Castelul Iosif Banffy, o pagina de istorie mai putin cunoscuta, in inima Transilvaniei

Castelul Iosif Banffy, o pagina de istorie mai putin cunoscuta, in inima Transilvaniei
 
 

Am sa va povestesc despre unul din castelele din Transilvania. Este vorba de Castelul contelui Iosif Banffy de la Bontida judetul Cluj, declarat monument istoric in anul 1990. Este un loc incarcat de istorie, important pentru ardeleni si ar putea fi o curiozitate pentru ceilalti posibili turisti, tocmai pentru ca este o oaza de istorie pe care oameni inimosi se straduiesc sa o renoveze.

Ce anume are deosebit Castelul Iosif Banffy ?

Ce are deosebit acest castel? Nu fantomele, acestea neavand unde sa se invarta, castelul fiind foarte degradat dupa anii de socialism pe care i-am trait pana in 1989, nu mobilierul luxuriant care nu mai exista deoarece la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial nemtii au parjolit si distrus castelul, ci linistea locului si senzatia de nepretuit ca putem fi martori si visand ne putem imagina ca fiind in zilele de glorie al familiei Banffy, in special in fiecare ultim weekend al lunii august cand se organizeaza Zilele Castelului.

Cui ai recomanda sa viziteze Castelul Iosif Banffy ?

Eu as recomanda tuturor sa viziteze acest colt de istorie, tineri, batrani sau copii pentru ca astfel, prin taxa de intrare modica, fiecare poate contribui la renovare. Si ce sentiment mai nobil ne poate strabate altul decat acela ca aducem mica noastra contributie la refacerea urmelor istoriei care exista aici inca de la inceputul secolului al XIV. Iar gazdele - cei care se ocupa de castel- in cafeneaua amenajata in fosta bucatarie a castelului, ne dau si posibilitatea de a vedea macheta castelului si aceea de a semna in Cartea De Oaspeti a acestuia, unde si Alteta Sa Printul Charles a semnat, alteta sa fiind, prin fundatiile sale un contributor important pentru restaurarea castelului.
Fosta capela a castelului fiind restaurata, se inchiriaza doritorilor pentru diferite evenimente cum ar fi: nunti, concerte, simpozioane etc.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Castelul Iosif Banffy ?

De cate ori vizitez acele locuri, mereu gandul ma duce la Palatul Schonbrunn din Viena fata de care castelul de la Bontida pare o copie la scara un pic mai mica. Binenteles ca nu exista comparatie intre ele doar asemanare la arhitectura, si acesta fiind in stil baroc.

Pot spune ca am fost neplacut impresionata cand am aflat ca regretatul regizor, scenarist, actor si om politic Sergiu Nicolaescu filmand cateva cadre din filmul "Pistruiatul" la castel, a cerut sa fie adus intr-o stare si mai jalnica decat era dupa ce comunistii l-au folosit un timp ca sediu de C.A.P. si apoi l-au abandonat vremurilor.

Da cateva ponturi celor care doresc sa viziteze Castelul Iosif Banffy

In localitatea Bontida se ajunge foarte usor. Din drumul care leaga municipiul Cluj-Napoca de orasul Dej, inainte de Iclod, dupa localitatea Rascruci, se face in dreapta o varianta a acestuia spre Bontida, fiind indicatoare foarte vizibile pentru a fi usor de gasit.

In Bontida se mai gaseste si o biserica reformata foarte veche si in care duminica inca se mai tin slujbe.

Am uitat sa va vorbesc pe larg despre Zilele Castelului... atunci sunt 2 zile in care au loc multe activitati culturale si de divertisment, condimentate de cei care doresc cu bere, mici, gratare si nelipsita tzuica si nelipsitul guiash. Sunt demonstratii de calarie, piese de teatru pentru adulti si copii, se organizeaza jocuri pentru copii si sunt concerte pentru toate gusturile. Este si un talcioc cu tot felul de obiecte antice si nu numai si se pot achizitiona prin negociere suveniruri foarte frumoase.

Sper sa ne intalnim in august 2013 la Zilele Castelului daca v-am starnit curiozitatea.

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Numele meu este Georgeta Paraipan si aceasta este povestea pe care va recomand sa o votati!

Poze din Castelul Iosif Banffy

Agentia Turist Center

Realizat in colaborare cu: Agentia Turist Center

Turist Center este o agentie tour-operatoare care va ofera o gama larga de pachete turistice pe litoralul Marii Negre, in statiuni balneo-climaterice si la munte. 

Vezi ofertele noastre

 

Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers