Case impresionante, săpate în stâncă. Tu ai locui aici?

Case impresionante, săpate în stâncă. Tu ai locui aici?
 
 

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să locuieşti în "măruntaiele" unui munte sau ale unei stânci? Cu siguranţă ideea întunericului dintr-o peşteră, a umezelii şi a vieţuitoarelor de acolo te sperie. Pentru foarte multă lume noţiunea de "acasă" înseamnă acel loc confortabil în care te relaxezi în sânul familiei, într-o căsuţă cochetă sau un apartament frumos amenajat. Află, însă, că există comunităţi întregi de oameni cărora li s-a părut mai simplu să îşi construiască locuinţa în perfectă amronie cu mediul înconjurător. Drept urmare şi-au săpat casele în stâncă, în versanţi sau în dealuri.

Poate unul dintre cele mai extravagante stiluri arhitecturale este construcţia clădirilor şi a caselor în stâncă. Este o practică străveche, întâlnită în toate zonele globului, din Myanmar până în Etiopia şi din Turcia până în Italia. Unele dintre aceste aşezări datează din antichitate, altele, spre surprinderea multora, sunt construcţii moderne, care îndeplinesc toate condiţiile de confort. Indiferent de perioada în care au fost construite, aceste locuinţe săpate în stâncă sau rocă vulcanică au o frumuseţe aparte. Descoperă alături de noi aceste fascinante aşezări de locuinţe săpate în piatră.

Oraşul de piatră - Matera, Italia

În oraşul italian Matera, comunitatea locală trăieşte în aceleaşi case în care au trăit strămoşii lor, în urmă cu 9.000 de ani. Oraşul a fost întemeiat, în urmă cu mii de ani, într-o prăpastie stâncoasă, iar primele case de aici au fost de fapt peşterile naturale. Sistemul de peşteri şi amenajările ulterioare au creat o structură labirintică, în inima muntelui, pe care îţi este practic imposibil să o deosebeşti de peisajul natural al zonei. Inevitabil, în prezent, Oraşul de piatră este un obiectiv turistic care atrage vizitatori ca un magnet. Tot aici, în Matera, Mel Gibson a filmat scenele pentru filmul "Patimile lui Hristos".

Matera

Grotele Po Win Daung, Myanmar

Zeci de grote scobite în dealurile Po Win Daung adăpostesc un cufăr cu statuiete cioplite care îl înfăţişează pe Buddha şi care datează din perioada cuprinsă între secolele al XIV-lea şi al XVIII-lea. Aceste dealuri au fost locuite din preistorie de locuitorii teritoriului Myanmar. În interiorul peşterilor pot fi văzute 4.000 de picturi murale şi o scară care duce spre altarul principal al acestui templu. Interesant este şi faptul că unele sculpturi care îl înfăţişează pe Buddha au rolul de pilon în interiorul grotelor şi de santinele la intrarea în peşteră.

Po Win Daung Caves

Fotografie preluata de pe commons.wikimedia.org. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Bisericile săpate în piatră din Lalibela, Etiopia

Unele dintre cele mai impresionante clădiri săpate în piatră sunt Bisericile din Lalibela. În micuţul orăşel din Etiopia, 11 astfel de biserici au fost construite în seculul al XII-lea, din ordinul Regelui Lalibela. Cele 11 biserici au fost săpate într-un bloc unitar de granit, iar acoperişul acestora este la nivelul solului. Scopul construirii lor a fost acela de a oferi creştinilor care nu pot ajunge la Ierusalim, o alternativă la Oraşul Sfânt.

Lalibel Etiopia

Fotografie preluata de pe www.being30yo.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Monumentul Abu Simbel din Nubia, Egipt

Patru statui imense care întruchipează faraoni egipteni străjuiesc intrarea în templul Abu Simbel din Nubia. Templul a fost săpat în stâncile de pe malul Nilului, la ordinul faraonului Ramses al II-lea. Intrarea în templu este orientată către Est, astfel încât, de două ori pe an, lumina soarelui pătrunde până în cel mai ascuns loc din sanctuar, luminând statuile faraonilor Ptah, Amun-Re, Ramesses II şi Re-Horakhty. Templul a fost relocat in integrum, în 1960, pentru a nu fi inundat după amenajarea lacului de acumulare Nasser.

Abu Simbel

Fotografie preluata de pe www.unknownworld.co. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Grotele Yungang, China

Complexul de peşteri din Yungang cuprinde 53 de grote şi 51.000 de statuiete şi este unul dintre cele mai frumoase opere de artă săpată în stâncă din China. Statui gigantice ale lui Buddha veghează asupra celor care vizitează grotele pentru a admira sculpturile interioare. Multe dintre operele de artă din interiorul templului au fost furate la începutul secolului al XX-lea, iar templul din lemn care proteja grotele a fost incendiat. Grotele Yungang au fost introduse în Patrimoniul UNESCO pentru o mai mare protecţie.

Grotele Yugang China

Fotografie preluata de pe www.risap.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Cappadocia, Turcia

Cappadocia, una dintre cele 73 de provincii ale Turciei, se deosebeşte de restul prin peisajul selenar şi nu în ultimul rând, prin construcţiile sale neobişnuite. Relieful stâncos, străpuns de vârfuri vulcanice, a permis construirea unor locuinţe şi lăcaşe de cult cel puţin bizare. Această structură de locuinţe subterane s-a extins de-a lungul timpului. În prezent, Cappadocia dispune de o adevărată reţea subterană de locuinţe.

Cappadocia

Peşterile Ellora, India

Cunoscută împreună cu Ajanta drept "Peşterile unde dorm Zeii", Peştera Ellora se află în regiunea Maharashtra, din India. Săpată în dealul Charanandri între secolul V şi VI, Peştera Ellora a fost construită în perioada în care budismul se afla în declin, iar religia hindusă a început să capete din nou teren în rândul locuitorilor din India. Drept consecinţă, acest complex de grote cuprinde atât peşteri hinduse, cât şi budiste. Peşterile Ellora sunt, în prezent, exemplul cel mai bun de toleranţă şi acceptanţă religioasă.

Ellora

Al-Hijr, Arabia Saudită

În Arabia Saudită, unul dintre cele mai renumite temple săpate în stâncă este Al Hijr, cunoscut şi sub denumirea de Madain Saleh. Casele din Al Hijr sunt săpate în pereţii stâncoşi ai munţilor şi datează din al doilea milleniu Înainte de Hristos. Arheologii susţin că aceste locuinţe săpate în piatră au fost locuite de nabateeni şi thamuzi. Templul mai păstrează urmele unei fântâni care asigura necesarul de apă, a unor sarcofage şi morminte şi a unor picturi murale.

Al-Hijr

Fotografie preluata de pe www.reddit.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Petra, Iordania

Oraşul Petra din Iordania, cunoscut şi după filmările peliculei "Indiana Jones. Ultima cruciadă", este una dintre cele şapte minuni ale lumii noi. Şi nici nu este de mirare având în vedere grandoarea acestor construcţii şi sculpturi realizare în piatră. Specialiştii susţin că lucrările de aici sunt unele dintre cele mai sofisticate de acest gen din lume. Construită în "măruntaiele" Muntelui Hor, Petra s-a dezvoltat în perioada Imperiului Roman, dar a rămas necunoscută Vestului până în 1812, când a fost descoperită de exploratorul elveţian Johann Ludwig Burckhardt. Peste 800 de monumente pot fi admirate în Petra, de la morminte şi băi comune, până la temple şi statuete impresionante.

Petra

Bisericile săpate în stâncă din Ivanovo, Bulgaria

Nu departe de graniţa de sud a României, un loc extraordinar îşi aşteaptă vizitatorii. Este vorba despre regiunea Ruse din Bulgaria, unde se află un complex de biserici monolitice, lăcaşe de cult şi mânăstiri cunoscute sub numele de Bisericile săpate în stâncă din Ivanovo. Aceste lucrări sunt cu adevărat impresionante, la fel ca şi picturile medievale care încă se mai păstrează în condiţii excelente. Chiar dacă în prezent accesul în această zonă este facil, în urmă cu sute de ani, cei care doreau să ajungă aici erau nevoiţi să coboare la bisericile din stâncă, cu ajutorul frânghiilor.

Ivanov, Bulgaria

Fotografie preluata de pe ciclism.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Ţie care dintre aceste locuri îţi place mai mult?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers