Călimanii şi atracţiile sale turistice

Călimanii şi atracţiile sale turistice
 
 

Călimanii sunt pe nedrept uitați sau ocoliți, de călătorii și drumeții prin Bucovina sau din Țara Bârgaielor. Poate faptul că au încă rana exploatării de sulf, deschisă de comuniști (și închisă în 1997) și care începe încet, încet, să se închidă, cu milioane de euro investiți, să fie un motiv. Dar asta merge doar pentru ignoranți și pentru iubitorii de asfalt.

Acești munți au minuni naturale cât o întreagă grupă de munți, până și excavația uriașă și halda de steril de alături din zona exploatării, sunt obiective "turistice" obligatorii. Te înfioară și ele, dar în alt sens. Dincolo de asta, faptul că mii de hectare de pădure au fost incluse în Parcul Național Călimani, reprezintă dovada că ceva se mișcă în sensul protejării florei, faunei sau alcătuirilor morfologice din rocă vulcanică. Un exemplu este rezervația de zâmbru (specie rară de pin) și jneapăn, care a rezistat lângă carieră în condiții de poluare maximă.

Calimani

Centrul de interes pentru drumeți este, fără îndoială, rezervația complexă a celor 12 Apostoli, în fapt o serie de aglomerate din bazalt, andezit și piroclastite, cu forme ciudate, antropomorfe. Între ele stă semeț Moșul din Călimani, o arătare pietroasă ce înfățișează un bătrân ridat și cu barbă, frate bun cu Sfinxul din Bucegi. Drumul până la 12 Apostoli trece pe la poteca tematică cu același nume, dar ascultați mai bine ce vă spun oamenii din zonă și pădurarii, ei știu drumuri mai scurte-tot marcate!- deși în ghiduri se recomandă altceva.

Calimani

Calimani

Un alt element ce merită explorat, este cel mai înalt vârf, din cel mai mare masiv vulcanic din România, Pietrosul cu ai săi 2100 de metri. L-am urcat într-o zi de vară, în două ore și jumătate, pornind de la halda de steril, din Șaua Ilvei. O experiență unică, mai ales că și bujorul de munte (Rododendronul) era înflorit.

Calimani

Calimani

Vârful te întâmpină rece și ascetic, cu o aglomerare de stânci de vreo 50 de metri înălțime, ca o piramidă construită de civilizația pelasgilor, despre care se spune că a creat forme ciclopice în toți munții României. De sus, Țara Dornelor de o parte și Țara Bârgaielor de cealaltă, ți se înfățișează cu plecăciunea plaiurilor unde mai rezistă tradițiile. Vârful Rățitiș cu stația meteorologică și lacul periglaciar Iezer sunt și ele pe lista mea la următoarea oprire în Călimani.

Calimani

Placa turnantă a traseelor turistice, este sătucul cu case risipite Gura Haitii ( Com. Șaru Dornei), unde puteți înnopta la pensiunea lui nea Traian, în susurul pârâului ce izvorăște de sub vârful Haita. Căutați în sat singura moară funcțională din Bucovina, situată pe terenul familiei Avarvarei și gustați frăguțele și zmeura de lângă casa pădurarului. Opriți-vă în iulie la sărbătoarea bujorului de munte să gustați în centrul comunei, un balmoș nebunesc sau o țuică de Șaru. Evident că nu veți scăpa de vânzătorii ambulanți și de aerul de maneleală pe care–l răspândesc tarabele, dar poate așa iese mai în evidență autenticul.

Calimani

Plaiurile bucovinene nu mai sunt de mult un loc necunoscut, dar călătoria pe valea Negrei, la doar 15 kilometri de Vatra Dornei, va constitui o surpriză pentru mulți. Atâta doar, simțiți, trăiți și gustați aerul simplu și curat de munte, îmbătați-vă cu ceața ce se ridică peste pășuni la crepuscul și adormiți cu gândul la mirosul hribilor de iulie.

Așa, un pic din liniștea dimineților și din foșnetul fâneței cu arnică rară, va strecura în suflet sentimentul că lumea este un loc mai bun și că ai putea trăi așa, multă vreme de acum încolo.


Împreună descoperim multe

#LocuriMinunate

Fii primul care citește despre locurile minunate pe care le-am vizitat, află idei noi de destinații bune de descoperit și bucură-te de sfaturile noastre despre cum să ai o vacanță reușită! Activează-ți notificările noastre și vei primi câte un mesaj de fiecare dată când avem o nouă poveste. Rapid, simplu și foarte eficient!Sistemul de notificări funcționează doar cu browserele Chrome, Firefox și Safari.
Supported browsers