Ce faci la mare în Croaţia?

Ce faci la mare în Croaţia?
 
 

Întrebarea completă ar fi "Ce faci la mare în luna septembrie când e vreme urâtă?". Deşi merg de 3 ani la mare în luna septembrie, anul acesta am avut parte de vreme urâtă, cu 3 zile de ploaie din 8 şi cu vânt puternic, şi am fost puşi în situaţia găsirii de ocupaţii pentru multele zile în care nu am mers la plajă şi baie. Sincer doar o zi ideală de mare am avut şi aceea cu o singură baie deoarece apa era foarte rece.

Ţara aleasă nu mai e nici o supriză, optând pentru Croaţia fără regret şi mai exact pentru peninsula Istria. De la an, la an, diferă doar staţiunea, anul acesta alegând Rabac, o staţiune mică în partea de est a peninsulei.

Statiunea Rabac, Croatia

Statiunea Rabac, Croatia

Statiunea Rabac, Croatia

O modalitate des întâlnită de petrecere a timpului în mod relaxant, pe falezele din Istria, este minigolful. Terenuri frumos îngrijite şi la preţuri foarte decente te aşteaptă pentru o partidă ditractivă. Nu există limită de timp pentru a parcurge traseul celor 18 găuri, iar pentru 15 Kn de persoană te poţi bucura de o activitate plăcută chiar şi pe vânt puternic şi soare cu dinţi.

Statiunea Rabac, Croatia

Statiunea Rabac, Croatia

Şi în acest an am luat cu noi bicicletele ştiind că cel mai bun mod de a explora peninsula în splendoarea ei sălbatică este pe rutele dedicate bicicliştiilor, atent marcate de cei de la Istria Bike (http://www.istria-bike.com/). Harta pentru zona Rabac – Labin este disponibilă gratuit în recepţiile hotelurilor şi este foarte utilă, dar de siguranţă am încărcat şi track-ul disponibil pe site-ul Istria Bike pe GPS şi am fost gata de aventură. Faţă de anul trecut am reuşit să facem doar 2 excursii cu bicicletele parţial din cauza vremii şi parţial din comoditatea de a râmâne şi a lenevi mâncând cupe imense de îngheţată Laughing

Prima excursie a fost scurtă, de jumate de zi doar în apropierea staţiunii Rabac, dar ce am uitat să vă spun este că staţiunea este înconjurată de dealuri aşadar, efortul s-a simţit încă de la primele pedale. Am trecut prin nişte sate frumos întreţinute cu multe case de vacanţă şi am avut parte de o privelişte magnifică de-a lungul ţărmului. Spre finalul turei am descoperit şi o plaja “ascunsă” atât cât se poate în această zonă a peninsulei, deoarece plajele sunt destul de puţine şi în consecinţă sunt exploatate la maxim.

Statiunea Rabac, Croatia

Statiunea Rabac, Croatia

Statiunea Rabac, Croatia

A doua excursie avea să fie mai lungă, de aproximativ 30km, excursie de o zi care s-a dovedit a fi o derulare continuă de peisaje mirifice, după cum bine sublinia şi numele: BELLA VISTA TRAIL. Am pornit din Rabac spre Labin şi părăsind drumul asfaltat am ajuns în cel mai îndepărtat punct de pe ţărmul regiunii, la Skitaca, întorcându-ne prin Sv. Marina în Labin şi apoi în Rabac. Am găsit şi de această dată smochine direct din copac, dar mult mai puţine decât anul trecut. Punctul forte al acestei ture a fost coborarea în mare Smile

Statiunea Rabac, Croatia

Statiunea Rabac, Croatia

Statiunea Rabac, Croatia

Statiunea Rabac, Croatia

Obosiţi după zilele de bicicletă am decis să vizităm 2 oraşe din apropierea staţiunii: Labin şi Lovran.

Până în Labin (5km) am mers pe jos pe ruta pietonală special amenajată. Labin este un oraş mic cu un centru istoric frumos, plin de obiective turistice şi un turn vechi care veghează asupra oraşului. Nici de aici nu lipsesc tonetele cu îngheţată şi cupe imense.

Statiunea Rabac, Croatia

Statiunea Rabac, Croatia

Oraşul/ staţiune care m-a impresionat cel mai mult este Lovran. Este situat la 45km de Labin, în apropiere de Opatija. De fapt cel mai impresionant lucru este chiar legătura dintre cele 2 oraşe făcută integral pe malul mării, peste 9km de cadre ale orizontului ce se pierde în mare. Centrul istoric este tip oraş-cetate la fel ca multe orăşele din peninsula Istria, cu străduţe înguste şi întortocheate care leagă pieţe animate de cafenele şi magazine cu produse tradiţionale. De-a lungul ţărmului treci dintr-o staţiune în alta şi dint-un port în altul admirând ambarcaţiunile ancorate, de la cele mai simple barci cu vâsle la yacht-uri luxoase şi grandioase.

Statiunea Rabac, Croatia

Statiunea Rabac, Croatia

Statiunea Rabac, Croatia

Pe final vă prezint cel mai simpatic personaj întâlnit pe plajă în Croaţia în ultima zi (din nou o zi rece fără plajă sau baie): un pui de veveriţă zgribulit şi adormit care ne-a lăsat să-l fotografiem şi să ne jucăm pâna s-a plictisit şi a fugit din creangă în creangă.

Statiunea Rabac, Croatia


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers