Carnavalul de la Veneţia. Mister şi culoare în oraşul de pe ape

Carnavalul de la Veneţia. Mister şi culoare în oraşul de pe ape
 
 

Culoare şi mister, muzică, dans şi voie bună, măşti şi costume colorate, parade stradale, concerte şi baluri aidoma celor din vremuri medievale. Sunt ingredientele Carnavalului de la Veneţia, unul dintre cele mai aşteptate evenimente din Italia. Considerat cea mai spectaculoasă manifestare culturală din Europa, Carnavalul de la Veneţia reuneşte anual sute de mii de turişti, în oraşul de pe ape. Vechea cetate îmbracă haine de sărbătoare, iar totul se desfăşoară sub aura de mister a celebrelor măşti veneţiene.

În Cetatea Dogilor, trecerea de la anotimpul rece la primăvară este marcată de celebrul Carnaval Veneţian. Evenimentul are loc, în fiecare an, în săptămânile de dinainte de Postul Paştelui. Este momentul în care străduţele înguste ale Veneţiei devin neîncăpătoare, iar pe canalele oraşului, sute de gondole plimbă turiştii veniţi să marcheze tranziţia dintre anotimpuri.

Celebrele măşti veneţiene

Dacă în lume o comunitate se poate considera maestră în arta degizării, atunci vorbim despre cea din Veneţia. Aici, fabricanţii de măşti au întemeiat încă din vremuri demult apuse o breaslă. Meşteşugul s-a bucurat de un real succes, având în vedere popularitatea Carnavalului de la Veneţia, de-a lungul secolelor. Vechiul meşteşug este perpetuat şi în zilele noastre şi, în cele mai multe cazuri, vorbim de afaceri de familie. Iar de clienţi, fii sigur că nu duc lipsă.

carnavalul de la venetia

Fotografie preluata de pe www.flickr.com. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În Veneţia, aproape că nu este loc sau magazin cu suveniruri în care să nu găseşti de cumpărat o mască. Dar pentru amatorii de obiecte autentice, o banală mască, produsă la duzină nu este suficient. Laboratoriu Artigiano Maschere, de pe străduţa Barbaria delle Tole sau atelierul Ca del Sol de pe Fondamenta dell’Osmarin, sunt locuri în care maeştrii în făurirea măştilor încă mai pun în practică tainele acestui meşteşug. Iar gama de modele este largă şi variată, de la măştile simple albe sau benzile negre de catifea, care se prind peste ochi, la modele sofisticate realizate din piele, materiale scumpe sau porţelan. Singura limită a creatorilor de măşti este imaginaţia.

Carnaval în toată regula

Veneţia este un oraş care nu duce lipsă de turişti, indiferent de sezon. În perioada carnavalului, numărul celor care vizitează Cetatea Dogilor explodează. Peste un milion de turişti participă anual la manifestarea plină de farmec, mister şi culoare. Şi nici nu este de mirare. Prima şi ultima zi ale Carnavalului sunt cele mai aşteptate. Manifestarea debutează cu Zborul îngerului, în Piaţa San Marco şi se încheie în acelaşi loc, în momentul începerii Postului Paştelui.

carnavalul de la venetia

Fotografie preluata de pe www.flickr.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

În această perioadă, în Veneţia au loc numeroase manifestări culturale. Concerte, spectacole, baluri, toate se desfăşoară în atmosfera tipic veneţiană. Tarabele negustorilor oferă o paletă largă de obiecte şi suveniruri, iar străzile abundă de menestreli, pictori amatori, magicieni şi scamatori. Spectacolul străzii nu poate fi descris în cuvinte. La tot pasul turişti şi localnici oferă o paradă plină de culoare a costumelor şi măştilor veneţiene.

O tradiţie de peste 8oo de ani

Istoria Carnavalului de la Veneţia coboară mai bine de 8 secole pe scara timpului. În trecut, la fel ca şi acum, carnavalul era cel mai aşteptat moment din an. Costumele şi măştile au încurajat infidelitatea, libertinajul şi au ajuns să degradeze principiile morale care guvernau în Cetatea Dogilor. Astfel, de-a lungul vremii, purtarea măştilor a fost interzisă în repetate rânduri.

carnavalul de la venetia

Fotografie preluata de pe www.flickr.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Dezmăţul din perioada Carnavalului de la Veneţia a atins un nivel îngrijorător, iar la începutul secolului al XVII-lea purtarea măştilor a fost limitată, prin decret, doar pe perioada carnavalului şi a banchetelor oficiale. Ulterior s-a interzis purtarea măştilor în cazinouri. Pedepsele erau drastice pentru cei care nu se supuneau acestor reguli. Bărbaţii riscau până la doi ani de închisoare, iar femeile erau biciuite în Piaţa San Marco şi ulterior expulzate de pe teritoriul Veneţiei pentru o perioadă de până la patru ani.

carnavalul de la venetia

Fotografie preluata de pe www.flickr.ro. © Toate drepturile apartin autorului/autorilor fotografiei. | despre drepturile de autor

Carnavalul Veneţian a fost sărbătorit în mod oficial până în 1797. Cu toate acestea, balurile mascate şi petrecerile au continuat şi chiar au luat o mai mare amploare. Tineri din înalta clasă socială, din toată Europa, veneau aici să se distreze fără a fi recunoscuţi. Manifestarea a fost interzisă cu desăvârşire în 1930, de către conducătorul fascist al Italiei, Benito Mussolini. Chiar şi după înlăturarea acestuia de la conducerea ţării, tradiţia Carnavalului de la Veneţia a fost lăsată uitării până în 1979. Atunci, spiritul veneţian a fost reînviat iar carnavalul a revenit pe agenda marilor evenimente culturale din Europa.

Arta şi meşteşugurile, protagoniştii ediţiei din acest an

În acest an, Carnavalul de la Veneţia se desfăşoară în perioada 23 ianuarie - 9 februarie. Două săptămâni în care turiştii vor trăi visul veneţian în cel mai romantic oraş al Italiei. Tema din acest an este reîntoarcerea la origini şi reînvierea spiritului veneţian, al artei şi meşteşugurilor specifice acestui minunat loc din Italia. Evenimentul se desfăşoară sub sloganul Creatum introducing Arts and Traditions, iar organizatorii promit un spectacol de zile mari.

Tu în ce personaj te-ai costuma la Carnavalul de la Veneţia?


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers