Castele din România mai puțin cunoscute – partea a doua

Castele din România mai puțin cunoscute – partea a doua
 
 

România se mândrește cu o multitudine de castele și palate fermecătoare care spun istoria fascinantă a națiunii noastre. Din păcate, doar o parte dintre ele sunt în prezent întreținute și multe dintre aceste monumente istorice au fost lăsate uitării. De la conace medievale la palate cu inorogi, iată care sunt cele mai fascinante castele din România mai puțin cunoscute.

Castelul Purgly din Șofronea

Construit cel mai probabil în 1789, în localitatea arădeană Șofronea, Castelul Purgly a fost realizat după modelul Castelului Corvinilor din Hunedoara. Clădirea ridicată de un baron maghiar în stil secession, cu donjon medieval și geamuri cu vitralii, a fost refăcută de mai multe ori până a ajuns la forma finală. Mai târziu, Castelul Purgly a fost naționalizat și transformat în sediu CAP, iar în 1989 a fost cumpărat de un om de afaceri care l-a renovat, fiind deschis vizitatorilor. În spatele Castelului Purgly se află acum un ștrand termal, iar grădinile sale cu pepinieră și arbori bătrâni este un loc perfect pentru plimbări.

Castelul Purgly din Șofronea

Fotografie preluata de pe castelintransilvania.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul Lázár din Lăzarea

Castelul Lázár din județul Harghita a fost construit în 1532 pe locul unui conac medieval de către contele Lázár. Castelul a fost construit într-un amalgam de stiluri romanice, gotice și renascentiste, cu o scară monumentală, bastioane decorate cu inscripții și blazoane, dorindu-se a fi reședința oficială a familiei contelui. Până la mijlocul secolului al XVII-lea, Castelul Lázár este extins, având chiar și o închisoare în curte, iar pereții interiori sunt pictați cu fresce. În prezent Castelul Lázár este deschis vizitatorilor, aici organizându-se și tabere de creație.

Castelul Lázár din Lăzarea

Fotografie preluata de pe turistintransilvania.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul Mocioni din Căpâlnaș

Castelul superb al familiei Mocioni se află în localitatea Căpâlnaș din județul Arad. Numele complet al clădirii este Castelul Mocioni-Teleki, deoarece a aparținut familiei Mocioni, a cărei ultimă membră s-a căsătorit cu un membru al familiei Teleki. Familia de nobili aromâni Mocioni a ridicat acest castel în 1879, după modelul Micului Trianon de la Versailles și după planurile faimosului arhitect vienez Otto Wagner. Castelul găzduia o bibliotecă impresionantă precum și o colecție uriașă de fluturi. Urmașii familiei Mocioni vor locui în Castelul de la Căpâlnaș până la sfârșitul anilor ’40, când clădirea este naționalizată, iar biblioteca și colecția de fluturi sunt distruse. Palatul este transformat în sanatoriu TBC, iar apoi în spital de psihiatrie.

Castelul Mocioni din Căpâlnaș

Fotografie preluata de pe aradcityguide.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul Pogány din Păclișa

Castelul Pogány din localitatea hunedoreană Păclișa a fost construit la începutul secolului al XIX-lea, în stil baroc, fiind reședința familiei de nobili cu același nume. Castelul are 22 de încăperi, fiind înconjurat de un parc uriaș. În acest castel minunat s-a născut pictorița Margarit Pogány, muza lui Constantin Brâncuși. La începutul secolului trecut, castelul este confiscat de autorități, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial, Castelul Pogány este transformat în cazarmă pentru armata rusă. Mai apoi, clădirea barocă este naționalizată și transformată în spital de psihiatrie.

Castelul Pogány din Păclișa

Fotografie preluata de pe artmarkhistoricalestate.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul Pekri din Ozd

Castelul Pekri este cocoțat pe un deal de lângă satul Ozd, din județul Mureș, fiind construit în stil gotic în 1682. Castelul Pekri are bastioane în colțuri, clădirea fiind refăcută de mai multe ori de-a lungul secolelor. Castelul Pekri a fost construit de o familie de nobili maghiar și amintește chiar și azi de micile castele de pe Valea Loarei. Deși castelul a fost incendiat de haiduci, a fost reconstruit de urmași familiei, care au locuit aici până când castelul a fost naționalizat.

Castelul Pekri din Ozd

Fotografie preluata de pe wikiwand.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Castelul Kornis din Mănăstirea

Castelul Kornis din localitatea clujeană Mănăstirea este cunoscut și sub numele de Castelul cu inorogi. Povestea acestuia începe în 1573, când a fost construit de Kristof Kereszturi. Fiica acestuia s-a căsătorit cu un membru al familiei de nobili Kornis, care a ajuns astfel stăpână peste acest domeniu. De-a lungul anilor, castelul renascentist a fost extins și decorat cu fresce și diferite obiecte de artă, familia Kornis găzduind aici o bibliotecă cu peste 9.000 de volume și o colecție fascinantă de istorie naturală.

În fața castelului se află două statui ce înfățișează inorogi, care pot fi văzute și în ziua de azi, păzind ruinele castelului. Aceste creaturi apar și pe blazonul familiei Kornis. Din păcate, după ce Castelul Kornis a fost naționalizat, cărțile din bibliotecă au fost arse, iar majoritatea obiectelor de artă și piese de mobilier au fost furate. Chiar și colecția de istorie naturală a fost distrusă și, se spune că, mulți săteni au furat diferite piese, astfel încât în casele din satul Mănăstirea puteau fi văzuți crocodili sau păsări flamingo împăiate.

Castelul Kornis din Mănăstirea

Fotografie preluata de pe wikiwand.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Palatul Brukenthal din Avrig

Pe lângă faimosul Palat Brukenthal din Sibiu, de numele guvernatorului Transilvaniei se leagă și o reședință de vară aflată la 28 de kilometri, în Avrig. Reședința de Vară a baronului Samuel von Brukenthal a fost construită în 1785, în stil baroc, fiind inspirată din designul Palatului Schönbrunn din Viena și cel al Palatului Luxembourg din Paris. Inițial, aici a fost expusă colecția de artă a baronului, care acum se află la Muzeul de Artă din Sibiu.

În jurul Palatului Brukenthal din Avrig se afla un uriașă parc cu fântâni arteziene și grădini amenajate în stil francez, englez și olandez. În parc a fost amenajată în 1779 și o oranejrie, care astăzi a fost transformată în hotel. După moartea ultimului descendent al familiei von Brukenthal, palatul are mai mulți proprietari, până când ajunge în patrimoniul Prezbiteriului Comunității Evanghelice din Sibiu și este transformat în sanatoriu, clădirea având acest rol până în 2005.

Palatul Brukenthal din Avrig

Fotografie preluata de pe Facebook. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Citește și prima parte a acestui articol aici.

Tu ce alte castele mai puțin cunoscute din România ne recomanzi să vizităm?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers