Cazanele Dunării. Traseul Ecoturistic Ciucaru Mare

Cazanele Dunării. Traseul Ecoturistic Ciucaru Mare
 
 

Cazanele Dunării este acel loc de pe cursul fluviului albastru unde frumuseţea peisajului îţi taie răsuflarea, iar cursul învolburat al apei îşi sapă de mii de ani loc printre stânci. Oamenii zonei spun că aici este locul în care Dunărea a bătut, iar Porţile de Fier s-au deschis. Eu spun că aici se află unul dintre cele mai frumoase locuri din ţară, o îmbinare perfectă între zona muntoasă a Carpaţilor Occidentali şi apă cât vezi cu ochii.

Dacă ai ajuns în Cazanele Dunării lasă-te fascinat de frumuseţea peisajului, iar printre momentele de relaxare, plajă, plimbări cu barca şi vizita la statuia lui Decebal, fă-ţi timp să admiri grandoarea acestui loc de la înălţime. În această zonă, Dunărea desparte Munţii Almăjului din Carpaţii Occidentali de Veliki Strbac, iar potecile de munte te vor duce în locuri în care vei admira cele mai frumoase privelişti peste cursul Dunării.

Ciucaru Mare, un belvedere pentru două ţări

Ciucaru Mare

Deşi sunt om de-al locului, m-am născut şi am copilărit pe malul Dunării, nu este vară în care să nu străbat cu drag cărările de munte din Cazanele Dunării. De această dată am ales Traseul Ecoturistic Ciucarul Mare, care, deşi este cel mai uşor de parcurs dintre toate, oferă cele mai frumoase panorame asupra masivului Veliki Strbac şi peste golful pe malul căruia se întinde localitatea Dubova.

Ciucaru Mare

Ca să ajungi pe Ciucaru Mare ai de ales între două trasee, primul şi cel mai lung este marcat cu triunghi albastru, iar cel de-al doilea, mult mai scurt este marcat cu triunghi galben cu chenar alb. Ambele au dificultate uşoară şi pornesc din localitatea Dubova, de pe DN7. Eu l-am ales pe cel din urmă, cu urcare din zona primăriei din localitate. Punctul de plecare este marcat corespunzător, la fel ca întreg traseul. De precizat şi faptul că, traseul poate fi străbătut indiferent de sezon, dar este recomandat să urci pe munte în zilele senine, pentru a te bucura de contrastul vibrant între albastrul cerului şi verdele crud al pădurilor din zonă. Traseul Ecoturistic Ciucaru Mare poate fi parcurs în maxim o oră de mers continuu.

Platoul Ciucaru Mare

Ciucaru Mare

Traseul Ecoturistic Ciucaru Mare debutează abrupt, cu un urcuş care, la prima vedere, pare descurajator. Nu te lăsa intimidat de potecile abrupte care şerpuiesc printre copacii seculari. Fii atent la marcajul care te va duce la destinaţie. Efortul îţi va fi răsplătit din plin. Panta abruptă o vei putea parcurge în maxim 20 de minute, iar la capătul ei vei da peste un mic loc de popas în care să-ţi poţi trage sufletul.

Ciucaru Mare

De aici, drumul îţi va fi lin şi presărat cu flori de câmp, multe dintre acestea protejate prin lege: laleaua de munte, garofiţa de munte. Dacă ai noroc, vei întâlni pe drum şi exemplare de broască ţestoasă Herman, specie protejată de lege.

Ciucaru Mare

După ce ai trecut de primul hop al drumeţiei tale şi ţi-ai tras sufletul, mai ai de străbătut o cărare lină care şerpuieşte printre copaci şi după alte 15 minute de mers vei ajunge pe platoul Ciucaru Mare. Deşi te afli în vârf de munte, locul aduce mai mult cu relieful de câmpie. Flori de fân îţi vor bucura privirea la tot pasul, şi, când nici nu te gândeşti, vei zări printre crengi de copaci coama masivului Veliki Strbac. Ai ajuns în primul punct belvedere.

O zonă, trei perspective

Ciucaru Mare

Ciucaru Mare are 4 puncte belvedere de unde poţi admira privelişti incredibile. Am rămas fascinantă de frumuseţea peisajului zeci de minute, până să îmi dau seama că mai am încă două locuri în care să ajung, rezervându-mi dreptul să-l omit pe al treilea.

Ciucaru Mare

După ce ai scăpat de vraja peisajului şi ai umplut cardul de memorie cu fotografii excepţionale, apucă din nou cărarea care te-a dus până aici şi continuă-ţi drumul spre următorul punct belvedere. Atenţie! Dacă ai rău de înălţime nu privi în jos. Aici, prăpastia abruptă pare că înghite cerul şi odată cu el şi masivul de calcar pe care te afli.

Ciucaru Mare

Continuă drumul pe cărarea care te va purta pe marginea platoului până când ajungi la cel de-al treilea punct din care poţi admira panoramele zonei. Ultimul, dar nu cel din urmă, îţi oferă privelişti incredibile asupra localităţii Dubova. Frumuseţea acestui loc nu poate fi descrisă, iar cum o poză face mai mult decât o mie de cuvinte, te invit să admiri panoramele de pe Ciucaru Mare în galeria foto de mai jos. 

Punct de plecare: DN7, localitatea Dubova, la 200 de metri de primărie
Durata traseului: 2 ore
Grad de dificultate: Mic
Marcaj traseu: Triungi galben cu chenar alb (traseul este foarte bine marcat)
Atenţionări: În timpul verii, în zonă pot fi întâlnite vipere.
Recomandări: Alege un echipament şi încălţări adecvate drumeţiilor pe munte. De asemenea, alege pantaloni lungi pentru e evita eventuale răni sau muşcături de insecte şi şerpi. Dacă ai observat un şarpe, îndepărtează-te de locul în care acesta se află, nu arunca cu pietre sau alte obiecte înspre el.

Tu ce alte locuri minunate din România ai cutreierat?

Citește și Turist la mine acasă. Cazanele Dunării, locul în care inevitabil te vei reîntoarceChipul lui Decebal – cea mai mare sculptură realizată în piatră de pe teritoriul Europei, Imagini impresionante din Cazanele Dunării.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers