Cazinoul din Constanta, una dintre cele mai frumoase constructii din tara

Cazinoul din Constanta, una dintre cele mai frumoase constructii din tara
 
 

Cazinoul Constanţei a fost una dintre primele construcţii destinate pentru socializare şi distracţii. Aproape imediat după ce oraşul a fost preluat de către administraţia românească prefectul Remus Opreanu a considerat că pentru ceea ce urma să devină oraşul era necesară ridicarea unui astfel de local. Istoria Cazinoului a început în jurul anului 1880.

Cuvântul cazino este de origine italiana şi se asociază cu o casa de dimensiuni reduse - casini - unde se întâlneau cei bogaţi, unde, nu de puţine ori, viciul era la el acasă şi unde, între două jocuri de noroc, se puneau la cale treburile ţării. Emblematica construcţie a Cazinoului constănţean inaugurat în 1910 a fost transpusă în variate forme de exprimare plastică.

Peniţa, creionul sau penelul au încercat nu de puţine ori să prindă nemurirea luminii şi a umbrei din jocul de volume şi contururi al controversatei plăsmuiri arhitectonice de pe faleza Constanţei.La acea vreme stabilimentul se numea Cazin sau Kürsaal (din limba germana) era o construcţie de paiantă, fardată cu scândură la exterior. Se afla lângă Farul Genovez, la capătul dinspre mare al bulevardului Elisabeta în imediata apropiere a Hotelului Carol I. Cazinul dispunea de sală de dans. Jocurile de şah, domino sau table susţineau interesul celor ce îşi doreau o companie pentru a se destinde în prezenţa unor companioni. Predomina aerul de vacanţă al "pleziriştilor". Contractul cu Guaracino a fost semnat un an mai târziu, de primarul Panait Holban şi prevedea că, după perioada de închiriere a localului (1881 - 1885), întreaga construcţie să intre în proprietatea comunei Constanţa. În anul 1890 s-a pus deja problema unei construcţii definitive a Cazinului. Se ridicaseră câteva platforme dar erau modeste ca dimensiuni şi nu puteau oferi nimic din ceea ce ar fi adus cu sine o terasă. Era nevoie de acel loc ce putea oferi cu generozitate confort unei seri plăcute la mal de mare.Începerea lucrărilor a fost tergiversată însă, în anul 1891 o furtună puternica a distrus în mare parte clădirea din lemn a Cazinului.

Primăria a ajuns la concluzia că este mai ieftin să ridice o noua clădire decât să o repere pe cea parţial distrusă. A fost demolat la începutul anului 1892 (pe 29 ianuarie a fost aprobată demolarea). Locul noului local a fost mutat de lângă Farul Genovez spre port aproximativ în zona unde este amplasat actualul edificiu al Cazinoului. Lucrările au început în aprilie 1892 la cererea primarului Al. Belik şi a fost dat în folosinţă în 1893. A fost tot o construcţie din paianta, susţinută de piloni din lemn.Era compusa dintr-o sală de dans, mai multe încăperi şi o terasa deschisă către mare. În acest "frumos Salon" aşa cum îl descria ziarul "Farul Constanţei", publicul se strânge ... pentru a petrece.Renard a făcut primele schiţe în care clădirea ce urma a fi realizată avea trăsături clare "Art nouveau". Nu toată lumea era entuziasmată de concepţia lui Daniel Renard, motiv pentru care clădirea Cazinoului avea să fie un subiect aprig de discuţii, stârnind nenumărate controverse. Proiectul lui Daniel Renard era acceptat şi comentat favorabil de către liberali, aflaţi la putere, dar respins şi aspru criticat de partidele de opoziţie, stârnind în cele din urma un adevărat conflict politic pe plan local. De altfel, arhitectul era un om de încredere al prefectului Scarlat Vârnav.

Anul trecut s-au rupt barele de la cazinou de greutatea ghetii, in inanuarie a inghetat marea, potrivit stiintei marea nu ingheata datorita salinitatii ridicate, dar anul trecut la -30 de grade celsius datorita temperaturilor foarte joase marea a inghetat. Pacat ca a fost uitat si lasat in paragina si nimeni nu misca un deget sa restaureze acest loc de o frumusete ireala. Intrarea este gratuita primesti si o casca de miner sa nu ti cada ceva in cap e pentru protectie.

Ce anume are deosebit Cazinoul din Constanta?

A fost tot o construcţie din paianta, susţinută de piloni din lemn. Era compusa dintr-o sală de dans, mai multe încăperi şi o terasa deschisă către mare. În acest "frumos Salon" aşa cum îl descria ziarul "Farul Constanţei", publicul se strângea pentru a petrece. Renard a făcut primele schiţe în care clădirea ce urma a fi realizată avea trăsături clare "Art nouveau".

Nu toată lumea era entuziasmată de concepţia lui Daniel Renard, motiv pentru care clădirea Cazinoului avea să fie un subiect aprig de discuţii, stârnind nenumărate controverse. Proiectul lui Daniel Renard era acceptat şi comentat favorabil de către liberali, aflaţi la putere, dar respins şi aspru criticat de partidele de opoziţie, stârnind în cele din urma un adevărat conflict politic pe plan local. De altfel, arhitectul era un om de încredere al prefectului Scarlat Vârnav.

Anul trecut s-au rupt barele de la cazino de greutatea ghetii, in inanuarie a inghetat marea, potrivit stiintei marea nu ingheata datorita salinitatii ridicate, dar anul trecut la -30 de grade celsius datorita temperaturilor foarte joase marea a inghetat.Candelabrele de pe pereti au fost aduse de la Viena, cheltuiala constuctiei cazinoului a depasit cu mult cheltuielile prevazute in buget, mai intai s-au constuit aripi care ulterior au fost de molate pentru ca erau din lemn si s`a trecut la construsctia unui cazinou rezistent,e facut dupa "Art Nouveau". Chiar dacă au fost deteriorate, s-au mai păstrat elemente originale de decoraţiuni în holurile principale precum şi la scara monumentală ce leagă cele doua niveluri ale clădirii.Stilul arhitectural denumit eclectic a caracterizat în acea epocă construcţiile din Constanţa dar şi în alte zone ale României. Era o combinaţie, adeseori haotică şi întâmplătoare de stiluri: baroc târziu, academism francez şi variantele acestora.Expresia exterioară a Cazinoului relevă ordinea spaţială interioară, atât prin compoziţia elocventă a volumelor, cât şi prin traforarea faţadelor cu şiruri de arcaturi, cu veriere, având două goluri uriaşe, dominante. Unul este în formă de potcoavă turtită, recurbată, aflat pe faţada principală dinspre oraş şi pune în evidenţă la exterior marea sală a cazinoului, celălalt este vertical, cu un arc semicircular, aşezat pe axul faţadei laterale şi luminează scara monumentală care duce la sala de jocuri,decoratia tavanelor.Sala de spectacole putea fi cu uşurinţă reconfigurată pentru a deveni o spaţioasă sală de bal,pacat ca totul a ramas in paragina si nimeni nu restauraza.Faleza unde te poti plimba in liniste si admira lebedele.

Cui ai recomanda sa viziteze Cazinoul din Constanta?

Tuturor le recomand sa viziteze acest loc superb care din pacate a ramas o ruina si e pacat ca noi romaniii nu facem nimic sa restauram acest cazinou care este plin de istorie,o cladire de o unicitate incontestabila,inca mai sta in picioare si este foarte frumos in ciuda vechimii sale are ce arata, se pastreaza inca bine, desii au fost diverse incendii a fost restaurat in trecutul sau.Constanta are cu se mandrii. Faleza e o splendoare unde poti face poze si vedea barele de la cazinou poti vedea tot Portul cu miile sale de vapoare si poti auzii cum canta in departare poti zarii farul.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Cazinoul din Constanta?

M`a impresionat originalitatea lui,frumusetea sa,candelabrele de o frumusete deosebita cu miii de margele si de becuri care atarna in jos in diferite forme,arcadele de la etaj, sala de dans foarte mare si cu draperii foarte frumoase, usile sculptate si colorate din sticla cu diverse desene, vitraliile, scarile cu balustrada de lemn sculptata deasupra sa e un candelabru mare si foarte frumos la baza scarilor intra soarele pe ferestre frumos colorate cu diverse picturi, la etaj avem o oglinda sculptata.

Peste drum este Acvariul de pesti unde poti vedea rechini si alte specii de pesti.Faleza unde te poti plimba in liniste si admira lebedele pe apa si poti sta la umbra si vedea statui inclusiv cea a lui Eminescu.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Cazinoul din Constanta

Tuturor le recomand sa viziteze acest loc superb care din pacate a ramas o ruina si e pacat ca noi romaniii nu facem nimic sa restauram acest cazinou care este plin de istorie,o cladire de o unicitate incontestabila. Constanta are cu se mandrii.Faleza e o splendoare unde poti face poze,admira Acvariul de peste drum,te poti adapostii la umbra si vedea statuia lu Eminescu si Veronica Micle si alte satatui din zona. Poti manca la restaurantul de pe faleza Cazinoului unde au tot felul de mancaruri de la sarmale cu mamaliga si smantana pana la tot felul de bunataturi specifice zonei noastre si vedea lebedele.

Te poti caza la hoteluri, pensiuni, la preturi acceptabile, poti vizita Mamaia Sat sau poti manca dupa ultima moda la City Park Mall unde poti gasi Mc Donald's meniuri variate de la cartofi prajiti cu hamburgheri si te racoresti cu o cola pana la mc nuglets pana la aipioare de pui si daca tii cura de slabire poti opta pentru o salata ,sosuri variate, poti manca pizza si renumitul KFC cu aripioarele sale picante si alte delicatese, mai sunt si inghetate ,cafenele, baruri unde poti bea un vin dulce aromat, poti participa la tombole si castiga diverse premii, poti juca tenis de masa ,te poti duce la film sau la cafenea unde poti privii un geam de sticla care ploua neincetat, poti face shoping in interiorul City Park Mall este magazinul Cora care pune la dispozitie trenuletul cu care te poti plimba in jurul mall-ului si vizita lacul Sutghiol si te poti da in leagane pentru cei mici are parcuri de distractii sau plimbare cu bicicleta ecologica prin parc. Poti admira fantaniile artiziene ce tasnesc in sus, poti juca tenis,are loc amenajat pentru tenis si fotbal.La etaj poti lua telegondola si poti vedea de sus Mamaia Sat, toata plaja si magazinele din jur.Aici se tin spectacole,are loc amenajat ca spatiu de joaca pentru cei mici cand afara ploua,librarii de unde poti cumpara suveniruri.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este GOGU MARIANA si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Cazinoul din Constanta

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers