Castele din Romania, partea 1

Castele din Romania, partea 1
 
 

Chiar daca nu putem concura cu Scotia sau cu Germania in ceea ce priveste castelele si palatele, totusi si in Romania se gasesc o serie de castele si cetati folosite fie ca si resedinte domnesti fie ca si puncte de aparare impotriva diferitelor invazii. Toate aceste constructii frumoase reprezinta o parte insemnata a istoriei noastre si trebuiesc vizitate macar o data.

Desi multe dintre constructii nu au fost pastrate si ingrijite de-a lungul timpului, unele fiind in diferite stadii de degradare, totusi mai exista si exceptii reprezentate de castele si fortificatiile ingrijite si introduse in circuitul turistic.

In aceasta prima parte va prezentam 5 dintre cele mai cunoscute si vizitate castele si fortificatii din Romania. Nu este un top al castelelor, ordinea aleasa fiind aleatorie.

Castelul Sturdza din Miclauseni

Castelul Sturdza

Castelul Sturdza din Miclauseni, cunoscut si sub denumirea de Palatul Sturdza, a fost ridicat intre anii 1880-1904 de Gheorghe Sturdza si sotia sa, fiind unul dintre monumentele renumite ale judetului Iasi si una dintre cele mai frumoase constructii in stil neogotic. Influentele neogotice se regasesc in turnulete gotice, armurile medievale, sala de manej, dictoane latinesti inscrise pe pereti si turnul de intrare cu pod peste santul de apa.

Interiorul castelului era unul extrem de luxos, cu scari centrale din marmura de Dalmatia, mobilier scluptat minutios in lemn de trandafir, sobe din teracota, potelan sau faianta, aduse din strainatate, parchet fin de paltin, mahon, stejar si abanos, plafoanele si peretii interiori pictati in ulei

In anul 2003, castelul a fost "personaj" al filmului  "Orient Express" a lui Sergiu Nicolaescu. In prezent, castelul a trecut printr-un proces de restaurare care nu a fost finalizat in totalitate. Aici va functiona un complex muzeistic, un centru de conferinte si un centru de pelerinaj.

Castelul Huniazilor din Hunedoara

Castelul Huniazilor

Castelul Huniazilor din Hunedoara a fost construit de Iancu de Hunedoara in secolul al XV-lea, si este una din cele mai importante constructii in stil gotic din Transilvania. Din punct de vedere arhitectural, constructia combina stilul gotic cu stilurile renasterii si cel al barocului. Prestigioasul site destinat turismului, lonelyplanet.com a inclus acest castel in topul celor mai frumoase castele din Europa.

Exista si o legenda in popor conform careia fantana din Castelul Huniazilor ar fi fost sapata de trei prizonieri turci, carora li s-a promis libertatea daca vor ajunge la stratul de apa. Cei trei au trudit timp de 15 ani, dar nu au avut parte de libertatea promisa. Pe peretii fantanii dainuie o inscriptie, insemnand: "Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica". Turistii care viziteaza Castelul Huniazilor au obiceiul de a arunca monede in apa.

Castelul Bran

Castelul Bran

Castelul Bran este castelul emblematic al Romaniei, fiind cel mai cunoscut peste hotare, mai ales datorita legendei care il are in centru pe Contele Dracula. Dracula a prins viata datorita romanului omonim scris de autorul irlandez Bram Stocker in secolul al XIX-lea.

Castelul Bran este un vestigiu autentic, situat in pasul Rucar-Bran, la 30 km de municipiul Brasov, fiind amplasat strategic, pe marginea unei stanci inalte, pentru a spori vizibilitatea asupra zonei.

Programul de vizite a muzeului se desfasoara astfel :

  • in ziua de luni intre orele 12:00 si 19:00
  • de marti pana duminica intre orele 09:00 si 19:00

Trebuie tinut cont ca ultima intrare va avea loc la ora 18:00. Pretul biletului de intrare este aproximativ 12 lei, cel redus fiind la jumatate. Exista si o taxa foto in valoare de 10 lei, cat si una video, in valoare de 18 lei.

Castelul Peles

Castelul Peles

Castelul Peles a fost construit initial ca si loc de promenada si de relaxare a monarhilor Romaniei, iar pe parcurs a devenit unul dintre cele mai frumoase castele din regiunea balcanica. In ceea ce priveste interiorul castelului, acesta este decorat cu vitralii si un numar mare de statui faurite din marmura Carrara.

Interiorul castelului este foarte luxos si impresionant, incepand chiar cu holul principal. Cele mai importante sali sunt: Salonul Florentin, Sala Maura, Salile de arme, Sala de Teatru, Sala Coloanelor, Sala de Consilii, Salonul Turcesc, Sufrageria, Cabinetul de Lucru, cat si Sala de Concerte. Cea mai frumoasa incapere al Castelului Peles este Dormitorul Imperial. Acesta este decorat cu foarte multe artefacte valoroase si un candelabru din cristal de Boemia.

Pretul unui bilet de intrare, in ceea ce priveste vizitele in cadrul Castelului Peles variaza intre 30 Lei si 1 000 Lei, pentru cei ce detin un aparat de fotografiat, suma din urma fiind destinata fotografilor profesionisti.

Palatul Cantacuzino

Palatul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino este situat in statiunea Montana Busteni, si a fost construit in 1911 de printul Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis si Nababul datorita averii sale uriase. Parcul din jurul sau este amenajat cu fantani arteziene, cascade si grote, iar arhitectura castelului il plaseaza in topul primelor astfel de constructii din Romania.

Castelul este deschis pentru vizitare de Luni pana Duminica, iar tariful de intrare variaza de la 5 la 20 de lei.

Speram ca am reusit sa te convingem de frumusetea acestor 5 castele din Romania, si ca daca ai ocazia le vei vizita fara nici o ezitare. In urmatorul articol iti vom prezenta alte 5 castele renumite din Romania. Pana atunci asteptam pozele voastre cu cetatile si castelele pe care le-ati vizitat.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers