Ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi în Maramureş? Bisericile de lemn! - galerie foto

Ce nu trebuie să ratezi dacă ajungi în Maramureş? Bisericile de lemn! - galerie foto
 
 

Unul dintre motivele pentru care mi-am dorit să ajung în Maramureş a fost să vizitez bisericile din lemn. Am citit o mulţime de articole despre ele pe diverse siteuri şi bloguri dar eram convins că nu se compară cu a le vedea live. Din păcate timpul scurt avut la dispoziţie nu mi-a permis să vizitez toate bisericile aflate pe lista mea, dar nu este nici o problemă ... am un motiv bun de a mă reîntoarce în Maramureş!

Am avut doar două zile la dispoziţie pentru a face drumeţii, aşa că am încercat să acopăr cât mai multe obiective. În drum spre Cimitirul Vesel de la Săpânţa am făcut o oprire la Deseşti şi Sat Şugatag unde am văzut bisericile din lemn din localitate. A doua zi am pornit spre Mănăstirea din Bârsana şi am făcut şi un mic ocoliş pentru a ajunge în Poienile Izei ( unde am înteles că se află singura biserică ce are desenat în interior Iadul) şi în Ieud pentru a vedea cea mai veche biserică din lemn din Maramureş.

Din păcate nu am avut timp să fac o oprire şi la Botiza, Rozavlea şi Bogdan Vodă. Nu am reuşit să văd nici bisericile din Şişeşti şi Dăneşti, deşi se aflau foarte aproape de Baia Sprie unde am fost cazaţi. Precum spuneam: un motiv excelent de a mă reîntoarce!

Biserica de lemn din Deseşti

Biserica din lemn din Deseşti

Se află la doar 30 de kilometri de Baia Sprie, iar drumul până acolo oferă panorame superbe, trecând şi prin Pasul Gutâi. Anul ridicării bisericii „Cuvioasa Paraschiva” este o enigmă şi în ziua de azi, cercetătorii neputând ajunge la o concluzie clară. Cei mai mulţi sunt de părere că a fost ctitorită în anul 1770. Aceasta îşi păstrează aspectul original, cu excepţia „ferestrelor” dintre naos şi pronaos care au fost amenajate ulterior. Datorită întregului armonios şi a picturilor bine păstrate a fost declarată monument UNESCO în decembrie 1999.

Din câte am înteles biserica este în uz şi în zilele noastre, aici ţinându-se slujbe în fiecare duminică şi de sărbători.

Biserica din lemn din Deseşti

Întreaga pictură a bisericii din Deseşti încântă ochii, însă cea mai impresionantă scenă este Râul de Foc, reprezentată pe peretele sudic. Aceasta prezintă râul iadului, de un roşu arzător, care duce sufletele condamnate în burta monstrului Leviatan. Pictura murală, realizată de zugravul Radu Munteanu, reprezintă faza de rusticizare a picturii postbizantine din Maramureş. În scena Judecăţii de Apoi din pronaos sunt zugrăviţi tătari, turci, nemţi aluzie la realităţile istorice ale timpului şi zonei.

Intrarea este liberă, iar fotografierea şi filmarea este permisă.

Biserica de lemn din Sat-Şugatag

Biserica din lemn din Sat-Şugatag

Din păcate biserica a fost închisă astfel că nu am putut intra să o vedem în interior. Am reuşit să intrăm doar în curtea bisericii şi să o admirăm de afară. Din câte am citit pe panoul aşezat la intrare, biserica a fost construită din lemn de stejar în anul 1642 pe locul unui vechi locaş. Din pictura interioară se mai păstrează doar câteva fragmente, în schimb puteţi găsi icoane pictate pe sticlă şi lemn.

Biserica din lemn din Sat-Şugatag

Am fost încântat să găsesc în cimitirul de lângă biserică vestitele cruci de lemn în formă circulară. A fost pentru prima dată când am văzut cruci rotunde.

Biserica "Sfânta Cuvioasă Paraschiva" din Poienile Izei

Biserica "Sfânta Cuvioasă Paraschiva" din Poienile Izei

Dacă veniţi dinspre Mănăstirea Bârsana către Poinile Izei vă recomand să nu o luaţi din Strâmtura spre Slătioara şi apoi Glod deoarece din această localitate drumul către Poienile Izei este unul forestier şi destul de greu accesibil. Chiar dacă ocoliţi în jur de 10-15 km vă îndemn să o luaţi din Strâmtura către Rozavlea-Şieu, iar din Şieu să faceţi dreapta spre Poienile Izei.

Biserica este semnalizată astfel că se ajunge destul de uşor la ea. Puteţi avea surpriza să fie închisă, dar veţi găsi un “bileţel” pe care este notat un număr de telefon, la care dacă sunaţi, va veni o doamnă foarte drăguţă care vă lasă să intraţi şi vă povesteşte câteva lucruri despre istoria bisericii şi picturile aflate în interior. Din păcate nu este permis să faceţi poze în interiorul bisericii. Se achită şi o taxa de intrare de 5 ron pe persoană.

Biserica "Sfânta Cuvioasă Paraschiva" din Poienile Izei

Ceea ce mi s-a părut interesant este prezenţa Iadului (nu am mai auzit să existe Iadul pictat într-o biserică din România) pe partea de nord şi sud a pronaosului. Tot aici sunt înfățișate cetele celor drepți (împărați, patriarhi, sihaștri, călugări, mucenici și mucenițe) și neamurile păcătoșilor, în costume pitorești (evrei, turci, tătari, "arapi" și țigani).

Bisericile din lemn din Ieud Deal şi Ieud Şes

Biserica "Sfânta Cuvioasă Paraschiva" din Poienile Izei

Pentru a ajunge din Poienile Izei în Ieud trebuie să vă întoarceţi până în Şieu, după care să o luaţi spre Bogdan Vodă şi apoi spre Ieud. Drumul este practicabil, iar distanţa este destul de scurtă.

Din păcate Biserica din Ieud Deal am găsit-o închisă şi nu am putut intra să-i vedem interiorul. Biserica de lemn din Ieud Deal este socotită cea mai veche din Maramureş, datând din anul 1364. Aici a fost găsit “Zbornicul de la Ieud”, una dintre primele scrieri în limba română.

Am vizitat şi cea de-a doua biserică din lemn din Ieud, Biserica de lemn din Ieud Şes. Dacă o găsiţi închisă trebuie să mergeţi peste drum la o doamnă în vârstă care are cheile şi vă lasă să intraţi. Taxa de intrare este de 2 ron pe persoană, iar taxa video şi foto este de 5 ron.

Biserica "Sfânta Cuvioasă Paraschiva" din Poienile Izei

A fost înâlţată în 1718 şi este una dintre cele mai mari construcţii de lemn din România, fiind denumită şi “catedrala de lemn”. Acoperişul este foarte înalt şi abrupt şi are o poală dublă. Pictura intrioară, realizată în 1841, este aproape în întregime ştearsă. În interior veţi găsi o bogată colecţie de icoane pe sticlă şi tipărituri vechi.

Dacă sunteţi pe zonă în perioada Revelionului, să aveţi în vedere că pe data de 1 sau 2 ianuarie a fiecărui an în curtea bisericii se organizează un teatru sub cerul liber cu tematici religioase.

Din păcate acestea au fost singurele biserici din lemn pe care am apucat să le vizitez dar sunt convins că voi mai ajunge în Maramureş să vizitez şi restul de biserici rămase pe listă. Nu ştiu dacă am reuşit să vă conving despre frumuseţile şi unicitatea acestor construcţii, dar vă spun cu toată sinceritatea că sunt nişte obiective turistice pe care ar fi păcat să le rataţi, mai ales că se găsesc pe teritoriul României, iar o excursie până în Maramureş chiar nu necesită un buget mare.

NU UITAŢI: fiecare călătorie începe cu primul pas

Poze cu mănăstirile de lemn din Maramureş


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers