobiliară. Numele castrului vine de la cuvântul maghiar solymos, ce descrie activitatea de creștere a șoimilor. De-a lungul secolelor, Cetatea Șoimoș s-a aflat sub stăpânirea a mai multor personalități istorice, inclusiv Iancu de Hunedoara sau Gheorghe Doja. Astăzi, din bătrâna cetate nu au mai rămas decât câteva ziduri și multe legende. Fiind construită pe un deal înalt, cei care ajung la cetate sunt răsplătiți cu priveliști foarte frumoase.

Șoimoș

Fotografie preluată de pe cavalerintaramea.ro. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul și Parcul dendrologic din Macea

La mai puțin de 25 de kilometri de orașul Arad se află micuța localitatea Macea, faimoasă pentru două locuri – Castelul și Parcul Dendrologic cu același nume. În centrul localității se află un superb castel format din mai multe clădiri, realizate în stil neoclasic, în secolul al XIX-lea. Castelul Macea este înconjurat de un uriaș parc dendrologic de peste 17 hectare împânzit cu o mulțime de arbori și arbuști din toate colțurile lumii.

Castelul Macea

Fotografie preluată de pe romaniaeverde.ro. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Mănăstirea Maria Radna

Cel ai cunoscut lăcaș de cult din județul Arad este Mănăstirea Maria Radna din orașul Lipova. Povestea acestui lăcaș începe încă din secolul al XVI-lea, când călugării franciscani au întemeiat aici o biserică, ce a fost asediată un secol mai târziu de otomani. Biserica actuală a fost finalizată la începutul secolului al XIX-lea, în stil baroc, iar un secol mai târziu au fost construite și cele două turnuri de 30 de metri. Mănăstirea Maria Radna este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din județul Arad, iar în zilele de sărbătoare, este o adevărată plăcere să vezi cum se desfășoară diferite evenimente tradiționale religioase.

Manastirea Radna

Fotografie preluată de pe mariaradna.com. © Toate drepturile aparțin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cetatea Șiria

O altă cetate cu o poveste fascinantă este Cetatea Șiria din comuna cu același nume. Datând tot din secolul al XIII-lea, cetatea a fost construită din cărămizi romane ce purtau ștampila Legiunii a XIII-ea Geamina. Cetatea Șiria s-a aflat sub stăpânirea lui Matei Corvin, iar apoi a intrat în domeniul familiei Bathory. De-a lungul secolelor, Șiria a fost cucerită de mai multe ori, astfel încât astăzi nu au mai rămas decât câteva ziduri vechi. Din vârful dealului unde a fost ridicată cetatea vei avea parte de o priveliște extraordinară, iar traseul până acolo presupune o plimbare relaxantă.

Cetatea Siria

Locuri de cazare în județul Arad

Dacă ți-am stârnit interesul și vrei să vizitezi toate aceste locuri minunate, iată și câteva locuri de cazare în județul Arad pentru toate bugetele:

Dacă aceste locuri de cazare din județul Arad nu te atrag, poți găsi o mulțime de alte variante aici.

Harta atracțiilor turistice din județul Arad

Tu ce alte obiective minunate din județul Arad ne recomanzi?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers