Castelul Huniazilor, unul din cele mai valoroase monumente din arhitectura medievala a Romaniei

Castelul Huniazilor, unul din cele mai valoroase monumente din arhitectura medievala a Romaniei
 
 

Castelul din Hunedoara, care mai poarta numele si de Castelul Corvinilor sau Casteul Huniazilor este unul din cele mai importante obiective turistice din Romania, cu o deosebita arhitectura gotica.

Castelul Corvinestilor din Hunedoara este unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii medievale din Romania. Este atestat in documente inca de la inceputul secolului al XIV-lea. In 1409 Sigismund de Luxembourg, daruieste acest castel cu tot domeniul ce-l inconjoara printului Voicu ca dovada a recunostintei pentru actele sale de curaj. 
Iancu de Hunedoara, fiul lui Voicu, face schimbari radicale construind un turn masiv pod mobil si zid de aparare transformand vechiul castel in fortareata militara care sa reziste asediului unei numeroase armate.

Ce anume are deosebit Casteul Huniazilor?

Castelul Huniazilor a fost ridicat in secolul XV de Ioan de Hunedoara pe o stanca la picioarele careia curge paraul Zlasti. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon.

Acoperișurile sunt înalte acoperite cu țiglă policromă. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu. Cetatea este una din cele mai mari si mai vestite ale lui Ioan de Hunedoara. Castelul Corvinilor (Huniazilor) este pe locul 2 in topul celor mai inspaimantatoare cladiri din lume, poate trecutul acestuia sau doar arhitectura gotica ii da un aer inspaimantator.

Castelul are si propria-i legenda care spune ca: "Bazonul Corvinilor poarta ca inscriptie un corb cu un inel de aur in cioc. Ioan de Hunedoara era fiul necunoscut al lui Sigismud de Luxenbourg, pe vremea cand era rege al Ungariei cu o femeie frumoasa pe nume Elisabeta care locuia in Tara Hategului. In speranta ca o sa-si spele pacatele si rusinea regele isi insoara unul din fii cu Elisabeta si ii ofera acestuia un cadou, un inel de aur pentru copilul care se va naste. In timp ce proaspata femeie calatorea, ineul este uitat de Elisabeta pe un steag si furat de un corb, atras de stralucirea pretiosului metal. Ioan de Hunedoara , copil pe atunci, ia un arc si strapunge corbul in zbor, dupa care recupereaza inelul. Odata ajuns la palat se lauda cu isprava in fata regelui si acesta fiind impresionat decide ca simbolul familiei sa fie corbul cu inel in cioc. Numele familiei provine din latina , unde cuvantul "Corvus" inseamna "Corb" si reprezinta intelepciunea si longevitatea".

Cui ai recomanda sa viziteze Casteul Huniazilor?

Recomand tuturor oamenilor sa viziteze acest castel, pentru ca este cel mai autentic castel din Romania, cu deosebita arhitectura si fascinantele legende. Castelul a fost dăruit de către regele Sigismund I de Luxemburg cneazului Voicu tatăl lui Iancu de Hunedoara. Castelul intră în posesia acestuia după moartea tatălui său și incepe un proces de modernizare, amplificare a fortificației (1440-1453).

Castelul Huniazilor a fost folosit în special ca reședință nobiliara, dovadă fiind și lipsa unor perimetre secundare de apărare. Sălile construite în această perioada sunt Sala Dietei și Sala Cavalerilor. Mai trebuiesc amintite și Turnul Capistrano (după numele unui vestit călugăr), Turnul buzduganelor și Bastionul alb.

Castelul intra ulterior în posesia lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara care construiește o nouă aripă in stil renascentist - loggia cu pictura ilustrand aspecte din viața nobiliară, respectiv legenda corbului.

Impresii si ponturi despre Casteul Huniazilor

Accesul în castel se face pe un pod de lemn, susţinut de patru piloni masivi de piatrã, ce face trece peste pârâul Zlaşti. La intrarea pe pod e statuia Sfântului Ioan de Nepomuk – protectorul podurilor şi al trecererilor peste apă.Imediat ce treci de poarta masivă de lemn, intri într-o poveste cu tot felul de domnițe, călugări, si prizonieri.

În jurul cetății medievale de la Hunedoara se țes o mulțime de povești. Cea a blazonului corvinilor – corbul ce ține în cioc un inel de aur.Scara de piatră din capătul sălii Dietei te conduce la etajul Turnului Capistrano, care a folosit drept chilie a călugărului franciscan Ioan de Capistrano. Se mai păstrează încă aici șemineul gotic care încălzea camera călugărului pe la 1450.Ultimul obiectiv din interior este Sala Cavalerilor, o încăpere înaltă în care funcţioneazã expoziţia de tehnicã militarã. Armamentul turcesc, o armură completă de secol 15 și alte piese prețioase îi încântă pe cei pasionați de arme. Bustul lui Iancu de Hunedoara, luminat discret, veghează dintr-un colț al sălii.O alta legenda este despre o fantana ce domina curtea.Se povestește despre această fântână că a fost săpată de trei prizonieri turci, cărora Ioan de Hunedoara le promite că îi eliberează în momentul în care găsesc apă. Speranța eliberării îi face pe cei trei să sape până la 28 de metri adâncime. Când în sfârșit reușesc să găsească prețioasa apă, după 15 ani, soția lui Ioan de Hunedoara (care murise între timp) decide să nu respecte cuvântul dat de soțul ei. Mai mult decât atât, Elisabeta Szilagyi ordonă uciderea celor trei prizonieri. Ca ultimă dorință, turcii cer permisiunea de a scrie pe cheile fântânii ce spune Apă ai, inimă n-ai, ca un reproș față de promisiunea făcută și nerespectată.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Casteul Huniazilor

Adresa casteului: str: Castelului nr 1-3 Hunedoara 331141, Romania.
bilet pt adulti: 10 Ron
bilet pentru elevi sau studenti: 5 Ron ( cu carnetul de note vizat )
pret taxa foto: 5 RON
pret taxa video: 10 RON
PRET GHID: 30 RON
Contact:
Adresa: Str. Curtea Corvinestilor nr. 1-3, 331141, Judetul Hunedoara
Tel: +40 (254) 711423
E-mail: contact@castelulcorvinilor.ro
Programul Muzeului „Castelul Huniazilor”:
Sezon (1 mai – 1 septembrie)
Marti – Duminica (9.00 – 18.00),
Luni (9.00 – 15.00)
Extrasezon (1 martie – 30 aprilie)
Marti – Duminica (9.00 – 17.00),
Luni (9.00 – 15.00) Ultimul vizitator va intra cu 30 de minute inainte de ora inchiderii
Extrasezon (1 septembrie – 28 februarie)
Marti – Duminica (9.00 – 17.00),
Luni (9.00 – 15.00)

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Chirila Emanuela si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Casteul Huniazilor

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers