Castele din România, partea III

Castele din România, partea III
 
 

Am păstrat pentru ultima parte a castelelor din România unele dintre cele mai frumoase reprezentante ale acestei categorii. Cele cinci construcţii alese impresionează prin stil arhitectural, prin vechime şi prin faptul că în timp au devenit simboluri ale zonei în care se află. Aşadar, mai pot adăuga pe lista de obiective de vizitat încă cinci locaţii şi sper că vei fi de acord cu mine şi le vei trece şi pe lista ta de must see în ţară.

Castelul Cantacuzino, Buşteni

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino a fost construit în anul 1911, din dorinţa Nababului, adică a prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino. Impresionanta clădire a fost realizată în stil neoromânesc şi este înconjurat de un parc imens, amenajat cu fântâni arteziene, cascade şi o grotă. Decoraţiunile au fost realizate pentru a inspira luxul şi eleganţa acelor vremuri.

În prezent, în incinta castelului se află şi o expoziţie de heraldică unică în România, ce poate fi vizitată în sala de primire. Aceasta include blazoanele familiilor Cantacuzino şi a celor care s-au înrudit cu aceasta la un moment sau altul. Colecţia include de asmenea şi portrete cu cei mai de seama reprezentanţi ai acestor familii. La toate acestea se adaugă decoraţiunile de mare valoare ale castelului, cum sunt statuetele şi vitraliile, dar şi multe altele.

Castelul Purgly, Şofronea

Castelul Purgly

Castelul Purgly de la Şofronea este o construcţie de mai mici dimensiuni, însă este una foarte frumoasă. Localizat în Şofronea, judeţul Arad, castelul a fost prima dată menţionat într-un document în anul 1889, însă se presupune că ar fi fost ridicat încă din anul 1789. Numele castelului provine de la Baronul Janos Purgly, care a recondiţionat clădirea, conferindu-i imaginea care poate fi văzută şi astăzi. După ce a fost utilizat de mai multe instituţii, castelul s-a degradat sever, însă a fost recondiţionat după revoluţie de Daniel Negrea şi transformat în ştrand termal.

Astăzi castelul funcţionează în continuare ca una dintre cele mai reputate locaţii pentru băi termale romane din ţara noastră şi spre care se îndreaptă numeroşi turişti atât din ţară cât şi din străinătate în fiecare an. După o investiţie de 2,5 milioane de euro, zona se bucură de un spaţiu modern şi elegant, în care se poate opta pentru băi termale, tratamente şi spa.

Castelul Kendeffy, Sântămăria-Orlea

Castelul Kendeffy

Castelul Kendeffy este amplasat în localitatea Sântămăria-Orlea din judeţul Hunedoara şi a fost ridicat în anul 1782, de familia Kendeffy, ce aparţinea nobilimii înstrărite de la acea vreme. De-a lungul timpului, membrii familiei Kendeffy care s-au stabilit aici au încercat să aducă diverse noutăţi castelului, îmbunătăţindu-i aspectul şi modernizându-l, astfel încât să continue să fie o construcţie locală impresionantă.

Din stil baroc, castelul a devenit neogotic, cu diverse influenţe şi elemente specifice mai multor perioade. În anii 60, castelul a fost abandonat din păcate, fiind folosit doar spaţiul din jurul lui pentru diverse tabere şcolare şi activităţi în aer liber. Unele părţi au fost reconstruite în urma degradării avansate, iar, după mai multe eforturi de a recondiţiona şi restul castelului, înăuntrul său a fost deschis un hotel, care este şi astăzi funcţional.

Castelul Bibescu, Posada

Castelul Bibescu

Castelul Bibescu de la Posada a fost construit ca reşedinţă a familiei Bibescu în apropiere de staţiunea Comarnic. Prinţul George Valentin Bibescu a fost cel care s-a ocupat de această construcţie în perioada 1842-1848, însă a fost în mare parte ocupată de scriitoarea Martha Bibescu. În anul 1950, un incendiu devastator a afectat serios castelul şi nu a mai fost recondiţionat, ci a devenit o anexă a Castelului Peleş pentru depozitare.

Rămăşiţele castelului sunt în continuare vizitabile şi ideale pentru o scurtă plimbare şi pentru o incursiune imaginară în trecutul boieresc. În plus, Muzeul Cinegetic Posada se află în acelaşi complex. Muzeul oferă colecţii impresionante, cu peste 2400 de obiecte reprezentând trofee, dar şi opere de artă, arme şi alte elemente legate de vânătoare.

Castelul Sükösd-Bethlen, Racoş

Castelul Sukosd-Bethlen

Castelul Sükösd-Bethlen se află în localitatea Racoş, din Ţinutul Secuiesc, şi este una din multele construcţii legate de numele familie Bethlen. Construit în anul 1625, ca reşedinţa a contelui Sükösd, castelul are o valoare deosebită, dată de vechimea lui şi de faptul că reprezintă o imagine a stilului renascentist din Transilvania.

În timpul revoluţiei din 1848, castelul a fost grav avariat în urma unui incendiu. Recondiţionarea sa nu a mai fost luată în considerare, iar în timpul perioadei comuniste aceasta s-a agravat datorită faptului că în interior a funcţionat sediul CAP. Momentan castelul se află în perioada de restaurare, însă se preconizează că îşi va recăpăta înfăţişarea exactă de odinioară şi că va deveni unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă.

Cu proxima ocazie, mă îndrept spre Castelul Purgly din Şofronea (pentru că e mai aproape de Timişoara şi o zi de spa nu sună rău!) Smile Voi pentru ce aţi opta?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers